Kerstpakket ideeën: 5 tips waar je personeel blij van wordt
Wat zit erin en wat zijn de belastingregels rondom het kerstpakket?
Het kerstpakket is een graag gezien cadeau door je personeel, maar hoe zorg je voor een leuk en origineel kerstpakket? Ben je verplicht je medewerkers een kerstpakket te geven en hoe zit het belastingtechnisch? Kun je de kosten ervan aftrekken van je winst?
Kerstpakket ideeën: wat zit er in een origineel kerstpakket?
Soms lijkt het alsof een kerstpakket een verzamelbox is van dingen die er leuk uitzien, maar waar je net niks aan hebt. Terwijl het ook bij uitstek een cadeau is, waarmee je je medewerkers bedankt voor hun inzet van het afgelopen jaar.
Het allerleukst is een gepersonaliseerd kerstpakket. Dus is Jan gek op Italië? Dan valt het Italiaans pakket in de smaak. Weet je dat Marja het liefst mee zou doen aan Heel Holland Bakt? Dan is een cadeaubon van een grote Bakshop een schot in de roos.
Kerstpakket samenstellen voor veel personeel
"Ja maar, ik heb daar te veel mensen voor in dienst". Voor 200 mensen een origineel kerstpakket bedenken is niet haalbaar. Je kunt het dan uitbesteden aan de teamleiders, manager of locatieleiders. Die kennen hun teams het beste, dus dat vergroot de kans op een persoonlijk pakket. En natuurlijk is zo’n grote doos hartstikke leuk om uit te pakken, maar er is meer mogelijk:
Cadeaubon: bijvoorbeeld van een grote webshop waar ze (bijna) alles hebben. Of juist van een lokale ondernemer waarvan je weet dat die bij je medewerkers in de smaak valt.
Een dag vrij: ze zeggen dat je tijd niet cadeau kan geven, tenzij je werkgever bent. Dan kun je wel vrije tijd cadeau geven.
Bon om zelf te kiezen: er zijn genoeg websites waar je een cadeaubon koopt, waar medewerkers zelf hun pakket samenstellen. Mensen kunnen dan kiezen voor het traditionele pakket, maar kunnen er ook hun eigen draai aan geven.
Tips voor een kerstpakket waar mensen blij van worden
Om origineel te blijven, zorg je ervoor dat je medewerkers de laatste vier jaar geen vergelijkbaar pakket hebben gekregen. Naast de inhoud van een kerstpakket doet ook de manier van geven een hoop.
Denk hierbij niet alleen hoe het pakket of de verpakking eruit ziet, maar ook de plek en manier van overhandigen. Wanneer geef je een kerstpakket? Doe je dit met een persoonlijk praatje voor medewerkers en hun afdelingen, doe je een kort praatje tijdens de kerstborrel waarin je iedereen bedankt en daarna het kerstpakket geeft?
Het kerstpakket is een blijk van waardering. Het gevoel dat dit oproept bij je personeel kun je met persoonlijke woorden extra onderstrepen.
Kerstpakketten en bedrijven: is het verplicht?
Een kerstpakket krijgen staat nergens in de wet. Het is iets extra’s, net als een bonus of een eindejaarsuitkering. Soms is het kerstpakket opgenomen in de cao of arbeidsvoorwaarden. Dan valt het bijna altijd onder tertiaire voorwaarden.
Kerstpakketten en de wkr: hoe zit dat precies?
In principe moet je over de waarde van vergoedingen en schenkingen loonbelasting en premie volksverzekering inhouden. Maar dan zou je werknemer belasting moeten betalen over zijn eigen kerstpakket. Dat is gek, dus daarom is daar een regeling voor: de werkkostenregeling (wkr).
Binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling mag je aan je medewerkers belastingvrij een cadeau geven. In 2024 is de vrije ruimte 1,92% over het fiscale loon tot en met € 400.000. Daarboven is de vrije ruimte 1,18%.
Voor het geven van kerstpakketten en andere geschenken aan je personeel is er wel een grens. Geef je meer dan € 227 exclusief btw aan geschenken, dan kun je de btw niet meer aftrekken. Blijf je onder dit bedrag, dan kun je de btw gewoon aftrekken.