Zo maak je als ondernemer slim gebruik van ChatGPT

Hoe werkt deze AI-tool en wat zijn de voor- en nadelen?

robot-toetsenbord-pc-mac-ai-chat-gpt-artificial-intelligence

Maak jij al gebruik van ChatGPT? Deze tool is regelmatig in het nieuws en social media staat er vol mee. Niet eerder wist een AI-taalmodel zoveel indruk te maken. Maar hoe werkt het nu precies, wat biedt het aan kansen en wat zijn de nadelen van het gebruik van deze tool?

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een chatbot die werkt op basis van kunstmatige intelligentie. Het is in staat om snel en in natuurlijke taal een gesprek te voeren en vragen te beantwoorden. Deze tool is ontwikkeld door OpenAI en in november 2021 opengesteld voor het publiek via de url chat.openai.com

ChatGPT werkt met behulp van prompts. Dit zijn opdrachten die je de tool geeft in een tekstvenster. Het is de kunst om ChatGPT een zeer specifieke opdracht te geven, zodat je de beste resultaten krijgt. Je kunt er ook voor kiezen om eerst een brede prompt te schrijven en het antwoord af te wachten. Op basis van het resultaat kun je bijsturen door een twee, derde (etc.) prompt te maken. 

Er is zowel een betaalde als gratis versie van ChatGPT. De betaalde variant geeft snellere responstijden en betere antwoorden. Ook heb je toegang tot meer functies, hierover lees je later meer. 

Custom GPT’s 

Je kunt ook gebruik maken van custom GPT’s. Dit zijn een soort applicaties die gemaakt zijn door OpenAI of derde partijen. Denk hierbij aan: 

  • Tech Support Advisor   Dit is een GPT die je helpt bij technische problemen met je computer. Heel handig wanneer je even geen IT’er in de buurt hebt. 

  • UX Design Mentor  Met deze GPT kun je feedback vragen over een UX design dat je zelf hebt ontworpen. 

De techniek achter ChatGPT

ChatGPT is gebaseerd op GPT-4o, een taalmodel dat door OpenAI getraind is om een breed scala van tekstuele taken aan te kunnen. Het is dus heel goed in een specifiek onderdeel, namelijk taal. Het is geen vorm van kunstmatige intelligentie die daadwerkelijk begrijpt wat er met deze taal bedoeld wordt of een link kan leggen naar de werkelijke wereld. Doordat het echter zo goed is in informatie verwerken en in het bieden van ‘menselijke’ antwoorden, lijkt het misschien wel zo.  

ChatGPT kan hierdoor erg goed tekst genereren die lijkt op iets wat mensen genereren. Toch klopt het niet altijd wat er uit de chatbot komt rollen. ChatGPT schrijft namelijk stukken op basis van de gigantische hoeveelheid input-tekst die gebruikt is om het systeem te maken. Heel simpel genomen zou je de vaardigheden van ChatGPT kunnen vergelijken met een scholier die een uittrekselboekje gebruikt om een verslag te schrijven. 

Let op: ChatGPT gebruikt de informatie die jij als prompt gebruikt om te leren. Zet dus geen gevoelige informatie (zoals klantgegevens) in ChatGPT. 

Over OpenAI

OpenAI is het onderzoekslaboratorium dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van ChatGPT. Deze organisatie werd in 2015 opgericht als non-profit door onder andere Elon Musk (wie kent hem niet), Sam Altman en Peter Thiel. Het richt zich sindsdien op het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie, en heeft de missie dit te doen op een manier die “ten goede komt aan de hele mensheid”. Musk verliet de organisatie in 2018. Inmiddels bestaat OpenAI uit een winstgericht OpenAI LP en het moederbedrijf, de non-profit OpenAI Inc. 

5 kansen die ChatGPT biedt

ChatGPT is enorm goed in taal. Je kunt daarmee de tool goed inzetten voor de volgende taken. 

1. Snel informatie ophalen

ChatGPT is gevoed met het internet en heeft daarmee een enorme hoeveelheid informatie tot de beschikking. Als je weinig tot niets van een onderwerp afweet, kun je simpelweg al je vragen stellen aan de chatbot. Je krijgt direct goed geformuleerde antwoorden terug. Let wel op dat de informatie niet altijd klopt. Daarover lees je meer onder het kopje ‘5 nadelen van ChatGPT’.

In de nieuwste versie van ChatGPT komt zo min mogelijk bevooroordeelde informatie voor, dit krijgt OpenAI met technieken zoals ‘debiasing’ voor elkaar. 

2. Content creëren

ChatGPT is in staat om goedlopende teksten te produceren. Denk aan productpagina’s voor je website, blogs inclusief pakkende titels, samenvattingen en e-mails. Hoe scherper jij aangeeft wat je verwacht van de tekst, hoe beter de output is van de AI-tool. 

Geef bijvoorbeeld aan welke tone of voice je zoekt, welke keywords je terug wilt laten komen of laad bijvoorbeeld alle informatie in waar een samenvatting op gebaseerd moet zijn. Hoe specifieker jouw prompt (de vraag die je stelt), hoe beter de content is die eruit komt rollen. Je hebt natuurlijk niet te maken met een ware kunstenaar, dus verwacht geen geniale literaire hoogstandjes. 

DALL-E 

Een interessant AI-model dat je kunt gebruiken binnen de omgeving van ChatGPT, is DALL-E. Hiermee kun je AI-gegenereerde afbeeldingen maken in allerlei stijlen. Je kunt bijvoorbeeld vragen om voorbeelden voor een productontwerp of een logo. Het is zelfs mogelijk om afbeeldingen van niet bestaande mensen te genereren.

3. Vertalen

Bij het openen van ChatGPT is alles Engelstalig, maar vergis je niet: de chatbot spreekt verschillende talen. Je kunt dus ‘gewoon’ in het Nederlands je vragen stellen en opdrachten geven, en je kunt ook teksten in het typeveld plakken die je graag wilt vertalen. 

Niet elke taal wordt even goed ondersteund, maar Engels, Duits en Spaans gaan de AI onder andere goed af. Dit soort automatische vertalingen zijn nooit 100% nauwkeurig, dus check wel even of bepaalde nuances niet verloren gaan. 

4. Brainstormen

De chatbot is goed in staat je te ondersteunen bij een brainstorm. Het geeft namelijk niet alleen antwoorden op vragen die jij stelt, maar kan ook zelf vragen aan jou stellen om je zo te helpen aan nieuwe perspectieven. 

Het kan daarnaast voorbeelden of suggesties geven, en als je om bijvoorbeeld drie andere opties vraagt, dan doet de AI dat ook. 

Je kunt ook verschillende ideeën doorgeven en vragen om aan de hand daarvan nieuwe oplossingen te bedenken. Of je kunt de bot inzetten voor het maken van een structuur van de brainstormsessie. Handig! 

5. Code schrijven of optimaliseren

Je kunt de AI-tool vragen om te helpen bij het schrijven van nieuwe computercode voor specifieke doeleinden, zoals het automatiseren van taken. Ook bij het optimaliseren van code kan je ChatGPT inzetten. Je kopieert en plakt dan simpelweg de code in het typeveld, en stelt daarbij de vraag of de bot je kan helpen om dit te verbeteren. 

Natuurlijk is het geen professionele softwareontwikkelaar, en heeft ChatGPT geen toegang tot je live systemen. Neemt niet weg dat het indrukwekkend is wat eruit komt rollen.  

5 nadelen van ChatGPT

De populaire chatbot lijkt alles te kunnen, maar heeft zeker een aantal beperkingen. Goed om je daar bewust van te zijn, als je besluit deze kunstmatige intelligentie in te zetten voor je bedrijf.

  1. Foutieve informatie. ChatGPT geeft soms foute informatie, dit noemen we ook wel ‘hallucineren’. Het is dus erg belangrijk om altijd te controleren wat er aan antwoorden uit ChatGPT komen rollen en daarbij meerdere bronnen te gebruiken. Als je ziet dat een gegeven antwoord fout is, kun je deze feedback geven door naast het antwoord op het duimpje omlaag te klikken. Deze informatie helpt de AI om zich verder te ontwikkelen. 

  2. Enorm stroomverbruik. De servers waarop ChatGPT draait, gebruiken enorm veel stroom. De ordegrootte? Denk aan het stroomverbruik van een klein land. Dat is natuurlijk erg kostbaar en niet erg milieubewust. 

  3. AI-teksten kunnen slecht zijn voor je SEO

    Veel ondernemers laten ChatGPT teksten schrijven voor op hun website. Dat lijkt hartstikke handig, maar brengt risico's met zich mee. Google kan namelijk identificeren welke tekst door mensen is geschreven, en welke door AI. Plak je dus, net als anderen, simpelweg de tekst uit ChatGPT op je website. Dan is er minder reden voor Google om je pagina te belonen met een goede positie.

  4. Geen actuele kennis. ChatGPT weet niet wat er na april 2023 is gebeurd in de wereld. 

  5. Beperkte beschikbaarheid (gratis variant). Door de enorme populariteit kunnen de servers soms de vraag niet aan. Je krijgt dan bij de gratis variant de melding ‘ChatGPT is at capacity right now’. Bij de betaalde variant heb je hier geen last van. 

Kosten van ChatGPT 

Je kunt gratis gebruikmaken van ChatGPT, maar er is ook een betaalde variant. Deze Plus-versie kost momenteel $20 per maand. 

Welke features heeft de betaalde versie van ChatGPT? 

Een belangrijk voordeel van de betaalde versie van ChatGPT is dat de antwoordsnelheid vier keer hoger is. Ook zijn de antwoorden nauwkeuriger en krijgt je als eerste toegang tot nieuwe features. Daarnaast mag je ChatGPT in de betaalde variant vijf keer meer vragen stellen dan de gratis variant (80 per drie uur). Verder kun je gebruik maken van opties zoals het kunnen bouwen van interactieve tabellen en grafieken. 

Wil je graag zelf aan de slag met het bouwen van custom GPT’s? Ook dat kan met de betaalde versie van ChatGPT. 

Goed om te weten: voor de introductie van ChatGPT-4o waren de verschillen tussen de betaalde en gratis variant van ChatGPT een stuk groter. Zo had je bij de gratis variant geen toegang tot custom GPT’s en werden de resultaten gebaseerd op oudere data.  

ChatGPT vs Google

De populariteit van ChatGPT zorgt voor vraagtekens bij het huidige technische landschap. We maken nu massaal gebruik van Google, maar hoe ziet onze wereld eruit als er een AI is die ons direct van een antwoord kan voorzien? Dit alles heeft natuurlijk ook impact op jou en hoe je bijvoorbeeld je website optimaliseert. Is dit het einde van SEO zoals we dat kennen? 

Het is misschien niet zo zwart-wit. Google heeft bijvoorbeeld zelf geïnvesteerd in OpenAI - net als Microsoft - en ook meegewerkt aan projecten zoals de ontwikkeling van GPT-3. Bij Google is Bard gelanceerd als tegenhanger van ChatGPT en de chatoptie in Bing. 

De mogelijkheden van Copilot 

Nieuwsberichten vliegen ons om de oren over hoe Microsoft miljarden investeert en de AI-tool 'Copilot' integreert in de eigen Microsoft 365-software en in Bing. Zo kan Copilot bijvoorbeeld tijdens Teams-vergaderingen meeluisteren en notulen bijhouden. Deze worden vervolgens in een overzichtelijk document samengevat. Ook kan Copilot documenten (her)schrijven, e-mails opstellen en Excel-bestanden analyseren. 

Tip: lees in deze download van KPN hoe je als ondernemer handig gebruik maakt van Copilot. 

Is dit dé AI die onze banen gaat overnemen? 

ChatGPT kan al ongelofelijk veel, zo is de tool geslaagd voor het complexe ‘bar-exam’, een toelatingsexamens die je in Amerika moet halen om rechter te mogen worden.  

ChatGPT kan enorm goed bepaalde tekstuele taken uit handen nemen of versimpelen, maar heeft nu eenmaal beperkingen. De teksten die ChatGPT maakt zijn vaak wat aan de droge kant, en kunnen wat robotisch overkomen. Het zal jouw werk - of dat van je medewerkers - dus niet direct kunnen vervangen, maar het is wel een tool waarmee je een efficiëntieslag kunt maken. Het is wel te verwachten dat het op termijn - net zoals andere technologieën zoals het internet of de mobiele telefoon - de manier waarop we werken zal veranderen. 

Onze tip: probeer deze week elke dag minstens 1x gebruik te maken van ChatGPT om een tekst, e-mail of social media post te schrijven. Gebruik de output van het systeem als eerste versie die je vervolgens aanpast in je schrijfproces en ontdek zo wat ChatGPT voor jou kan betekenen.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.