Hemelvaart 2024: is het een vrije dag?

Over salaris doorbetalen, bedrijven die open zijn en invloed op je verlofplanning

Hemelvaartsdag vrije dag of niet

Hoe zit het met Hemelvaart in 2024? Is Hemelvaartsdag een vrije dag of moet er gewoon gewerkt worden? In dit artikel lees je hoe het zit: wanneer is het Hemelvaart, hoe zit het met de regels over doorbetalen en toeslagen en welke invloed kan Hemelvaartsdag hebben op de verlofplanning?

Hemelvaartsdag: een officiële Nederlandse feestdag

Hemelvaart valt in 2024 op donderdag 9 mei 2024. Het valt elk jaar op een donderdag, 40 dagen na Pasen en 10 dagen voor Pinksteren. Net als Hemelvaart vallen ook Pasen en Pinksteren elk jaar op een andere datum. Wil je nu al weten op welke datum Pasen, Pinksteren en andere officiële Nederlandse feestdagen vallen? Bekijk dan hier het overzicht feestdagen 2024.

Is Hemelvaart een vrije dag?

Hemelvaartsdag is voor de meeste bedrijven een officiële vrije dag. Nederland heeft 11 officieel erkende feestdagen, onder andere dus Hemelvaartsdag. Vaak is het een vrije dag waar het salaris wordt doorbetaald en betaal je werknemers die toch moeten werken een vergoeding.

Maar let op: het is niet wettelijk bepaald dat dit zo moet zijn. Daarom zijn de afspraken over Hemelvaart meestal vastgelegd in de cao of het arbeidscontract. 

Voorbeelden afspraken en regelingen rondom Hemelvaartsdag

  • Toeslagen: in sommige cao’s staan bepalingen over toeslagen voor werken op Hemelvaartsdag. Dit gaat om een percentage bovenop hun normale loon, 50% of 100% toeslag, of om een vast bedrag boven op het dagloon. Het exacte bedrag en de voorwaarden verschillen per cao.

  • Vrije dag: in de cao of de arbeidsovereenkomst kan de afspraak staan dat Hemelvaartsdag een verplichte vrije dag is, waarvoor werknemers geen vrije dag hoeven op te nemen. 

  • Compensatie in tijd: er kan ook een afspraak in staan die zich richt op compensatie in tijd. Medewerkers die op Hemelvaartsdag werken worden op een ander moment gecompenseerd voor hun tijd. Zij krijgen bijvoorbeeld een vervangende vrije dag.

  • Speciale regelingen: beroepsgroepen als horecamedewerkers of zorgpersoneel kunnen specifieke regelingen hebben voor werken met Hemelvaart, zoals afwijkende toeslagen of verlofregelingen. 

Vrijdag ook vrij: invloed op vakantieplanning

De vrijdag na Hemelvaartsdag is geen vrije dag, maar er wordt wel vaak een vrije dag opgenomen vanwege het extra lange weekend. 

Vraag je daarom af: blijft de zaak die vrijdag open of geef je mensen een verplicht vrije dag? Handig om van tevoren naar te kijken, want als veel medewerkers deze dag vrij willen en jij wel op volle kracht open wilt, dan krijg je problemen met de bezetting. 

Afspraken over Hemelvaartsdag: winkels open, scholen dicht?

Er zijn dus geen wettelijke bepalingen over wat je wel en niet mag doen rondom Hemelvaartsdag. De meeste scholen en overheidsinstellingen zijn dicht, net als met Goede Vrijdag, veel bedrijven sluiten ook hun deuren, maar winkels zijn vaak wel open. Zij hanteren vaak wel aangepaste openingstijden. 

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.