Goede Vrijdag: verplichte vrije dag of niet?

Hoe zit het ook al weer?

ondernemer-vrouw-kleding-winkel

Op 7 april 2023 is het Goede Vrijdag. Veel scholen, overheidsinstellingen en gemeente- en provinciehuizen zijn dicht. Maar hoe zit het ook alweer? Is Goede Vrijdag een verplichte vrije dag of niet?

Is goede vrijdag een verplichte vrije dag?

Het antwoord is: nee. Goede Vrijdag is geen verplichte vrije dag. Je bent als ondernemer dus niet verplicht op Goede Vrijdag je onderneming te sluiten of je werknemers vrij te geven. 

Goede Vrijdag is alleen een verplichte vrije dag voor bepaalde sectoren waarin ambtenaren werkzaam zijn, zoals gemeentehuizen. Daarom zijn winkels, zakelijke dienstverleners en ook banken over het algemeen gewoon open. Ook de effectenbeurzen sluiten niet. 

Scholen mogen zelf bepalen of zij hun leerlingen een dag vrij  geven. 

Lees ook: de officiële feestdagen van 2023

Wat is Goede Vrijdag?

Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de kruisiging en de dood van Jezus. Met de kruisdood van Jezus geloven zij dat Jezus de mens heeft verlost van de zonden. Voor christenen is dit de meest droevige dag van het kerkelijk jaar in het algemeen, maar van Pasen in het bijzonder. Goede Vrijdag komt na Witte Donderdag en voor Stille Zaterdag. De zondag na Goede Vrijdag is het Pasen. Tweede Paasdag op maandag is wel een verplichte vrije dag. 

Wat doen andere werkgevers op Goede Vrijdag?

Dat verschilt per bedrijf en per branche. In de praktijk zie je dat veel gemeenten en onderwijsinstellingen hun werknemers wel vrij geven op Goede Vrijdag. In andere branches is dit niet gebruikelijk. Soms laten ze mensen een verplichte vrije dag opnemen, omdat er ook weinig werk is op Goede Vrijdag. 

Kun je medewerkers een verplichte vrije dag laten opnemen?

Dat ligt eraan. Je mag als werkgever niet zomaar vakantiedagen inroosteren als je bijvoorbeeld geen werk hebt voor je medewerkers. Je mag wel een aantal verplichte vrije dagen aanwijzen, mits dit in de cao of arbeidsovereenkomst is vastgelegd. Lees hier meer over de regels rond verplicht vrije dagen opleggen

Lang weekend vrij met Pasen

Het kan zijn dat je werknemers toch graag op Goede Vrijdag vrij willen zijn, zodat ze een lang weekend vrij hebben. Tweede Paasdag is wèl een verplichte vrije dag. Wees hierop voorbereid en zorg voor een goede bezetting van je bedrijf door een goed werkrooster te maken. Begin hier op tijd mee, zodat je niet op het laatste moment nog extra mensen moet regelen of verlof in moet trekken. 

Zo kun je ook al rekening mee houden bij Koningsdag, Hemelvaart en Pinksteren. Ook dan willen veel mensen gebruik maken van de vrije dag en een lang weekend weg. 

Koopavond op Goede Vrijdag?

Door de Winkeltijdenwet ben je als ondernemer verplicht om vanaf 19.00 uur je winkel te sluiten op Goede Vrijdag. Maar een gemeente mag toestemming geven om toch open te blijven. Kijk dus even in de plaatselijke verordening welke regels over koopavond op Goede Vrijdag voor jouw gemeente gelden. 

Hoe zit het met de andere (feest)dagen?

Met de zon die lekker schijnt en de lange weekenden die eraan komen dankzij Tweede Paasdag en andere vrije dagen, begint je personeel nu volop met het maken van plannen voor lange weekendjes weg. Check in het artikel 'Wanneer ben ik wettelijk verplicht mijn personeel vrij te geven?' op welke momenten je werknemers recht hebben op een vrije dag.

Veelgestelde vragen

Wanneer is het goede vrijdag?

Goede Vrijdag is 40 dagen na Pasen, dus dit verschilt per jaar. In 2023 valt Goede Vrijdag op vrijdag 7 april.

  • Goede Vrijdag 2023: vrijdag 7 april 2023

  • Goede Vrijdag 2024: vrijdag 29 maart 2024

  • Goede Vrijdag 2025: vrijdag 18 april 2025

  • Goede Vrijdag 2026: vrijdag 3 april 2026

  • Goede Vrijdag 2027: vrijdag 26 maart 2027

Is Goede Vrijdag een vrije dag?

Hoewel Goede Vrijdag een officiële feestdag is, is het geen officiële vrije dag.

Is iedereen vrij op Goede Vrijdag?

Nee, niet iedereen is vrij op Goede Vrijdag. De meeste mensen in loondienst, zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid, krijgen geen vrije dag. Het kan zijn dat hierover andere afspraken staan in het arbeidscontract of de cao. Scholieren en studenten zijn zeer waarschijnlijk wel vrij op Goede Vrijdag, omdat scholen bijna altijd dicht zijn op Goede Vrijdag.

Wat wordt gevierd op Goede Vrijdag?

Op Goede Vrijdag vieren Christenen de kruisdood van Jezus Christus. Het is de vrijdag voor Pasen, waarbij de opstanding uit de dood van Jezus wordt gevierd.

1 keer in de vijf jaar vrij op Goede Vrijdag?

Goede Vrijdag is geen feestdag die een keer per vijf jaar een vrije dag geeft. Dat is wel het geval met Bevrijdingsdag op 5 mei.

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.