Zo maak je als ondernemer slim gebruik van ChatGPT

Hoe werkt deze AI-tool en wat zijn de voor- en nadelen?

robot-toetsenbord-pc-mac-ai-chat-gpt-artificial-intelligence

Het is regelmatig in het nieuws en social media staat er vol mee: ChatGPT. Niet eerder wist een AI-taalmodel zoveel indruk te maken. Maar hoe werkt het nu precies, wat biedt het aan kansen en wat zijn de nadelen van het gebruik van deze tool?

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een chatbot die werkt op basis van kunstmatige intelligentie. Het is in staat om snel en in natuurlijke taal een gesprek te voeren en vragen te beantwoorden. Deze tool is ontwikkeld door OpenAI en in november 2021 opengesteld voor het publiek via de url chat.openai.com

De techniek achter ChatGPT

ChatGPT is gebaseerd op GPT-3.5, een taalmodel dat door OpenAI getraind is om een breed scala van tekstuele taken aan te kunnen. Het is dus heel goed in een specifiek onderdeel, namelijk taal. Het is geen vorm van kunstmatige intelligentie die daadwerkelijk begrijpt wat er met deze taal bedoeld wordt of een link kan leggen naar de werkelijke wereld. Doordat het echter zo goed is in informatie verwerken en in het bieden van ‘menselijke’ antwoorden, lijkt het misschien wel zo. 

ChatGPT kan hierdoor erg goed tekst genereren die menselijk aandoet, maar veinst kennis van de wereld op basis van de gigantische hoeveelheid input-tekst die gebruikt is om het systeem te maken. Heel simpel genomen zou je de vaardigheden van ChatGPT kunnen vergelijken met een scholier die een uittrekselboekje gebruikt om een verslag te schrijven.

Over OpenAI

OpenAI is het onderzoekslaboratorium dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van ChatGPT. Deze organisatie werd in 2015 opgericht als non-profit door onder andere Elon Musk (wie kent hem niet), Sam Altman en Peter Thiel. Het richt zich sindsdien op het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie, en heeft de missie dit te doen op een manier die “ten goede komt aan de hele mensheid”. Musk verliet de organisatie in 2018. Inmiddels bestaat OpenAI uit een winstgericht OpenAI LP en het moederbedrijf, de non-profit OpenAI Inc. 

5 kansen die ChatGPT biedt

ChatGPT is enorm goed in taal. Je kunt daarmee de tool goed inzetten voor de volgende taken. 

1. Snel informatie ophalen

ChatGPT is gevoed met het internet en heeft daarmee een enorme hoeveelheid informatie tot de beschikking. Als je weinig tot niets van een onderwerp afweet, kun je simpelweg al je vragen stellen aan de chatbot. Je krijgt direct goed geformuleerde antwoorden terug. Let wel op dat de informatie niet altijd klopt. Daarover lees je meer onder het kopje ‘5 nadelen van ChatGPT’.

2. Content creëren

ChatGPT is in staat om goedlopende teksten te produceren. Denk aan productpagina’s voor je website, blogs inclusief pakkende titels, samenvattingen en e-mails. Hoe scherper jij aangeeft wat je verwacht van de tekst, hoe beter de output is van de AI-tool.

Geef bijvoorbeeld aan welke tone of voice je zoekt, welke keywords je terug wilt laten komen of laad bijvoorbeeld alle informatie in waar een samenvatting op gebaseerd moet zijn. Hoe specifieker jouw prompt (de vraag die je stelt), hoe beter de content is die eruit komt rollen. Je hebt natuurlijk niet te maken met een ware kunstenaar, dus verwacht geen geniale literaire hoogstandjes. 

3. Vertalen

Bij het openen van ChatGPT is alles Engelstalig, maar vergis je niet: de chatbot spreekt verschillende talen. Je kunt dus ‘gewoon’ in het Nederlands je vragen stellen en opdrachten geven, en je kunt ook teksten in het typeveld plakken die je graag vertaald wilt zien.

Niet elke taal wordt even goed ondersteund, maar Engels, Duits en Spaans gaan de AI onder andere goed af. Dit soort automatische vertalingen zijn nooit 100% nauwkeurig, dus check wel even of bepaalde nuances niet verloren gaan. 

4. Brainstormen

De chatbot is goed in staat je te ondersteunen bij een brainstorm. Het geeft namelijk niet alleen antwoorden op vragen die jij stelt, maar kan ook zelf vragen aan jou stellen om je zo te helpen aan nieuwe perspectieven.

Het kan daarnaast voorbeelden of suggesties geven, en als je om bijvoorbeeld drie andere opties vraagt, dan doet de AI dat ook.

Je kunt ook verschillende ideeën doorgeven en vragen om aan de hand daarvan nieuwe oplossingen te bedenken. Of je kunt de bot inzetten voor het maken van een structuur van de brainstormsessie. Handig!

5. Code schrijven of optimaliseren

Je kunt de AI-tool vragen om te helpen bij het schrijven van nieuwe computercode voor specifieke doeleinden, zoals het automatiseren van taken. Ook bij het optimaliseren van code kan je ChatGPT inzetten. Je kopieert en plakt dan simpelweg de code in het typeveld, en stelt daarbij de vraag of de bot je kan helpen om dit te verbeteren.

Natuurlijk is het geen professionele softwareontwikkelaar, en heeft ChatGPT geen toegang tot je live systemen. Neemt niet weg dat het indrukwekkend is wat eruit komt rollen. 

5 nadelen van ChatGPT

De populaire chatbot lijkt alles te kunnen, maar heeft zeker een aantal beperkingen. Goed om je daar bewust van te zijn, als je besluit deze kunstmatige intelligentie in te zetten voor je bedrijf.

  1. Geen actuele kennis. ChatGPT weet niet wat er na september 2021 is gebeurd in de wereld. Dit komt doordat het taalmodel waarop de chatbot werkt, is getraind met gegevens die tot een bepaalde datum in 2021 beschikbaar waren. 

  2. Foutieve informatie. ChatGPT geeft soms foute informatie. Het is dus erg belangrijk om altijd te controleren wat er aan antwoorden uit ChatGPT komen rollen en daarbij meerdere bronnen te gebruiken. Als je ziet dat een gegeven antwoord fout is, kun je deze feedback geven door naast het antwoord op het duimpje omlaag te klikken. Deze informatie helpt de AI om zich verder te ontwikkelen.

  3. Vooroordelen. OpenAI waarschuwt ervoor dat de chatbot soms bevooroordeelde informatie kan delen. Het taalmodel is getraind met behulp van kennis van het internet, en daar staat nu eenmaal ook bevooroordeelde informatie op. Wel probeert OpenAI met technieken zoals ‘debiasing’ het taalmodel zo min mogelijk bevooroordeeld te zijn.  

  4. Enorm stroomverbruik. De servers waarop ChatGPT draait, gebruiken enorm veel stroom. De ordegrootte? Denk aan het stroomverbruik van een klein land. Dat is natuurlijk erg kostbaar en niet erg milieubewust. 

  5. Beperkte beschikbaarheid. Door de enorme populariteit, kunnen de servers soms de vraag niet aan. Je merkt daarom nu in de praktijk regelmatig dat je niet kunt inloggen. 

Kosten van ChatGPT 

Je kunt gratis gebruikmaken van ChatGPT, maar er is ook een betaalde variant. Deze Plus-versie kost momenteel $20 per maand. Het voordeel? Ook wanneer de vraag hoog is, heb je toegang. Ook is de antwoordsnelheid hoger en krijg je als eerste toegang tot nieuwe features. Dat ChatGPT deze voordelen niet biedt in de gratis variant is ergens niet zo verrassend, gezien de kosten die samenhangen met de ontwikkeling van deze kunstmatige intelligentie én het beschikbaar houden ervan.

Daarnaast is het goed om in het achterhoofd te houden dat OpenAI ook bestaat uit een commerciële tak, en dus voor dat deel gericht is op het maken van winst. 

ChatGPT vs Google vs Microsoft

De populariteit van ChatGPT zorgt voor vraagtekens bij het huidige technische landschap. Nieuwsberichten vliegen ons om de oren over hoe Microsoft miljarden investeert en de tool als 'Copilot' integreert in de eigen software en in Bing. Bij Google is Bard gelanceerd als tegenhanger van ChatGPT en de chatoptie in Bing.

We maken nu massaal gebruik van Google, maar hoe ziet onze wereld eruit als er een AI is die ons direct van een antwoord kan voorzien? Dit alles heeft natuurlijk ook impact op jou en hoe je bijvoorbeeld je website optimaliseert. Is dit het einde van SEO zoals we dat kennen? 

Het is misschien niet zo zwart-wit. Google heeft bijvoorbeeld zelf geïnvesteerd in OpenAI - net als Microsoft - en ook meegewerkt aan projecten zoals de ontwikkeling van GPT-3. Ook zijn er berichten dat Google kan herkennen wanneer er een AI ten grondslag ligt aan een tekst. En als je zeker wilt weten dat een antwoord klopt, heb je alsnog een zoekmachine nodig om meerdere betrouwbare bronnen te raadplegen. Maar dat we ons op een kantelpunt bevinden, is duidelijk.

Is dit dé AI die onze banen gaat overnemen?

ChatGPT kan enorm goed bepaalde tekstuele taken uit handen nemen of versimpelen, maar heeft nu eenmaal beperkingen. Het zal jouw werk - of dat van je medewerkers - dus niet direct kunnen vervangen, maar het is wel een tool waarmee je een efficiëntieslag kunt maken. Het is wel te verwachten dat het op termijn - net zoals andere technologieën zoals het internet of de mobiele telefoon - de manier waarop we werken zal veranderen.

Onze tip: probeer deze week elke dag minstens 1x gebruik te maken van ChatGPT om een tekst, e-mail of social media post te schrijven. Gebruik de output van het systeem als eerste versie die je vervolgens aanpast in je schrijfproces en ontdek zo wat ChatGPT voor jou kan betekenen!

Wat vind je van dit artikel?

Jade Karthaus

Auteur

Jade Karthaus

Jade Karthaus is hoofdredacteur van MKB Servicedesk.