Arbeidsvoorwaardengesprek: tips voor werkgevers over salarisonderhandeling en meer

Alles voor een geslaagd arbeidsvoorwaardengesprek

Werkgever bespreekt arbeidsvoorwaarden zoals salaris met kandidaat

Jij weet het zeker: deze kandidaat wil je graag aan je organisatie toevoegen. Maar je moet nog een arbeidsvoorwaardengesprek voeren. Hoe pak je het aan? In dit artikel geven we je handige tips voor een succesvol arbeidsvoorwaardengesprek.

Wat is een arbeidsvoorwaardengesprek?

In het arbeidsvoorwaardengesprek maak je met je toekomstige medewerker afspraken over de arbeidsvoorwaarden. Het wordt ook wel een salarisonderhandeling genoemd, omdat deze afspraak als een van de belangrijkste wordt gezien. Maar vergeet niet dat een arbeidsvoorwaardengesprek veel meer is dan een salarisonderhandeling. 

Je maakt afspraken over:

Daarnaast is het ook goed dat je met de toekomstige medewerker deelt wat je nog meer te bieden hebt in de vorm van:

Deze arbeidsvoorwaarden leg je vervolgens vast in het arbeidscontract. Het is je doel om via het arbeidsvoorwaardengesprek een nieuwe medewerker aan je bedrijf toe te voegen.

Arbeidsvoorwaardengesprek tips

In de praktijk vinden werkgevers het vaak lastig om zo’n gesprek met vertrouwen in te gaan. Gebruik de volgende handige tips om het arbeidsvoorwaardengesprek tot een goed einde te brengen.

1. Ga goed voorbereid de salarisonderhandelingen in

Het arbeidsvoorwaardengesprek voorbereiden is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen. Meestal staat in de vacaturetekst een indicatie van wat iemand gaat verdienen. Je weet in welke loonschaal een bepaalde functie thuishoort. Maar er is bijna altijd onderhandelingsruimte, bijvoorbeeld op basis van ervaring en opleiding. Denk er van tevoren goed over na wat een marktconform salaris is voor je nieuwe medewerker.

Salaris onderhandelen

Ga ervan uit dat je toekomstige medewerker zal onderhandelen over het salaris. Bied in eerste instantie net iets minder aan dan je bereid bent te betalen. Op die manier komen jullie waarschijnlijk uit op een salaris waar beide partijen blij mee zijn. 

2. Gebruik arbeidsvoorwaarden in je voordeel

Een arbeidsvoorwaardengesprek gaat over veel meer dan alleen geld. Gebruik secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden in je voordeel. Je kunt deze aanbieden als flexibele arbeidsvoorwaarden, zodat een werknemer zijn of haar eigen pakket secundaire arbeidsvoorwaarden kan samenstellen.

Arbeidsvoorwaarden op maat

Hierdoor krijgt je medewerker een pakket arbeidsvoorwaarden dat helemaal bij hem of haar past. Als je hierin maatwerk kunt leveren, is de kans groot dat je medewerker helemaal tevreden is. Want eerlijk is eerlijk: voor de een is een auto van de zaak een geweldig aanbod, terwijl de ander liever met de fiets naar het werk komt.

Bespreek tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek de mogelijkheden die er zijn en probeer elke werknemer iets te bieden wat hij of zij niet bij een andere werkgever krijgt. Zo laat je zien dat je goed werkgeverschap belangrijk vindt.

Check de cao

Mocht er een cao gelden voor jouw bedrijf, dan moet je daar rekening mee houden. Hierin kunnen verplichte arbeidsvoorwaarden staan. Als dat zo is, mag je daar niet van afwijken. Je mag wel meer bieden dan in de cao staat, minder natuurlijk niet.

3. Creatief met vakantiedagen en vakantiegeld

Elke werknemer heeft recht op een wettelijk minimum aan vakantiedagen en vakantiegeld. Maar je mag natuurlijk meer vakantiedagen afspreken met je personeel: bovenwettelijke vakantiedagen. En je mag ook meer vakantiegeld uitbetalen dan de wettelijke 8 procent. Vakantiegeld en -dagen maken deel uit van de secundaire arbeidsvoorwaarden, maar omdat ze zo belangrijk zijn, staan ze in deze lijst nog apart vermeld.

Ook hier geldt: check de cao voor afspraken over dit onderwerp. In veel cao’s staan aanvullende afspraken over vakantiedagen en vakantiegeld. In dat geval moet je die afspraken volgen.

4. Maak ruimte voor groei en ontwikkeling

De meeste werknemers vinden groei en ontwikkeling een belangrijk thema. Hoe heeft een bedrijf de ontwikkeling van het personeel geregeld, bijvoorbeeld via interne of externe trainingen? Mag een werknemer zelf kiezen welke opleiding hij of zij volgt? En welke doorgroeimogelijkheden zijn er binnen de organisatie?

De waarde van een leercultuur

Natuurlijk kun je iemand niet bij het arbeidsvoorwaardengesprek al een promotie beloven. Maar je kunt je werknemer wel laten weten hoe je investeert in kennis en in de groei van je medewerkers. Het is mooi als je kunt laten zien welke functies binnen het bereik van je medewerker liggen en welke loonschalen er bij die functies horen. Je laat daarmee zien dat je een leercultuur belangrijk vindt.

5. Bied indien mogelijk een flexibele werkplek

Werken op kantoor is allang niet meer de enige optie bij bedrijven. Steeds meer werknemers verwachten dat een werkgever deels thuis en deels op kantoor werken mogelijk maakt. Deze optie maakt het voor veel werknemers in Nederland makkelijker om een betere balans te vinden tussen werk en privé.

Thuiswerken vergroot de poule

Mooie bijkomstigheid is dat je door werken op afstand te faciliteren een grotere groep potentiële werknemers aanboort. Je werknemer is misschien wel bereid om twee keer per week vanuit Amsterdam naar Tilburg te reizen als hij of zij de rest van de week thuis kan werken.

6. Noem alles wat je te bieden hebt

Sommige bedrijven nemen bepaalde dingen die ze hun personeel te bieden hebben voor lief en geven er niet veel aandacht aan. Maar het zou zonde zijn als jij je toekomstige werknemer iets te bieden hebt waar hij of zij geen weet van heeft. Denk aan voorzieningen op de werkvloer zoals gratis fruit, een loungeplek of een plek om te gamen.

Sta dus stil bij wat werknemers prettig vinden aan hun werkomgeving en voel je niet bezwaard om alles te delen. Het kan maar zo zijn dat je iets noemt wat net de doorslag geeft om bij jou te komen werken.

Werkkostenregeling

Het mooie is dat je veel vergoedingen onbelast aan je personeel mag geven via de vrije ruimte binnen de Werkkostenregeling (WKR). Voor sommige vergoedingen, zoals reiskosten tot € 0,23 per kilometer, abonnementen voor het openbaar vervoer en scholing, gelden zelfs gerichte vrijstellingen. Wees dus goed op de hoogte van de mogelijkheden die deze regeling je biedt, ook met het oog op het arbeidsvoorwaardengesprek.

Checklist arbeidsvoorwaardengesprek

Met bovenstaande tips ben je klaar om een arbeidsvoorwaardengesprek aan te gaan. Maar hoe ziet het arbeidsvoorwaardengesprek zelf er in hoofdlijnen uit? Veel ondernemers hebben gemerkt dat het handig is om een soort standaard gesprek op te zetten. Op die manier voorkomen ze dat ze elementen vergeten en geven ze elke kandidaat dezelfde behandeling. Zo ziet een arbeidsvoorwaardengesprek eruit:

1. Introductie

Het begin van het arbeidsvoorwaardengesprek is cruciaal. Je zet de toon voor de rest van het gesprek. Zorg dus dat het begin direct ontspannen is. Wees vriendelijk en stel de persoon op het gemak. Probeer een casual gesprek op te zetten voordat je ter zake komt. Laat de sollicitant voldoende aan het woord.

2. Bespreek je aanbod

Vertel enthousiast wat je de sollicitant kunt bieden. Misschien heeft de kandidaat het aanbod al via de mail ontvangen. In dat geval kun je het aanbod toelichten door het stap voor stap door te nemen. Laat direct weten welke voorwaarden flexibel zijn.

3. Laat de sollicitant reageren 

De sollicitant wil natuurlijk laten weten wat hij of zij van het voorstel vindt. In het ideale scenario is hij of zij meteen akkoord; maar meestal worden er vragen gesteld of beginnen de salarisonderhandelingen.

4. Reageer goed op vragen en voorstellen

Bij het onderhandelen is het geven en nemen: je wilt iemand binnenhalen, maar ook gunstige voorwaarden afspreken. Laat de sollicitant merken dat je bereid bent om inschikkelijk te zijn. Stel dat je iemand niet meer loon kunt bieden. Dan kun je hem of haar misschien wel tegemoetkomen door in andere arbeidsvoorwaarden flexibel te zijn.

5. Kom tot een akkoord

Aan het einde van het arbeidsvoorwaardengesprek mogen er geen misverstanden meer zijn over wat je met elkaar hebt afgesproken. Het zou jammer zijn als je werknemer bij het tekenen van het contract tot de conclusie komt dat hij of zij het heel anders had begrepen.

6. Geef duidelijkheid over het vervolg

Laat je bijna-werknemer na het arbeidsvoorwaardengesprek niet zwemmen in onwetendheid. Geef aan het eind van het gesprek duidelijkheid over hoe dingen nu gaan lopen: van het tekenen van het contract tot de eerste werkdag, enzovoorts.

Arbeidsvoorwaardengesprek meer dan salarisonderhandeling

De kans is klein dat een sollicitant alleen maar geïnteresseerd is in het salaris dat hij of zij gaat verdienen. Het gaat vaak om het hele pakket. Daarom is het belangrijk dat een werkgever nadenkt over de vraag: wat kan ik mijn personeel aanbieden om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken om bij mijn bedrijf te komen werken?

Sta dus stil bij wat je je werknemer allemaal te bieden hebt en verwerk dat in een geslaagd arbeidsvoorwaardengesprek.

Een goed salaris bieden

Hoe bepaal je wat een passend loon is voor jouw medewerkers? Zorg dat je niet te veel, maar ook niet te weinig biedt. Anders zal je werknemer mogelijk toch afhaken op deze primaire arbeidsvoorwaarde. Hij of zij moet er wel van kunnen leven. Wat is een redelijk loon? Bekijk een overzicht van het gemiddeld salaris Nederland.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.