Wat is een handelsnaam?

Hoe kies ik een handelsnaam en waar moet ik rekening mee houden?

flat-lay-of-branding-identity-business-name-card-on-green-plant-leaf-background-minimal-and-organic t20 7mR0oO

Je hebt je bedrijf gestart. Nu nog een naam verzinnen. Hoe het zit met handelsnamen en de daarbij behorende regels lees je in dit artikel.

Een handelsnaam is wat anders dan een merknaam

Het wetboek meldt: "Onder handelsnaam verstaat deze wet de naam waaronder een onderneming wordt gedreven." Veel onderneming gebruiken hun handelsnaam ook als merknaam. Het is daarom verstandig om je handelsnaam ook gelijk als merknaam vast te leggen. De bescherming van je handelsnaam is beperkt tot de naam zelf. Je logo is dus niet beschermd. Dit kun je regelen via een merkregistratie.

Een handelsnaam kiezen

Je mag je bedrijf niet zomaar elke naam geven. De naam mag dus nog niet gebruikt worden door een andere onderneming. Je mag in de naam geen dingen beweren die je niet bent. Voorbeelden: een bedrijf Overbosch & Van de Tol noemen, mag niet als je de enige bent die er werkt. De afkorting BV achter je bedrijfsnaam zetten omdat het mooi staat, terwijl je geen BV bent, mag uiteraard ook niet.

Onderzoek

Je kunt onderzoek laten uitvoeren bij de Kamer van Koophandel om te kijken of je de naam mag gebruiken. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar exact dezelfde namen maar ook handelsnamen die hetzelfde klinken. Als je je in het handelsregister inschrijft, wordt er automatisch al gekeken of er een bedrijf met exact dezelfde naam bestaat. Als je je naam als merk gebruikt, zorg dan dat je het ook als merk deponeert.

Een ander neemt mijn naam!

Je merkt dat een nieuwer bedrijf opeens op de markt komt met dezelfde naam als jouw bedrijf. Wat nu? Bedenk eerst of er verwarring kan voorkomen. Als jij een winkel hebt in Tilburg en een andere winkel met andere goederen maar met dezelfde naam in Groningen opent, zal er nauwelijks sprake zijn van verwarring over de naam. Als je hiermee naar de rechter zou stappen, heb je een kleinere kans dat hij je in het gelijk stelt. Die kans wordt al groter als er een winkel in het zelfde winkelgebied in Tilburg wordt geopend, met precies dezelfde naam. Samenvattend komt het op het volgende neer: iedereen die zich benadeeld voelt door het gebruik van een handelsnaam kan naar de rechter stappen. De vestigingsplaats en de activiteiten van de onderneming spelen vaak een belangrijke rol.

Wat vind je van dit artikel?