Wat is een marktconform salaris?

In 3 stappen naar een passend loon voor je werknemer

briefgeld en munten in handen-marktconformsalaris

Salarisbenchmark: inzicht in actueel salaris

Niet te veel, niet te weinig. Dat is de uitdaging bij het bepalen van het salaris voor je werknemers. Het is belangrijk om te kijken wat gebruikelijk is in de markt. Hoe kom je tot een marktconform salaris? Volg deze stappen.

Definitie marktconform salaris

Een marktconform salaris is een salaris dat conform is aan andere salarissen in de markt. Dus een salaris dat overeenkomt met of bijna gelijk is aan het salaris van de meeste medewerkers in een soortgelijke functie, branche en regio. Daarbij houd je ook rekening met leeftijd, opleidingsniveau en werkervaring.

Waarom een marktconform salaris bieden?

Niet alleen bij nieuwe werknemers krijg je te maken met deze term. Ook je huidige werknemers kunnen zich afvragen of ze (nog) wel een marktconform salaris hebben en op basis daarvan een loonsverhoging vragen. Natuurlijk wil je goede werknemers aantrekken en niet kwijtraken. Zorg dus dat je weet wat een marktconform salaris is voor de betreffende functie en kijk of je dit kunt bieden. Zo kun je werknemers beter informeren en concurreren met andere bedrijven in de regio.

Let op: Door de stijging van het minimumloon en veel cao-lonen is het marktconforme salaris waarschijnlijk ook gestegen. Blijf regelmatig checken wat een passend salaris is in jouw branche.

Marktconform salaris of salarisindicatie in je vacature?

In veel vacatureteksten wordt gesproken over een marktconform salaris. Maar veel sollicitanten zullen niet direct weten wat dat is en of het ook klopt. En misschien weet je het zelf ook niet precies. De vraag is dus: wil je deze term eigenlijk wel gebruiken in je vacatures? Of is het slimmer om direct een salarisindicatie te geven? Bijvoorbeeld: tussen de € 2.900 en € 3.500 per maand, afhankelijk van leeftijd en werkervaring. 

Het is in ieder geval aan te raden om bedragen te noemen. Als je alleen maar roept dat je een marktconform salaris biedt, zullen veel sollicitanten afhaken. Ze willen weten waar ze aan toe zijn. Een goed salaris kan het verschil maken. Volgens onderzoek van Indeed blijkt dat het vermelden van een salarisindicatie in vacatures voor 45% meer sollicitaties zorgt. 

Marktconform salaris berekenen

Maar wie bepaalt wat een marktconform salaris is? Als werkgever speel je daar een belangrijke rol in. Je zult onderzoek moeten doen om erachter te komen wat een passend salaris is voor jouw medewerkers. Je gaat salarissen vergelijken binnen je markt. Het liefst zo specifiek mogelijk: per functie, leeftijd, werkervaring en regio. Gelukkig zijn er veel salarisonderzoeken, loonwijzers, salarisindicaties, loontabellen en rekentools die je hierbij kunt gebruiken. Hoe pak je het aan?

Marktconform salaris in 3 stappen

Om een idee te krijgen van een marktconform salaris hoef je niet uren te zoeken. Met de juiste online tools krijg je al snel een indicatie van een passend salaris per functie, leeftijd en regio. Volg bijvoorbeeld deze 3 stappen:

1. Controleer je cao

Heeft jouw bedrijf te maken met een cao? Zorg dan dat je weet wat de regels zijn voor salarissen. Cao-afspraken zorgen ervoor dat er altijd een marktconform salaris geboden wordt. Als werkgever moet je hieraan voldoen. Je hebt vaak te maken met salarisschalen en loontabellen per functie. Hier mag je meestal niet van afwijken. Soms mag je wel iets meer bieden. Kijk in dat geval goed wat de concurrent doet.

2. Doe een salarischeck

Er zijn online veel tools voor een eerste salarisindicatie. Wil je meer zekerheid over wat er écht wordt betaald in de markt? Gebruik dan bijvoorbeeld onze Salarisbenchmark voor een goede vergelijking. Je krijgt daarmee een actueel inzicht in de gemiddelde salarissen in het mkb voor een specifieke functie of meerdere functies.

3. Bekijk vacatures van vergelijkbare functies

Wat bieden andere bedrijven bij jou in de regio? Neem een kijkje bij de concurrent. Kijk bijvoorbeeld welke salarisindicatie zij geven in hun vacatures. Door net iets meer salaris te bieden kun je de twijfelende sollicitant over de streep trekken.

Tip: Bekijk een overzicht van het gemiddeld en modaal salaris in Nederland.

Marktconform salaris per beroep

Kijk goed naar een marktconform salaris per beroep, beroepsgroep of branche. Je hebt verschillende websites en tools die je kunt gebruiken voor een snelle indicatie. Verder kun je gebruikmaken van salarisonderzoeken per branche voor het bepalen van een marktconform salaris, zoals onze Salarisbenchmark.

Marktconform salaris per leeftijd en werkervaring

Bij het bepalen van een marktconform salaris, houd je ook rekening met leeftijd, opleidingsniveau en het aantal jaren aan werkervaring dat iemand heeft. Een medewerker van 19 jaar die nog geen ervaring heeft verdient gemiddeld genomen een stuk minder dan een collega van 50 jaar die al 30 jaar in het vak zit. Zorg daarom dat het salaris meegroeit met je werknemers. Dit regel je bijvoorbeeld met het invoeren van salarisschalen per leeftijd en jaarlijkse loonsverhogingen. Dan hoef je niet ieder jaar te onderhandelen, maar geef je alle werknemers een marktconform salaris.

Marktconform salaris in 2024 

In 2024 zullen veel werknemers een hoger salaris krijgen. Alle salarissen die gebaseerd zijn op het wettelijk minimumloon gaan in ieder geval twee keer omhoog: op 1 januari en op 1 juli 2024. Naar verwachting zullen ook cao-lonen verder stijgen en geven meer bedrijven een salarisverhoging. Daarom zal het marktconforme salaris in veel branches blijven groeien.

Minimum salaris 2024

Begin dit jaar steeg het minimumloon al met 3,75%. Bovenop de reguliere stijging, hebben veel bedrijven te maken met een verplichte extra verhoging van het salaris. Dit komt door de invoering van het wettelijk minimumloon per uur. Sommige werknemers met een 40-urige werkweek krijgen daardoor in een klap ruim 15% meer salaris.

Verder wordt er op 1 juli 2024 een nieuwe stijging van het minimumloon verwacht. Naast de reguliere toename van het minimumloon, komt er nog eens 1,2% bij om de koopkracht van mensen met een laag inkomen verder te vergroten. Houd dus rekening met een extra stijging van het salaris.

Salarisverhoging geven in 2024?

Moet je dit jaar het salaris verhogen? Het is voor bijna 70% van de werknemers in Nederland nog steeds de belangrijkste reden om een overstap te maken. Zorg in ieder geval dat je een duidelijk beleid hebt voor salarissen en geef je werknemers wat ze verdienen. Op welke momenten is een salarisverhoging passend? Ontdek de afwegingen in het artikel over loonsverhoging geven in 2024.

Een goed salaris is een belangrijke voorwaarde voor veel werknemers, maar soms kun je juist het verschil maken met secundaire arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld een auto van de zaak, de mogelijkheid om thuis te werken of meer vakantiedagen. Ga na wat je werknemers en sollicitanten belangrijk vinden, stel je flexibel op en zorg dat je als werkgever aantrekkelijk bent. Dat is cruciaal in de strijd om goed personeel.

Marktconform salaris en extra kosten in 2024

Naast het uitbetalen van een marktconform salaris heb je te maken met extra loonkosten. Denk bijvoorbeeld aan vakantiegeld, loonbelasting, verzekeringen, pensioen, bonussen, vergoedingen en de aanschaf van allerlei werkmiddelen. Met welke kostenposten heb je te maken rondom personeel? Bekijk een overzicht van personeelskosten en lees direct hoe je er grip op houdt.

Wat vind je van dit artikel?

Raphael Klees

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.