HR-trends 2024: wat zijn de nieuwste ontwikkelingen rondom personeel?

7 HR-trends voor 2024 om niet te missen

HR-trends in 2024

Het succes van je onderneming is afhankelijk van heel wat factoren. Een belangrijk factor is natuurlijk je personeel. Je werknemers kunnen je bedrijf op grote hoogte brengen. Welke HR-trends kunnen je helpen om in 2024 te groeien? We zetten de belangrijkste HR-trends 2024 rondom personeel voor je op een rij.

HR-trend 1: Technologische integratie van AI

Het zal geen enkele ondernemer ontgaan zijn: AI is dé technologische ontwikkeling van de afgelopen tijd. Ook op de werkvloer is AI in korte tijd enorm populair geworden. Toch is er nog veel onduidelijk over het toepassen van AI in de bedrijfsprocessen. Wat kun je er precies mee? Dat gaan bedrijven de komende tijd uitzoeken.

Taken sneller uitvoeren of overnemen

AI maakt het mogelijk sommige taken sneller uit te voeren. Bepaalde taken kunnen misschien zelfs helemaal overgenomen worden. Veel bedrijven gebruiken bijvoorbeeld ChatGPT om content te creëren of om snel informatie te verzamelen. In 2024 zullen bedrijven nog meer gaan verkennen hoe ze AI kunnen inzetten op de werkvloer.

AI Act: EU-wetgeving voor AI

Er komt EU-wetgeving voor het gebruik van AI in Europa. Afhankelijk van de risico’s van een AI-toepassing, worden er wettelijke vereisten gesteld. Dat betekent dat er meer duidelijkheid komt over wat er wel en niet mag. Dat kan een hulp zijn bij het veilig integreren van AI in de werkprocessen.

HR-trend 2: Stijging loonkosten

In 2023 stegen de loonkosten door de explosieve stijging van het minimumloon om de inflatie te bestrijden. De loonkosten zullen in 2024 verder stijgen door de reguliere verhoging van het minimumloon. Maar met name de invoering van het uniforme uurloon, ook wel het minimumuurloon, zorgt voor meer loonkosten. Het minimumuurloon voor 2024 is € 13,27. In juli 2024 stijgt het minimumuurloon verder.

Werkweek20232024% stijging
36 uur€ 12,79€ 13,273,75%
38 uur€ 12,12€ 13,279,49%
40 uur€ 11,51€ 13,2715,29%

Door de invoering van het minimumuurloon stijgt het loon van medewerkers met een 40-urige werkweek met ruim 11%.

Toetredingsleeftijd pensioenopbouw verlaagd

Een andere maatregel die effect heeft op de loonkosten is de verlaging van de toetredingsleeftijd voor pensioenopbouw van 21 naar 18 jaar. Werkgevers moeten vanaf 2024 voor medewerkers vanaf 18 jaar pensioenpremie afdragen, afhankelijk van gemaakte afspraken. Uit een impactmeting van MKB Servicedesk en Loket.nl blijkt dat werkgevers in bepaalde sectoren ruim 16% meer loonkosten gaan betalen voor werknemers met het minimumjeugdloon.

Rimpeleffect in salarishuis

De stijging van het minimumloon heeft naar verwachting ook een rimpeleffect in het salarishuis. Lonen die boven het minimumloon zitten, stijgen namelijk vaak mee. Daarnaast stijgen met de kosten voor de lonen ook de kosten voor pensioenafdracht.

Belastingvoordelen pakken

Natuurlijk kun je wel een en ander doen om de loonkosten te drukken. Ook in 2024 kun je namelijk gebruikmaken van regelingen als de onbelaste reiskostenvergoeding (stijgt naar € 0,23), thuiswerkvergoeding (stijgt naar € 2,35) en 1,92% vrije ruimte binnen de Werkkostenregeling

HR-trend 3: Investeren in talent

Goed personeel is goud waard voor je bedrijf. Maar helaas liggen goede werknemers niet voor het oprapen. Dat betekent dat je zuinig moet zijn op het talent binnen je organisatie. Uit onderzoek van de ING blijkt dat grote bedrijven bereid zijn fors te investeren in het vasthouden van talent, onder andere door een hogere beloning. Keiharde knaken zijn namelijk een belangrijke reden om te kiezen voor een werkgever. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat de 13e maand de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde is.

Blije medewerkers: ontwikkeling en zingeving

Maar er zijn natuurlijk meer manieren om te investeren in talent. Bijvoorbeeld door ontwikkelingsmogelijkheden aan te bieden. Tot en met 2023 kon dat onder andere via het STAP-budget, maar anno 2024 bestaat die subsidie niet meer. Gelukkig zijn er meer manieren om een leercultuur in je organisatie te ontwikkelen. Opleiding leidt tot meer werkplezier en tot meer productiviteit. Iedereen wint!

Steeds meer werknemers vinden het belangrijk dat een werkgever waarde toevoegt aan de maatschappij. Een bedrijf dat zich inzet voor een betere wereld. Reden te meer om als bedrijf te bepalen wat je op dit gebied doet.

HR-trend 4: Je werknemers mentaal en fysiek fit houden

Verzuim is jaarlijks een grote kostenpost voor werkgevers. Vooral in mkb-ondernemingen heeft het wegvallen van een medewerker veel impact. Als je alleen maar focust op re-integratie, loop je achter de feiten aan. Vandaar dat de focus steeds meer verschuift naar verzuimpreventie.

Duurzame inzetbaarheid

In 2024 gaan nog meer bedrijven aan de slag met de duurzame inzetbaarheid van hun personeel. Om verzuim te voorkomen, maar ook vanuit goed werkgeverschap. De trend is dat bedrijven meer inzetten op de mentale en fysieke fitheid van hun personeel. Een paar manieren om dat te doen:

  • Voor gezond eten zorgen op de werkvloer

  • Sporten en bewegen stimuleren

  • Werkdruk en werkstress beheersbaar houden

  • Eerste symptomen van (psychische) klachten herkennen

Een werkgever die op die manier investeert in de gezondheid van zijn of haar personeel, voorkomt een hoop ziekteverzuim. Tijd om bijvoorbeeld de forse toename in burn-outklachten te doorbreken.

HR-trend 5: Veilige werkplek door diversiteit en inclusie

Bij veiligheid op de werkvloer denk je misschien snel aan ergonomie en beschermingsmiddelen. Maar een veilig gevoel en respect zijn net zo belangrijk. Vandaar dat het aan de werkgever is een werkplek te creëren waar iedereen zich veilig kan voelen, zonder zich om wat voor reden maar ook gediscrimineerd te voelen. In 2024 zullen bedrijven verder aan de slag gaan met diversiteit en inclusiviteit. Een mooi voorbeeld van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. 

HR-trend 6: Anticiperen op een krappe arbeidsmarkt

Hoe goed je ook investeert in talent op de werkvloer, vroeg of laat heb je nieuwe medewerkers nodig. Goed om te weten: de krapte op de arbeidsmarkt is voorlopig nog niet weg. Bedrijven zullen dus moeten blijven investeren in hun recruitment om geschikte nieuwe medewerkers te vinden. Het probleem is namelijk:

  • Goede medewerkers werven kost veel tijd

  • De concurrentie met andere bedrijven is groot

  • Medewerkers verwachten meer van een werkgever

Het werven en selecteren van personeel maakt deel uit van de HR-cyclus en moet de juiste aandacht krijgen. Doe je het niet? Dan vis je achter het net.

HR-trend 7: Meer vaste contracten, meer zekerheid

De overheid werkt al langere tijd aan wetgeving over tijdelijke contracten. Of liever: het ontmoedigen van tijdelijke contracten. De trend is dus: meer zekerheid voor werknemers door vaste contracten aan te bieden.

Basiscontract in plaats van nulurencontract

Zo maakt het idee om nulurencontracten te verbieden deel uit van het nieuwe arbeidsmarktpakket. Het nulurencontract zou plaats moeten maken voor het nieuwe basiscontract, een contract dat een minimale werkgarantie in uren biedt. De nieuwe wetgeving moet begin 2024 aan de Tweede Kamer worden aangeboden en zal waarschijnlijk in 2025 ingaan.

Tijdelijke contracten verlengen

Ook de wetgeving voor het verlengen van tijdelijke contracten gaat waarschijnlijk veranderen doordat de ketenbepaling er anders uit gaat zien. De nieuwe wachttijd na drie tijdelijke contracten gaat volgens een wetsvoorstel verlengd worden naar vijf jaar, om ‘draaideurconstructies’ bij bedrijven te voorkomen.

Overige HR-trends voor 2024

Een paar andere HR-trends voor 2024 om in de gaten te houden:

HR-trends voor 2024 in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen rond HR? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. We houden je wekelijks op de hoogte van actueel ondernemersnieuws, waaronder alles rond HR. Zo ben je altijd up-to-date!

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.