Bevrijdingsdag 5 mei: verplichte vrije dag of niet?

Moet ik mijn personeel vrij geven en doorbetalen?

5 mei Bevrijdingsdag verplichte vrije dag of niet

5 mei is het Bevrijdingsdag, een officiële feestdag in Nederland. Maar het is daarmee niet direct een verplichte vrije dag. Hoe het dan wel zit, leggen we je in dit artikel uit.

Is 5 mei een vrije dag?

Voor de meeste bedrijven is 5 mei alleen een betaalde vrije dag in lustrumjaren, dus elke 5 jaar.  Dat is zo afgesproken in de meeste cao’s. Voor het laatst was 5 mei dus een vrije dag in 2020 en is het opnieuw op maandag 5 mei 2025.

Bevrijdingsdag is een vrije dag op:

  • maandag 5 mei 2025

  • zondag 5 mei 2030

  • zaterdag 5 mei 2035

5 mei is een nationale feestdag

Bevrijdingsdag is een van de 11 officiële feestdagen in Nederland. Van deze 11 zijn er 9 religieuze feestdagen en 2 nationale feestdagen. Bevrijdingsdag op 5 mei en Koningsdag op 27 april zijn de nationale feestdagen. 

Op 5 mei wordt de bevrijding van Nederland gevierd, want op 5 mei 1945 kwam er voor Nederland een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Het nationaal comité is verantwoordelijk voor de jaarlijkse nationale viering van de bevrijding. 

Lees ook: Feestdagen 2024: alle vrije dagen en vakanties op een rij

5 mei bijna altijd vrije dag voor ambtenaren en scholen

Overheidsinstellingen en scholen zijn wel bijna altijd dicht op 5 mei. Voor scholen valt Bevrijdingsdag bijna altijd in de meivakantie, waardoor scholen dicht zijn en schoolgaande kinderen vrij zijn. Dit geldt voor zowel de basisscholen als de middelbare scholen.

Invloed op de planning

Hoewel 5 mei dus geen verplicht vrije dag is, kan die dag wel invloed uitoefenen op je planning. Denk aan deadlines en afspraken met leveranciers, maar ook aan mensen die de festiviteiten rondom Bevrijdingsdag willen opzoeken of vrij willen omdat de kinderen vrij zijn. Houd dus naast je werkplanning ook de vakantieplanning in de gaten, zodat je op tijd kunt schakelen als dat nodig is.

Toeslag voor werken op Bevrijdingsdag

In sommige cao’s zijn er afspraken over toeslagen voor mensen die werken op een feestdag. Hierover is in de wet niets vastgelegd. In de praktijk zien we dat werknemers vaak een percentage of vast bedrag aan toeslag krijgen voor werken of een officiële feestdag. Ook kan tijd voor tijd worden afgesproken als personeel op een feestdag werkt. Welke regelingen en afspraken er voor jouw medewerkers gelden, kun je terugvinden in de cao, de bedrijfsregels of navragen bij de brancheorganisatie.

Winkels open op 5 mei?

Winkels hoeven niet dicht op Bevrijdingsdag. In de Winkeltijdenwet staat dat de deuren gewoon open mogen op 5 mei. Vaak zijn er in de gemeentelijke verordening wel regels opgesteld met betrekking tot gewijzigde openingstijden in verband met eventuele festiviteiten. Check dit dus altijd even bij je gemeente. 

Veelgestelde vragen

Is 5 mei vrije dag in 2024?

Nee, in de meeste cao’s is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren, dus elke vijf jaar. Dat was het in 2020 en de volgende 5 mei dat het een vrije dag is, is pas weer in 2025.

Is iedereen vrij op 5 mei?

Nee. 5 mei is een officiële feestdag (Bevrijdingsdag), maar niet iedereen is vrij. In de meeste cao's is afgesproken dat Bevrijdingsdag eens in de 5 jaar een betaalde vrije dag is.

Is 5 mei dit jaar een vrije dag?

Alleen op 5 mei 2025 is Bevrijdingsdag een officiële vrije dag. In de meeste cao’s is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren, dus elke vijf jaar. Dat was het in 2020 en de volgende pas weer in 2025.

Zijn op Bevrijdingsdag de winkels open?

Ja, de meeste winkels zijn gewoon open met Bevrijdingsdag. Ook in een lustrumjaar zijn ze vaak open. Let wel op dat er gewijzigde openingstijden kunnen gelden. 

Moet ik mijn personeel vrij geven op Bevrijdingsdag?

Nee, dat hoeft niet verplicht. De overheid heeft 5 mei weliswaar aangewezen als nationale feestdag, maar heeft het daarbij aan de cao-partijen overgelaten of een werknemer betaald vrij heeft op die dag. Om erachter te komen of je werknemers recht hebben op een vrije dag op 5 mei, is het aan te raden om de cao te raadplegen.

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.