Management

Personeel

HR-cyclus succesvol opzetten in 7 stappen

Alles over het belang van de HR-cyclus

Goed zorgen voor je personeel zorgen én talent ontwikkelen? Dat doe je met het effectief inzetten van de HR-cyclus. Die start al op het moment dat je op zoek gaat naar personeel. De cirkel is rond als iemand uit dienst treedt.

16 februari 2024 4 minuten

11 tips om de samenwerking in je team te verbeteren

Succesvol samenwerken, zo doe je dat

Wil je van jouw team een goed geoliede machine maken? Wij hebben 11 tips voor je - die óók relevant zijn als jullie hybride werken.

22 januari 2024 5 minuten

HR-trends 2024: wat zijn de nieuwste ontwikkelingen rondom personeel?

7 HR-trends voor 2024 om niet te missen

Het succes van je onderneming is afhankelijk van heel wat factoren. Een belangrijk factor is natuurlijk je personeel. Je werknemers kunnen je bedrijf op grote hoogte brengen. Welke HR-trends kunnen je helpen om in 2024 te groeien? We zetten de belangrijkste HR-trends 2024 rondom personeel voor je op een rij.

22 december 2023 5 minuten

Wat is span of control?

Op zoek naar de ideale balans

Hoeveel mensen sturen jouw managers of leidinggevenden aan? Werken jullie met verschillende managementlagen? En hoeveel ondergeschikten kunnen je managers maximaal effectief en efficiënt aansturen? Allemaal vragen die te maken hebben met span of control. Wat het precies inhoudt, waarom het belangrijk is én hoe je de ideale balans bereikt, leggen we hier uit.

13 oktober 2023 5 minuten

Notuleren: zo maak je de beste notulen (+ voorbeelden)

Maak je meetings efficiënter met goede notulen

Vergaderen is nodig om beslissingen te nemen en elkaar bij te praten. Maar niet elke meeting is even efficiënt. Hoe zorg jij ervoor dat er van elke meeting een duidelijke samenvatting komt inclusief de afgesproken actiepunten? Het geheim zit hem in goed notuleren. In dit artikel laten we je zien hoe je meer uit je meetings kunt halen door goed te notuleren.

10 oktober 2023 6 minuten

HRM: wat is personeelsmanagement en hoe richt ik dat in?

Zo haal je het maximale uit je mensen

De meest waardevolle activa binnen je onderneming zijn je medewerkers. Dat is precies de kern van HRM (human resource management), ofwel personeelsmanagement. Deze tak van sport wordt steeds belangrijker in tijden van een werknemersmarkt, toenemende vergrijzing en een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Wat HRM precies inhoudt en hoe je het inricht om je medewerkers beter in te zetten en te ondersteunen, leggen we hier uit.

03 oktober 2023 4 minuten

Personeelshandboek maken in 7 stappen

Schep duidelijkheid en bespaar jezelf een hoop tijd

Het is handig om bedrijfsregels en afspraken met je personeel vast te leggen in een personeelshandboek. Daarmee geef je iedereen duidelijkheid en bespaar je jezelf en je werknemers een hoop tijd. Maar hoe pak je het aan? In dit artikel helpen we je op weg bij het maken van een personeelshandboek.

02 oktober 2023 4 minuten

Hoe maak je een organigram?

Handige tools, voorbeelden en tips

Ben je het overzicht kwijt door alle nieuwe mensen of verschillende rollen binnen je organisatie? Met een organigram heb je de structuur weer helder voor je. Zo’n grafische weergave toont alle afdelingen, hiërarchische relaties en verantwoordelijkheden. Naast overzichtelijkheid biedt een organigram meer voordelen. Welke dat precies zijn en hoe je eenvoudig een organigram maakt, lees je hier.

28 september 2023 4 minuten

Wat is een organigram?

Waarom heb ik er één nodig?

Een organigram - ook wel organigram genoemd - is een schematisch overzicht van de bedrijfsstructuur. Zo kan je in één oogopslag heel duidelijk zien wie de baas is van wie en welke afdeling onder welke groep valt. Andere termen voor organigram zijn organigram of organisatieschema.

28 september 2023 2 minuten

Aansturen van medewerkers: do’s & don’ts

Een solide basis voor effectief leiderschap

Als kersverse werkgever ga je voor het eerst medewerkers aansturen. Een grote stap in je carrière met een reeks nieuwe verantwoordelijkheden. We leggen uit waarom goed aansturen van medewerkers zo belangrijk is en waar je op moet letten als je de bazenpet draagt.

28 september 2023 3 minuten

Gedragscode voor je bedrijf opstellen

Wat staat er allemaal in een gedragscode?

In een gedragscode leg je vast welk gedrag je wel en niet wilt zien binnen je bedrijf. Hiermee zorg je voor duidelijkheid bij je medewerkers. Het geeft niet alleen richting voor het gedrag dat je wilt zien, maar ook handvatten bij ongewenst gedrag. Hier lees je wat een gedragscode is, welke onderdelen een gedragscode heeft en hoe je een gedragscode opstelt die praktisch en toepasbaar is.

21 september 2023 4 minuten

9 tips om personeel te behouden

Kijk verder dan salaris en secundaire voorwaarden

Goed personeel behouden is belangrijk voor het succes van je bedrijf, maar in de huidige arbeidsmarkt zetten andere bedrijven alle zeilen bij om talent binnen te halen. Mensen die goed op hun plek zitten, die krijg je niet zomaar weg. Hoe zorg je ervoor dat jij je medewerkers behoudt? Hier lees je 9 tips, met voorbeelden.

18 september 2023 4 minuten

Situationeel leiderschap toepassen in je bedrijf

Je manier van leidinggeven aanpassen aan de situatie

Een bedrijf runnen en mensen aansturen, geen dag is hetzelfde. Misschien herken je dat wel. Omdat omstandigheden kunnen veranderen en mensen flink verschillen, is het nuttig ook je manier van leidinggeven aan te kunnen passen. Hoe doe je dat? Zo pas je situationeel leiderschap toe.

08 september 2023 5 minuten

Leiderschapsstijlen: welk leiderschap kies jij?

Ontdek welke vormen van leiderschap er zijn

Leidinggeven kan op veel manieren. Dat blijkt wel uit de praktijk. Wat voor soort leider ben jij? En welke stijl van leiderschap wil je graag ontwikkelen? Hier vind je de meest voorkomende leiderschapsstijlen op een rij.

08 september 2023 5 minuten

Leidinggeven: deze competenties heb je nodig

7 eigenschappen van effectief leiderschap

Leidinggeven is een vak. En een vak kun je leren. Wanneer ben je een goede leidinggevende? Welke competenties heb je daarvoor nodig? Ontdek de 7 eigenschappen van effectief leiderschap.

08 september 2023 4 minuten

Vakantieplanning maken: 5 tips voor je bedrijf

Stappenplan en tips om met knelpunten om te gaan

Hoe zorg je voor een optimale bezetting en geef je toch iedereen zijn welverdiende vakantie? Dan moet je een goede vakantieplanning maken. In dit artikel leer je wat een vakantieplanning is en hoe je er zelf een kunt maken. Gewoon in Excel of met behulp van een softwareprogramma.

17 augustus 2023 4 minuten

Goed werkgeverschap: waarom is het belangrijk en hoe pas je het toe?

Deze 6 beginselen helpen je op weg

Goed werkgeverschap is niet alleen iets om rekening mee te houden, het is zelfs wettelijk verplicht. Zes beginselen spelen daarbij een belangrijke rol. Welke dat zijn en hoe je het predicaat ‘goede werkgever’ verdient, lees je in dit artikel.

30 juni 2023 4 minuten

Hoe zet je een coachingstraject voor medewerkers op?

Voor wie, wanneer en hoe zet je een coachingstraject in?

Om een lerende organisatie te worden en te blijven, kun je kiezen voor een coachingstraject voor medewerkers. Meer ervaren collega’s kunnen kennis delen met andere collega’s, maar je kunt ook kiezen voor een externe coach. Hoe zet je een coachingstraject op? Waar moet je rekening mee houden qua tijdsinvestering en budget? Dit moet je weten over coachingstrajecten.

12 juni 2023 3 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 56 totaal, er zijn meerdere pagina's