Hoe maak je een organigram?

Vind hier een duidelijk voorbeeld

Wat is een organogram

Een organigram (ook wel organogram genoemd) geeft in één keer een beeld van jouw bedrijfsstructuur. Wie moet je aanspreken voor bepaalde resultaten en welke werknemer valt onder welke afdelingschef? In dit artikel meer over het maken van een organogram, met een duidelijk voorbeeld.

Hoe maak je een organogram?

Voor het maken van een organogram is zeer veel software op de markt, zowel voor de MAC als voor Windows. Maar indien de organisatiestructuur niet al te uitgebreid is, kan je het ook zelf makkelijk met Word. Kies daarvoor Beeld > Werkbalken > Tekenen om de werkbalk Tekenen aan te zetten. De eenvoudige tekenobjecten in deze werkbalk, zoals lijnen en rechthoeken, worden vaak gebruikt voor het maken van een organogram. Begin altijd bij de hoogste bazen, de aandeelhouders of de eigenaar. Werk van daaruit naar beneden.

Voorbeeld

Op het plaatje bovenaan deze pagina zie je een voorbeeld van een organogram. Zoals te zien is, is het opgedeeld in enkele delen. Het verschilt natuurlijk per bedrijf hoe groot het organogram in totaal wordt. Bovenaan staat de eigenaar. Als die ‘boven’ iemand staat, wordt het lijntje naar beneden getekend. Als er meerdere mensen op hetzelfde niveau zitten, dezelfde functie hebben dus, wordt het lijntje horizontaal getekend. Natuurlijk is deze bedrijfsstructuur puur de papieren werkelijkheid. Toch zorgt het voor veel duidelijkheid.

Meer informatie

Meer over de werkverhoudingen op de werkvloer kun je vinden in de volgende artikelen:

Wil je meer weten over wat een organogram eigenlijk is en waarom je er een nodig hebt? Dat kun je lezen in dit artikel.

Heb je moeite met het maken van een organogram voor jouw bedrijf en wil je graag persoonlijk advies? Vraag het dan aan de MKB Servicedesk. Wij kunnen je helpen bij het maken van een goede structuur van jouw bedrijf.

Lezen

Geinteresseerd in dit onderwerp? Misschien is een van onderstaande boeken iets voor je:

Wat vind je van dit artikel?