Wat is de wet DBA?

De vervanger van de VAR-verklaring is nu zelf aan vervanging toe

freelancer-zzp-dba-var-samenwerken-opdrachtgever
IOWP-00024 1920 x 1280

Waar je aan moet denken als startende zzp'er

De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is een wet die zzp’ers en hun opdrachtgevers duidelijkheid moet geven over de aard van hun arbeidsrelatie. Wat moet je weten over de wet DBA, de modelovereenkomst en de opdrachtgeversverklaring?

Waarom de wet DBA?

De wet DBA is ingevoerd om enerzijds duidelijkheid te scheppen over de werkrelatie tussen een opdrachtgever en opdrachtgever, anderzijds om schijnzelfstandigheid aan te pakken. Soms blijkt namelijk dat iemand die als zzp’er werkzaamheden uitvoert, in werkelijkheid meer een werknemer is dan een zelfstandige. Zelfstandigheid kan aantrekkelijk zijn voor zowel de zzp’er als de opdrachtgever, omdat beide partijen dan van verschillende belastingvoordelen profiteren: 

  • de opdrachtgever hoeft geen premies en loonheffingen te betalen zoals bij iemand in loondienst;

  • en de zzp’er kan gebruikmaken van bijvoorbeeld zelfstandigenaftrek, mkb-winstvrijstelling en andere aftrekposten.

Een belangrijke manier om duidelijkheid te creëren over de arbeidsrelatie, is door een modelovereenkomst in te vullen en te tekenen. Uit deze overeenkomst moet blijken wat de werkrelatie is: werknemer-werkgever of opdrachtgever-zelfstandige. Eigenlijk nemen de opdrachtgever en opdrachtnemer samen verantwoordelijkheid voor de fiscale gevolgen van hun werkrelatie.

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties is op 1 januari 2016 in werking getreden. Maar de wet DBA heeft in de praktijk niet de duidelijkheid gebracht die de bedenkers hadden gehoopt. Vandaar dat de wet op dit moment niet actief gehandhaafd wordt, ook al is hij wel gewoon in werking. De pakkans bij schijnzelfstandigheid is dus op dit moment erg laag. Er is echter een nieuw wetsvoorstel in de maak. Daarover verderop meer.

Vervanging VAR-verklaring

De wet DBA is ingevoerd om de VAR-verklaring te vervangen. Aan de hand van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) beoordeelde de Belastingdienst of de samenwerking tussen een zzp’er en een opdrachtgever niet een verkapt dienstverband was.

Benieuwd hoe het ook al weer zat met de VAR-verklaring? Lees hier alles over de VAR-verklaring

Hoe werkt de DBA?

In de wet DBA hebben de opdrachtgever en de opdrachtnemer (de zpp’er) samen de verantwoordelijkheid om te beoordelen wat hun arbeidsrelatie is. Eigenlijk moeten ze samen kiezen voor een dienstbetrekking die hun samenwerking goed omschrijft. Hoe moeten ze het aanpakken?

Ze kunnen eenvoudig de module van de Belastingdienst invullen om erachter te komen of de zzp’er in loondienst is (treedt) of niet. Een paar kenmerken van zelfstandigheid:

De opdrachtnemer (zzp’er)...

  • bepaalt zelf hoe hij het werk doet. Er is geen gezagsverhouding tussen de opdrachtgever en -nemer.

  • kan het werk ook door iemand anders laten doen.

  • krijgt geen loon (bijvoorbeeld vakantiegeld of doorbetaling bij ziekte).

Er mag geen sprake zijn van een fictieve dienstbetrekking. Bij een fictieve dienstbetrekking is de opdrachtgever de werkgever. Hij is dan dus verplicht om loonheffingen in te houden.

Modelovereenkomst DBA

We hadden het al even over de modelovereenkomst DBA. Wanneer moet je zo’n modelovereenkomst invullen? Het idee is: als je samen met je opdrachtgever of opdrachtnemer tot de conclusie komt dat er twijfel is over de vraag of het om loondienst gaat, dan moet je een modelovereenkomst invullen. De Belastingdienst heeft voor elke situatie een modelovereenkomst uitgewerkt. Als je samen zo’n overeenkomst invult en werkt volgens de voorwaarden in de overeenkomst, weet je zeker dat je niet in een werkgever-werknemer verhouding tot elkaar staat. Natuurlijk kan de Belastingdienst hier anders over oordelen.

Is een modelovereenkomst verplicht?

Een modelovereenkomst is op dit moment niet verplicht. Maar mag het wel als je dat handig vindt. Natuurlijk geeft een overeenkomst altijd duidelijkheid over de aard van de samenwerking. Dus als je die duidelijkheid prettig vindt, is een modelovereenkomst zeker een aanrader. Je kunt hem zelfs nog laten controleren door de Belastingdienst.

Weinig handhaving, wel opletten

De Belastingdienst houdt toezicht op opdrachtgevers, onder andere door een boekenonderzoek. Daaruit kan blijken dat de arbeidsrelatie tussen een opdrachtgever en opdrachtnemer aangepast moet worden. Het kabinet heeft aangegeven dat handhaving van de wet DBA in principe tot nader order uitgesteld is. De Belastingdienst geeft echter wel boetes op het moment dat ze:

  1. Een opdrachtgever als kwaadwillend zien

  2. Een opdrachtgever aanwijzingen niet opvolgt

De Belastingdienst kan een opdrachtgever als kwaadwillende bezien als er sprake is van:

  • Een (fictieve) dienstbetrekking

  • Evidente schijnzelfstandigheid

  • Opzettelijke schijnzelfstandigheid

Bij een controle kan naar voren komen dat er toch sprake is van (fictieve) dienstbetrekkingen. In zo’n geval zal de Belastingdienst aanwijzingen geven om de situatie aan te passen. Daar krijg je dan 3 maanden voor. Als een opdrachtgever ondanks deze aanwijzingen geen veranderingen aanbrengt door de aanwijzingen op te volgen, kan de Belastingdienst toch gaan handhaven.

Nieuw wetsvoorstel 'Verduidelijking beoordeling arbeidsrelatie en rechtsvermoeden'

De wet DBA geldt nog steeds, maar om schijnzelfstandigheid beter tegen te gaan is er nu een nieuw wetsvoorstel van het demissionair kabinet. Hierin zijn drie criteria opgenomen die het duidelijker moeten maken wanneer een opdrachtgever een zzp'er mag inhuren.

Lees het nieuwsbericht 'Kabinet wil schijnzelfstandigheid tegengaan met wetsvoorstel'

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.