Tweede Pinksterdag 2024: vrije dag?

Krijgen werknemers een betaalde vrije dag of niet?

Kan ik iemand de toegang tot mijn winkel ontzeggen

Tweede Pinksterdag 2024 - is dat een vrije dag? Overheidsinstellingen en scholen zijn op Pinkstermaandag dicht, maar moet je bedrijf ook dicht? Welke regels zijn er over betaald vrij geven op Tweede Pinksterdag? Dat en meer lees je in dit artikel.

Wanneer is het Tweede Pinksterdag 2024?

In 2024 is het op maandag 20 mei 2024 Tweede Pinksterdag.  Het is een van de 11 officiële feestdagen in Nederland. Elk jaar valt Pinksteren op zondag en maandag. Eerste Pinksterdag is de zondag. Deze dag valt altijd 10 dagen na Hemelvaartsdag en 50 dagen na Pasen. Tweede Pinksterdag is de maandag na Pinksterzondag. 

Is Tweede Pinksterdag een vrije dag?

Dat het een officiële feestdag is, betekent niet dat het ook direct een betaalde vrije dag is. Scholen en overheidsinstellingen zijn bijna altijd gesloten en voor de meeste bedrijven is Tweede Pinksterdag een vrije dag. 

Maar nergens in de wet staat dat dit zo moet zijn. Meestal zijn er afspraken over gemaakt in de cao. Val je niet onder een cao, kijk dan naar de arbeidsovereenkomsten of de bedrijfsregels. Kun je daar niks vinden? Neem dan contact op met de brancheorganisatie. Regels over vrije dagen kunnen namelijk variëren per bedrijf.

Moet mijn bedrijf dicht op Tweede Pinksterdag 2024?

Dat ligt aan je bedrijf en de afspraken in de cao. Ook kun je te maken hebben met de winkeltijdenwet. Officieel staat daarin dat het verboden is om een winkel voor publiek geopend te hebben op Tweede Pinksterdag, maar op dat verbod kun je van de gemeente een ontheffing krijgen. Lees hier hoe de Winkeltijdenwet precies werkt. 

Moet je rekening houden met Pinksteren in je planning?

Omdat Tweede Pinksterdag voor veel bedrijven een vrije dag is, valt er in die week dus een werkdag weg. Daarmee moet je rekening houden in je werkplanning. Maar ook je vakantieplanning moet je er met de vrije dagen goed bij houden. De vrijdag voor Pinksteren is een gewilde verlofdag, omdat je dan met één vakantiedag een lang weekend krijgt. Het is dus goed mogelijk dat je ook de vrijdag voor Pinksteren al een lagere bezetting hebt.

Bedenk ook of je klanten moet informeren over de dagen dat je dicht bent. Dit geldt voor Tweede Pinksterdag, maar ook voor dagen als Koningsdag en Hemelvaartsdag

Commerciële kansen rondom vrije dagen

Hoewel je met de Winkeltijdenwet iets beperkt kan worden op Tweede Pinksterdagen, zijn er genoeg andere manieren om geld te verdienen op vrije dagen. Denk aan online verkoop of speciale acties en kortingen op de dagen rondom Tweede Pinksterdag. Op vrije dagen gaan mensen erop uit, vaak wordt er geklust of zoeken ze vrienden en familie op. Hoe kun jij daar op inspelen? 

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.