Hemelvaartsdag: vrije dag of niet?

Mag ik als ondernemer mijn onderneming geopend houden?

Hemelvaartsdag vrije dag of niet

Is Hemelvaart een vrije dag voor je personeel, of toch niet? Overheidsinstellingen zijn op deze dag gesloten. Maar moet jij als ondernemer ook je deuren sluiten?

Hemelvaart 2023

Donderdag 18 mei 2023 is het Hemelvaartsdag. Dat is in Nederland een officiële feestdag. Daarmee is Hemelvaart vaak een vrije dag voor je werknemers. Maar niet per se. Er is geen wet die bepaalt dat een officiële feestdag ook een officiële vrije dag is.

Ook betekent dit niet dat je als ondernemer verplicht bent je onderneming gesloten te houden. En het staat je dus vrij om je personeel te vragen om te komen werken. Raadpleeg wel eerst de cao-bepalingen van je personeel, en je eigen arbeidscontract. Vaak hebben werknemers bij het werken op Hemelvaartsdag (vrije dag) recht op een extra vergoeding.

Lees ook: de officiële feestdagen van 2023

Openingstijden

Vaak openen winkels en supermarkten op Hemelvaartsdag gewoon hun deuren. Het verschilt per gemeente tot hoe laat je open mag blijven. Controleer dit altijd van te voren op de website van jouw gemeente.

Vrijdag vrij

Veel ondernemers laten hun personeel de vrijdag na Hemelvaart een vrije dag opnemen. Veel mensen hebben dan een lang weekend. Beslis dus van tevoren of het nodig is om die vrijdag open te gaan of dat je je personeel verplicht vrij geeft. Misschien willen veel van je werknemers graag deze dag vrij nemen en kom je in de problemen met de bezetting.

Belastingdienst

Ook de Belastingdienst geeft het personeel verplicht een lang weekend vrij. Zodoende zijn de Belastingdienst en de Belastingtelefoon op Hemelvaartsdag en de drie dagen daarna niet bereikbaar.

Wat vind je van dit artikel?

Jelle Bos

Auteur

Jelle Bos

Jelle is eindredacteur bij MKB Servicedesk.