Het kerstpakket en de Belastingdienst in 2023

Hoe werkt het met de wkr en de vrije ruimte?

cadeau-inpakken-kerst-feestdag

Geef jij jouw personeel dit jaar een kerstpakket? Dan kun je dit fiscaal slim doen met de vrije ruimte uit de werkkostenregeling, waarbij je let op het eindheffingsloon. Wat je hiervoor moet weten en hoe het zit met het kerstpakket en de Belastingdienst lees je in dit artikel.

Het kerstpakket en de Belastingdienst

Als je een kerstpakket wilt geven aan je medewerkers, dan is het fijn als je dit fiscaal zo gunstig mogelijk kunt doen. Je krijgt te maken met twee verschillende dingen: de aftrekbare btw en de kosten van het pakket zelf. 

Of de btw aftrekbaar is, hangt af van het drempelbedrag voor personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken. Of je over de kosten van het kerstpakket btw moet betalen, dat hangt af van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. Hieronder leggen we de verschillende posten aan je uit. 

Btw kerstpakket aftrekbaar?

De btw die je betaalt over het kerstpakket is niet altijd aftrekbaar. Daarvoor geldt een drempelbedrag van € 227 (exclusief btw) per medewerker per boekjaar. Blijf je met je uitgaven voor cadeaus en personeelsvoorzieningen onder dit bedrag? Dan mag je de btw aftrekken. Over alles boven het drempelbedrag mag de btw niet afgetrokken worden.

Uitgaven per medewerker berekenen

Of je het drempelbedrag behaald hebt, kun je zelf berekenen. Je hebt dan te maken met cadeaus (meestal persoonsgebonden) en personeelsvoorzieningen (voor meerdere medewerkers). Denk aan een kerstpakket (persoonsgebonden) versus een bedrijfsfitnessruimte (voor alle medewerkers). De persoonsgebonden giften zet je op het kostenplaatje van de betreffende medewerker. De personeelsvoorzieningen voor een groep medewerkers deel je door het aantal medewerkers dat er gebruik van maakt. 

Zo kun je per medewerker berekenen hoe je zit ten opzichte van dat drempelbedrag. Blijf je onder € 227, dan mag je de btw aftrekken. Ga je er overheen? Dan mag je de btw over de uitgaven boven het drempelbedrag niet aftrekken bij de omzetbelasting.

Lees ook: Kerstpakket ideeën opdoen? 5 tips waar je personeel blij van wordt.

Kerstpakket en de wkr

De Belastingdienst ziet een kerstpakket als ‘loon in natura’. Dat is loon dat je bij de loonsom moet optellen en waar je loonbelasting over betaalt. 

Maar als het kerstpakket past binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling (wkr) hoef je geen loonbelasting te betalen. Binnen de wkr kun je belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers geven.

Kerstpakket belastingvrij binnen vrije ruimte wkr

In 2023 kun je 3% van de totale fiscale loonsom (tot €400.000) belastingvrij besteden aan onkostenvergoedingen en andere voordelen voor werknemers, zoals kerstpakketten, in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. 

Valt het pakket buiten de vrije ruimte, dan moet je een eindheffing van 80% betalen over het overschreden bedrag.

De vrije ruimte voor je medewerkers bereken je door te kijken naar de totale loonsom. Over de eerste €400.000 krijg je 3% vrije ruimte, voor alles daarboven is de vrije ruimte 1,18% (2023). Niet alleen het kerstpakket valt binnen deze vrije ruimte, maar ook secundaire voorwaarden zoals een fietsplan, het personeelsuitje en bedrijfsfitness. 

Waardering van het kerstpakket voor de Belastingdienst

De inkoopprijs bepaalt de waarde van het kerstpakket dat je opgeeft voor de vrije ruimte. Let op: de gift moet wel redelijk zijn. Is de waarde van het pakket veel hoger (meer dan 30%) dan gebruikelijk, dan is de loonheffing wel van toepassing. Denk aan 13e maand of een eindejaarsuitkering

Hoe bepaalt de Belastingdienst wat gebruikelijk is voor een kerstpakket?

Belangrijk om te weten: over wat gebruikelijk is, zijn geen exacte bedragen of percentages vastgesteld. Dat kan elk jaar veranderen. Om te bepalen of de waarde  van een kerstpakket gebruikelijk is, kijkt de Belastingdienst naar branches of sectoren met vergelijkbare  omstandigheden. Wat doet de rest binnen jouw branche of sector? Ook houden ze bij het bepalen van de gebruikelijke waarde rekening met de inhoud en waarde van het pakket. Heeft het kerstpakket een redelijke en gangbare samenstelling, past de inhoud als kerstpakket en is de waarde ervan in lijn met andere kerstpakketten in de branche? Dan ziet de Belastingdienst het pakket als gebruikelijk en zullen ze niet in bezwaar gaan. 

Andere dingen waar de Belastingdienst naar kijkt om de gebruikelijke waarde vast te stellen:

  • Andere medewerkers van dezelfde werkgever

  • Collega’s van de werknemer in dezelfde functiecategorie

  • Werknemers van andere werkgevers

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.