Besparen met een pensioenregeling: zo zit dat

Pensioen regelen voor je werknemers levert belastingvoordeel op

asr- werk - meeting - laptop

Whitepaper: Pensioen waar jij en je medewerkers blij van worden

Als jij pensioen regelt voor je werknemers, bespaar je op je werkgeverslasten. Hoe werkt dat?

Een pensioenregeling is niet alleen aantrekkelijk voor werknemers, jij bespaart er als werkgever ook nog eens werkgeverslasten mee. Niet zo gek dus dat de meeste werkgevers in Nederland pensioen regelen voor hun personeel (bron: SER). Met een pensioenregeling help je jouw medewerkers aan extra geld voor later, premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid en inkomen voor nabestaanden als een werknemer overlijdt.

Wil jij meteen aan de slag met pensioen regelen voor je werknemers? Lees dan het whitepaper 'Pensioen waar jij en je medewerkers blij van worden' en doorloop het stappenplan!

Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde

Pensioen is de meeste aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde na salaris, blijkt ook uit onderzoek van Indeed (2020). Op een krappe arbeidsmarkt helpt het jou als ondernemer personeel aan te trekken en vast te houden. Dat is één van de redenen waarom veel werkgevers een pensioenregeling aanbieden, ook als zij het niet onder een sector- of cao-verplichting vallen.

Goedkoper dan extra salaris

Natuurlijk kost pensioen geld, maar een pensioenregeling is fiscaal aantrekkelijker dan extra loon betalen waarmee werknemers zelf pensioen op kunnen bouwen. Voor lage- en middeninkomens is pensioen zelfs goedkoper dan salaris.

Dat zit zo: over het salaris van je werknemers betaal je als werkgever sociale premies. Die liggen rond de 20% van het brutoloon, afhankelijk van jouw sector. Deze premies betaal je over het deel van het jaarloon dat onder de € 59.706 ligt (2022).

Die 20% werkgeverslasten betaal je dus niet over de pensioenpremies. De maandelijkse premie gaat af van het brutoloon en bovendien vrij van inkomstenbelasting voor de werknemer.

Benieuwd wat een pensioensregeling voor jou als werkgever gaat kosten? Met de handige rekentool van ASR bereken je deze kosten vrijblijvend binnen een paar minuten.

Deel de kosten

Als werkgever hoef je niet alle kosten zelf te betalen. Het is heel gebruikelijk dat een werknemer zelf ook een deel betaalt. Jouw werkgeversbijdrage is meestal wel hoger dan de werknemerspremie. De verhoudingen variëren van 70% voor de werkgever en 30% voor de werknemer tot 50% voor beide partijen (bron: Loonwijzer).

Het deel van de werknemer houd je in op zijn brutosalaris. Hierover betaalt de werknemer geen loonbelasting en geen vermogensrendementsheffing. De Belastingdienst ziet dit geld als vermogen in box 1. Dit is anders dan geld op een normale spaar- of beleggingsrekening, dat is namelijk belast in box 3.

Geen regeling? Je mist belastingvoordeel

Heeft jouw bedrijf geen pensioenregeling? Dan moeten je werknemers het zelf regelen. Sommige ondernemers geven hun personeel een extra vergoeding waarmee ze zelf hun pensioen kunnen regelen. Maar op die manier laat jij als werkgever belastingvoordeel liggen. Daarnaast mis je een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde.


Wil je meer weten over pensioenregelingen of hoe je jouw medewerkers kan helpen met het opbouwen van pensioen? Op deze pagina vind je nog meer aanvullende informatie.

Wat vind je van dit artikel?

Claartje Vogel

Auteur

Claartje Vogel

Schrijft al meer dan 10 jaar over economie, financiën en ondernemen, onder andere voor MKB Servicedesk. Zoekt graag ingewikkelde zaken uit en houdt van verhalen vertellen. Reist ondertussen de wereld rond.