Groene arbeidsvoorwaarden: stimuleer duurzaam denken

Groene arbeidsvoorwaarden nieuwe trend in arbeidsvoorwaarden

Jonge vrouw op fiets groene arbeidsvoorwaarden

Steeds meer bedrijven zetten in op duurzaamheid. Niet alleen door naar hun inkoopbeleid en CO2-voetafdruk te kijken, maar ook door hun werknemers groene arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden en waarom zijn deze arbeidsvoorwaarden in opmars? En hoe begin je ermee?

Verduurzamen van je onderneming

Starten met duurzaam ondernemen. Veel ondernemers denken dan direct aan visie en strategie, duurzame energie, duurzaam vervoer, het reduceren van CO2-uitstoot, en duurzame keurmerken. Maar misschien denk je niet zo snel aan arbeidsvoorwaarden. Toch is het geen gek idee om dat vanaf nu wel te gaan doen.

Afspraken over arbeid

Je maakt met elke werknemer afspraken over arbeidsvoorwaarden. Deze afspraken leg je vast in het arbeidscontract of in het bedrijfsreglement. Vaak maken we hierbij het onderscheid tussen:

De relatief nieuwe trend is om hiernaast ook ‘groene’ arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Tijd voor een beetje uitleg bij deze term.

Groene arbeidsvoorwaarden betekenis 

Groene arbeidsvoorwaarden zijn arbeidsvoorwaarden die bijdragen aan de duurzaamheid van je werknemer en je bedrijf. Groene arbeidsvoorwaarden worden ook wel green benefits genoemd.

Voorbeelden van groene arbeidsvoorwaarden

Een voor de hand liggende groene arbeidsvoorwaarde is natuurlijk duurzaam vervoer. Maar bij groene arbeidsvoorwaarden kijk je breder naar het thema duurzaamheid en hoe je je werknemers hierin kunt stimuleren. Bijvoorbeeld de volgende thema’s:

  • Thuis, een duurzame thuiswerkplek

  • Onderweg, duurzame mobiliteit

  • Kantoor, een duurzaam kantoor

  • Financieel, duurzaam beleggen in pensioenen

  • Persoonlijk, je medewerker betrekken bij duurzame thema’s

Voor elk van deze thema’s kun je bekijken welke groene arbeidsvoorwaarden je aan je werknemers kunt bieden. Welke dat precies zijn, is natuurlijk afhankelijk van je bedrijf en je mogelijkheden.

Waarom groene arbeidsvoorwaarden?

Twee redenen waarom groene arbeidsvoorwaarden belangrijk en interessant zijn voor werkgevers:

  • Groene arbeidsvoorwaarden geven een grote impuls aan de groene transitie

  • Groene arbeidsvoorwaarden maken het makkelijker personeel te werven en te behouden

  • Je bent klaar voor toekomstige wet- en regelgeving

Deze redenen lichten we hieronder kort toe.

Groene transitie

Met groene arbeidsvoorwaarden wordt het makkelijker het thema duurzaamheid echt een plek te geven in je organisatie. Met deze voorwaarden kun je je duurzame visie en strategie echt handen en voeten geven. Groene arbeidsvoorwaarden gaan namelijk verder dan alleen elektrisch vervoer; ze kunnen invloed hebben op elk aspect van iemands werkend leven. Veel werkgevers die groene arbeidsvoorwaarden hanteren, bieden hun werknemers bijvoorbeeld een klimaatbudget aan om hun huis te verduurzamen. Daarmee laat je zien hoe belangrijk de groene transitie voor je is.

Personeel werven en vasthouden

Steeds meer werknemers kijken naar het duurzaamheidsbeleid van hun (toekomstige) werkgever. Vooral bij jongere werknemers is dit het geval. Groene arbeidsvoorwaarden vormen dan ook een kans om de aandacht te krijgen van deze groep idealistische werknemers. Je onderscheidt je ten opzichte van andere werkgevers. Daarnaast is de kans groot dat werknemers met groene arbeidsvoorwaarden langer bij je blijven. En dat is mooi meegenomen op een krappe arbeidsmarkt.

Klaar voor toekomstige wet- en regelgeving

Bedrijven moeten hun uitstoot verminderen. Hiervoor zijn klimaatdoelen gesteld. Met een duurzame aanpak ben je vaak al klaar voor dingen die hoe dan ook gaan veranderen. Bijvoorbeeld: vanaf 2025 mogen leaserijders alleen nog maar elektrisch rijden.

Hoe groene arbeidsvoorwaarden opstellen?

Wil je net als veel andere werkgevers groene arbeidsvoorwaarden opstellen voor je personeel, dan kun je het beste de eerder genoemde thema’s erbij pakken. Bepaal vervolgens hoe je op elk van deze terreinen de duurzaamheid van je werknemer kunt stimuleren.

Thuis

Werknemers die thuiswerken, hebben natuurlijk een goede thuiswerkplek nodig. Een duurzame optie is om meubilair te kiezen dat je kunt hergebruiken via een bruikleenconstructie. Op die manier gaan er niet onnodig spullen verloren als iemand uit dienst gaat.

Daarnaast kun je kijken naar een klimaatbudget. Sommige bedrijven geven hun medewerkers de optie om een bedrag aan te vragen voor zonnepanelen, isolatie of zuinig witgoed. Met zulke groene arbeidsvoorwaarden help je iemand de kosten laag te houden én een duurzame kijk te ontwikkelen.

Mobiliteit

Mobiliteit is een voor de hand liggende groene arbeidsvoorwaarde. Je kunt je werknemers stimuleren om te kiezen voor duurzame vormen van mobiliteit door de duurzamere varianten aantrekkelijker te maken. Sommige werkgevers stimuleren thuiswerken omdat het vaak de duurzaamste oplossing is. Andere werkgevers geven een hogere reiskostenvergoeding aan werknemers die niet met de benzineauto maar met de fiets naar het werk komen.

Kantoor

Hoe prettig is het als je werknemers aan het werk kunnen in een duurzaam kantoor: van energielabel tot verlichting. Maar ook de opzet van de kantine en het aanbod van duurzame voeding. Laat zien dat duurzaamheid belangrijk is voor het bedrijf. Grote kans dat werknemers je kijk overnemen.

Financieel

Het pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde voor de meeste werknemers. Je kunt financiële aspecten meenemen in de groene arbeidsvoorwaarden door pensioengelden te beleggen in duurzame organisaties. Daarmee geef je een duidelijk signaal af. Vergeet ook je bankzaken niet: ga je in zee met een partij die duurzaamheid belangrijk vindt? Door dit soort keuzes laat je zien wat voor je bedrijf belangrijk is.

Persoonlijk

Je kunt duurzaam gedrag in iemands persoonlijke leven belonen met extra vakantiedagen of extra vakantiegeld. Bijvoorbeeld als je medewerker met de trein op vakantie gaat of altijd duurzaam reist. Natuurlijk zul je hier moeten opletten dat je je als werkgever niet bemoeit met persoonlijke zaken. Je kunt wel het signaal afgeven dat je duurzaam gedrag waardeert.

Groene arbeidsvoorwaarden en de werkkostenregeling

Veel groene arbeidsvoorwaarden kun je bekostigen via de werkkostenregeling (WKR). Voor sommige kosten kun je de vrije ruimte benutten, terwijl je voor andere zaken een gerichte vrijstelling hebt. Uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN blijkt overigens dat veel werkgevers de ruimte binnen de WKR niet voldoende vinden en niet is afgestemd op de behoefte om duurzaamheid te stimuleren.

Meer over de werkkostenregeling

Valkuilen: voorkom greenwashing

Net als bij andere claims over duurzaamheid is het bij groene arbeidsvoorwaarden belangrijk dat je het niet alleen doet om beter over te komen. Maak je niet schuldig aan greenwashing, door naar buiten toe te communiceren dat groen erg belangrijk voor je is, terwijl dat in de praktijk niet blijkt uit de arbeidsvoorwaarden. Groene arbeidsvoorwaarden moeten ook echt groen zijn en gemotiveerd zijn door de oprechte wens duurzamer te worden. Greenwashing wordt meestal snel herkend!

Meer over greenwashing vermijden

Beginnen met groene arbeidsvoorwaarden

Hoe start je met groene arbeidsvoorwaarden? Natuurlijk begint het met het formuleren van je strategie en missie als het gaat om duurzaamheid. Gebruik vervolgens dit korte stappenplan:

1. Breng de behoeftes in kaart

Bekijk eerst wat jouw werknemers interessant en relevant vinden. Als jij green benefits kunt aanbieden die aansluiten bij deze behoeftes, is dat een stuk efficiënter. Bedenk vervolgens welke groene arbeidsvoorwaarden aansluiten bij deze behoeftes.

2. Zet afspraken en alternatieven op papier

Leg vast welke groene arbeidsvoorwaarden je aan je werknemers wilt aanbieden. Waarschijnlijk zul je afspraken willen maken voor al je werknemers, maar het is goed om bij sommige afspraken ook alternatieven te bieden. Zo sluit je beter aan bij de individuele behoeften van je personeel. Duidelijkheid is belangrijk, want daardoor voorkom je misverstanden.

3. Communiceer

Vergeet niet met je personeel en de buitenwereld te delen dat je met groene arbeidsvoorwaarden werkt. Dit laat mooi zien hoe serieus je duurzaamheid neemt. Dat is goede reclame voor je bedrijf en voor je werknemers een bevestiging dat ze voor de goede werkgever gekozen hebben.

Veelgestelde vragen

Wat zijn voorbeelden van groene arbeidsvoorwaarden?

Een paar voorbeelden zijn het faciliteren van elektrisch zakelijk vervoer, een fiets van de zaak, een klimaatbudget, herbruikbare spullen voor de thuiswerkplek en een hogere reiskostenvergoeding als je met de trein komt.

Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden?

Groene arbeidsvoorwaarden worden ook wel green benefits genoemd. Met groene arbeidsvoorwaarden hebben je werknemers bepaalde voordelen als ze kiezen voor duurzame oplossingen. Als werkgever biedt je vooral duurzame faciliteiten aan.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.