NL Leert Door subsidie: gratis scholing voor je werknemers

Alles over de subsidie voor doorontwikkeling

NL Leert Door ontwikkeladvies en scholing voor je werknemers

Met de NL Leert Door subsidie kun je inspelen op vragen uit de markt en/of medewerkers de kans geven om zich om- of bij te scholen. Zo kun je met ‘Nederland Leert Door’ allerlei online cursussen gratis aanbieden aan de mensen in je bedrijf. Hoe werkt deze subsidie? Is het iets voor jou? Hoe vraag je hem aan?

Wat is de NL leert door subsidie?

‘Nederland Leert Door’ is een subsidieregeling van de overheid voor gratis scholing. Het is een samenwerking met opleiders die via de NL Leert Door-regeling zo’n 55.000 scholingstrajecten gratis aanbieden, verdeeld over 800 opleidingen. 

Dit kan een cursus van een week zijn, maar ook een volledige opleiding. Iedereen tussen de 18 jaar en de pensioensgerechtigde leeftijd mag meedoen aan NL Leert Door: zzp’er, ondernemer, werknemer, flexwerker of werkzoekend. Het budget voor Nederland Leert Door 2022 is € 30 miljoen.

Waarom als ondernemer gebruik maken van NL Leert door-regeling?

Als je een werkgever bent, waarvoor zouden je werknemers gratis bijscholing via NL Leert Door kunnen gebruiken? Een paar redenen:

 1. Door scholing beweeg je mee met een veranderende arbeidsmarkt. Juist iemand die al jarenlang bij een bedrijf werkt, heeft behoefte aan bijscholing in de laatste ontwikkelingen.

 2. Werknemers leren extra vaardigheden, waardoor ze wellicht productiever en breder inzetbaar worden. De waarde van je werknemer wordt groter voor je bedrijf.

 3. Extra scholing motiveert. Mensen zijn gemaakt om te leren en ervaren vaak meer voldoening als ze meer kennis en vaardigheden opdoen die ze kunnen inzetten bij hun werk.

 4. Het vergroot kansen op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld bij het zoeken naar een andere baan.

NL Leer Door subsidie aanvragen: tot wanneer kan dat?

NL Leert Door werkt volgens het principe: op = op. Er zijn in 2022 in totaal 55.000 opleidingstrajecten beschikbaar, dus wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Zolang het maximumaantal subsidieaanvragen niet bereikt is, kun je tot 31 december 2022 een gratis scholingstraject aanvragen. Op de website www.hoewerktnederland.nl kun je zien hoeveel aanvragen er op dit moment zijn gedaan. 

Hoe werkt NL Leert Door subsidie?

Je kunt met deze regeling voor 3 onderdelen subsidie krijgen:

 1. Gratis scholing

 2. Sectoraal maatwerk

 3. Ontwikkelingsadviestrajecten

Gratis scholing

Er zijn tal van gratis cursussen beschikbaar gesteld bij goedgekeurde opleiders. Met deze cursussen verkrijg je nieuwe kennis en vaardigheden, waarmee je kunt doorgroeien naar een andere functie of naar een ander beroep. Veel van deze cursussen kun je online volgen op een tijd die je medewerker uitkomt. 

De cursussen omvatten een scala aan vakgebieden en studierichtingen, onder andere: 

 • Solliciteren

 • Persoonlijke effectiviteit

 • Communicatie en presentatie

 • Zorg en welzijn

 • Sales en (online) marketing

 • Financiële administratie

 • Leidinggeven

 • Digitale vaardigheden

 • Coaching

 • En nog veel meer

Moet je iets betalen of is er een eigen bijdrage?

Nee, je betaalt zelf niets. De opleider krijgt direct geld van de overheid, dus zij zorgen voor alle administratie en het afhandelen van de kosten. 

Sectoraal maatwerk

Werkgevers binnen een samenwerkingsverband van een sector kunnen gezamenlijk een subsidie aanvragen voor ondersteuning in het vinden van nieuw werk of juist het behoud van werk binnen de sector. Dit gaat via de NL Leert Door subsidie met de 'Inzet van 

Sectoraal Maatwerk'. 

De activiteiten die door de subsidie mogelijk worden gemaakt moeten gratis worden aangeboden en omvatten vier modules:

 • Ontwikkeladvies geven

 • Begeleiding naar ander werk

 • Scholing 

 • Verzorgen van EVC-procedure (Erkenning van eerder Verworven Competenties)

Andere ontwikkelingsadviestrajecten

Soms zijn er nog andere mogelijkheden voor gratis scholing en ontwikkelingsadvies, bijvoorbeeld via een Opleidings- en Ontwikkelingsfonds van de sector waarin je werkt. Het is dus altijd goed om uit te zoeken hoe dat in jouw branche zit.

Waar beginnen?

Als je werknemer niet weet waar hij moet beginnen, kun je een afspraak maken met een Leerwerkloket. Dat is een samenwerking tussen gemeenten, opleiders en het UWV. Je kunt daar gratis advies krijgen. Zoek hier een Leerwerkloket bij jou in de buurt.

NL Leert Door regeling en Leven Lang Ontwikkelen

De noodzaak voor een goede inzetbaarheid op de arbeidsmarkt is actueel door de krapte, maar niet nieuw. Digitalisering van de economie en veranderende businessmodellen zorgen voor grote veranderingen aan de eisen die worden gesteld aan personeel. De overheid stimuleert volwassenen daarom al langer om zich door te ontwikkelen. 

Daar zijn o.a. deze regelingen voor in het leven geroepen:

Als je niet meer mee kunt doen met NL leert door, dan zijn er dus nog andere subsidieregelingen waar je aanspraak op kunt doen.

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.