Wat zijn de kosten van pensioen voor de werkgever?

Rekenvoorbeeld: hoeveel pensioenbijdrage betaal je als ondernemer?

businessvrouw-gebruikt-rekenmachine

Whitepaper: Pensioen waar jij en je medewerkers blij van worden

Ben jij je aan het oriënteren op het aanbieden van pensioen voor je werknemers? En ben je benieuwd wat de kosten zijn voor jou als werkgever? Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals hoeveel je medewerker verdient, en welke verdeling je aanhoudt voor het betalen van de premie. In dit artikel zetten we de kosten overzichtelijk voor je op een rij, inclusief handig rekenvoorbeeld.

Kosten pensioen werkgever

Om te bepalen hoeveel je als werkgever gaat betalen voor het pensioen van je medewerkers, maak je een klein rekensommetje. We beginnen met het bepalen van de totale inleg voor het pensioen.

  1. Bepaal eerst het pensioengevend salaris van je medewerkers. Dit is het brutosalaris inclusief vakantiegeld.

  2. Vervolgens trek je hier de AOW-franchise van € 16.322 (in 2023) vanaf.

  3. Bepaal hoeveel pensioen je jouw medewerker wilt bieden. Zoals het er nu uitziet in het kader van de Wet Toekomst Pensioen wordt dit in de toekomst minimaal 1% en maximaal 30% van het bedrag dat je bij stap 2 overhield.

Heb je een percentage gekozen? Dan bepaal je hoeveel van het bedrag jij als werkgever wilt betalen, en hoeveel je werknemer betaalt. Hierover lees je meer in de volgende alinea.

Hoe bepaal je de pensioenbijdrage werkgever?

Hoeveel je precies betaalt aan pensioenpremie voor je medewerkers, hangt af van de verdeling die je zelf bepaalt in overleg met je medewerkers. Een deel van de premie wordt door de werkgever betaald, je medewerker kan in veel gevallen ook een eigen bijdrage voor het pensioen betalen.

Een veelvoorkomende verhouding is dat je als ondernemer twee derde van de premie betaalt, maar je kunt ook een andere verdeling afspreken. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat jij en je medewerker(s) allebei de helft betalen, of ervoor kiezen je medewerkers helemaal geen eigen bijdrage te laten betalen.

Rekenvoorbeeld: wat kost pensioen voor werkgever?

Stel: je hebt een bedrijf met 20 medewerkers, en wilt graag een pensioenregeling aanbieden. Wat is dan de pensioenbijdrage van de werkgever? In dit rekenvoorbeeld leggen we het uit.

  • Gemiddeld brutoloon inclusief vakantiegeld per medewerker: € 35.000

  • De AOW-drempel is € 16.322

  • Je hebt besloten over dit bedrag 17% aan pensioen te bieden

  • De verdeling van de premie is 50/50

Allereerst trekken we de € 16.322 van de € 35.000 af. Dit is € 18.678. Vervolgens nemen we hier 17% van, dat is € 3.175,26.

Per medewerker kom je dan op een jaarlijks bedrag van:

  • Bijdrage pensioen (werkgever): € 1.587,63

  • Eigen bijdrage pensioen (werknemer): € 1.587,63

Omdat de ondernemer 20 mensen in dienst heeft, is de totale bijdrage aan het pensioen door de werkgever € 31.752,60

Pensioen aanbieden of extra vergoeding?

Sommige ondernemers kiezen ervoor om hun medewerkers geen pensioenregeling aan te bieden, maar een extra bedrag aan loon te betalen. Het idee is dat medewerkers hier dan zelf een pensioen mee op kunnen bouwen. Dit klinkt heel gunstig, maar is het niet. Een pensioenregeling is namelijk fiscaal aantrekkelijker. Dat komt doordat je over pensioenpremies geen werkgeverslasten van rond de 20% betaalt, en over salaris wel.


Wil je meer weten over pensioenregelingen of hoe je jouw medewerkers kan helpen met het opbouwen van pensioen? Op deze pagina vind je nog meer aanvullende informatie.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.