Wat zijn de kosten van pensioen voor de werkgever?

Rekenvoorbeeld: hoeveel pensioenbijdrage betaal je als ondernemer?

businessvrouw-gebruikt-rekenmachine

Whitepaper: Pensioen waar jij en je medewerkers blij van worden

Bereken de kosten van pensioen voor je werknemers

Ben jij je aan het oriënteren op het aanbieden van pensioen voor je werknemers? En ben je benieuwd wat de kosten zijn voor jou als werkgever? Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals hoeveel je werknemers verdienen, en welke verdeling je aanhoudt voor het betalen van de premie. In veel gevallen mag je dit zelf bepalen. In dit artikel zetten we de kosten overzichtelijk voor je op een rij, inclusief een handig rekenvoorbeeld.

Waarom een pensioen voor je medewerkers?

Denk je erover om pensioen aan te bieden aan je werknemers? Dan ben je in goed gezelschap. 93% van de werkgevers biedt hun medewerkers een aanvullende pensioenregeling. De belangrijkste reden daarvoor is dat dit wordt gezien als goed werkgeverschap. Daarnaast is het een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde voor je werknemers. Uit onderzoek van Indeed uit 2023 blijkt dat pensioen voor medewerkers in de top 3 van belangrijkste arbeidsvoorwaarden staat.

Geen pensioen maar extra loon

Sommige werkgevers kiezen ervoor om hun medewerkers geen pensioenregeling aan te bieden. In plaats daarvan betaalt 40% van hen een extra bedrag aan loon, zo blijkt uit onderzoek (BrightPensioen, 2023). Het idee is dat werknemers met een extra vergoeding zelf een pensioen mee kunnen opbouwen. Maar dit is financieel minder voordelig dan het lijkt. Een pensioenregeling is namelijk fiscaal aantrekkelijker voor de werkgever. Dit komt doordat je over pensioenpremies geen werkgeverslasten van 20% betaalt, terwijl dit over extra salaris wel het geval is. Daarbij is het de vraag of werknemers dit extra salaris daadwerkelijk gebruiken om een pensioen af te sluiten

Kosten pensioen werkgever

Wat kost pensioen voor een werkgever? Om te bepalen hoeveel je als werkgever gaat betalen voor het pensioen van je medewerkerswerknemers, maak je een klein rekensommetje. We beginnen met het bepalen van de totale inleg voor het pensioen.

  1. Bepaal eerst het pensioengevend salaris van je werknemers. Dit is het brutosalaris inclusief vakantiegeld.

  2. Vervolgens trek je hier de AOW-franchise van € 17.545 (in 2024) vanaf.

  3. Onderzoek hoeveel pensioen je jouw medewerker kunt bieden bij de pensioenaanbieder waar jij aangesloten bent. Dit is minimaal 1% en maximaal 30% van het bedrag dat je bij stap 2 overhield.

Heb je een percentage gekozen? Dan bepaal je hoeveel van het bedrag jij als werkgever wilt betalen, en hoeveel je werknemer betaalt. Hierover lees je meer in de volgende alinea.

Hoe bepaal je de pensioenbijdrage werkgever?

Hoeveel je precies betaalt aan pensioenpremie van je medewerkers, hangt af van de verdeling die je zelf samen met je werknemers vaststelt. Een deel van de premie wordt door de werkgever betaald. In veel gevallen kan je werknemer ook een eigen bijdrage voor het pensioen betalen.

In de praktijk moet je denken aan gemiddeld percentage pensioenpremie voor een werkgever van 66% (twee derde van de premie), maar je kunt ook een andere verdeling afspreken. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat jij en je werknemer(s) allebei de helft betalen, of ervoor kiezen je werknemers helemaal geen eigen bijdrage te laten betalen.

Rekenvoorbeeld: wat kost pensioen voor werkgever?

Stel: je hebt een bedrijf met 20 werknemers en wilt hen graag een pensioenregeling aanbieden. Wat is dan jouw pensioenbijdrage als werkgever? In dit rekenvoorbeeld leggen we het uit.

  • Gemiddeld brutoloon inclusief vakantiegeld per werknemer: € 35.000

  • De AOW-drempel is € 17.545

  • Je hebt besloten over dit bedrag 17% aan pensioen te bieden

  • De verdeling van de premie is 50/50

Allereerst trekken we de € 17.545 van de € 35.000 af. Dit is € 17.455. Vervolgens nemen we hier 17% van, dat is € 2.967,35.

Per medewerker kom je dan op een jaarlijks bedrag van:

  • Bijdrage pensioenpremie (werkgever): € 1.483,68

  • Eigen bijdrage pensioen (werknemer): € 1.483,68

Omdat de ondernemer 20 mensen in dienst heeft, is de totale bijdrage aan het pensioen door de werkgever € 29.673,50.

  • Meer berekenen? Met onze handige tool bereken je hoeveel pensioen jou kost.


Wil je meer weten over pensioenregelingen of hoe je jouw medewerkers kan helpen met het opbouwen van pensioen? Op deze pagina vind je nog meer aanvullende informatie.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.