Hoe voorkom je ongewenste e-mail?

Negen tips om spam te verminderen

Hoe voorkom je ongewenste e-mail

Spam kost tijd en veroorzaakt irritatie. Het is niet volledig uit te roeien, maar er zijn wel manieren om de ongewenste e-mail te filteren en de spam flink te verminderen.

1. Installeer een spamfilter

Je kunt een spamfilter installeren die ervoor zorgt dat zoveel mogelijk ongewenste e-mail wordt tegengehouden en tegelijkertijd de risico's van cybercrime verlaagt. Deze filters worden automatisch bijgewerkt, zodat ze altijd de meest recente spammails die in omloop zijn kunnen weren.

De meeste mailproviders hebben zelf een spamfilter dat standaard aan staat, of dat je kunt instellen. Anders kun je een programma downloaden, zoals mailwasher.net. Dit programma bekijkt iedere keer welke mailtjes er op de server staan en welke daarvan mogelijk spam bevatten. 

Een ander voorbeeld van een goede spamfilter is SPAMfighter. Dit programma is verkrijgbaar als gratis standaard-versie of als Pro-versie voor 25 euro, met 30 dagen op proef. 

2. Bescherm de mailadressen op je site

Door e-mailadressen op een website te zetten, zet je de deur open voor zogenoemde spam-bots. Deze programma's scannen het web op e-mailadressen en gebruiken deze voor het versturen van de spam. Je kunt dit voorkomen door het e-mailadres gecodeerd in de brontekst te verstoppen. Dit kan met behulp van codeerprogramma's die overal te vinden zijn op internet. Die zetten de HTML-code om in een code die de spam-bot niet kan herkennen, maar die de website toch weergeeft als aanklikbare link. Een voorbeeld van zo'n codeerprogramma is Email Encoder.

3. Meld je niet af via links in de spammail

Onderaan de meeste spam staat een boodschap dat je je kunt uitschrijven voor de mailinglist. Doe dit nooit. De spammer weet dan dat je e-mailadres bestaat en dat je je e-mail ook nog leest. Je adres wordt daarmee alleen maar waardevoller en je zult meer spam krijgen.

4. Block spamonderwerpen in de mail

Krijg je vaak spam met hetzelfde onderwerp? Door het aanmaken van berichtregels in Outlook of Gmail kun je deze automatisch bij binnenkomst laten verwijzen naar de prullenbak. Het heeft overigens geen zin om de afzender van de spam te verwerken in een mailregel, want de afzender kan telkens veranderen.

Whitepaper: Eerste hulp bij je bedrijf digitaliseren

GRATIS

5. Gebruik markeringen

Een belangrijke stap in het filteren van e-mail, is bepalen wat belangrijk is en wat niet. Gebruik de mogelijkheid tot markering, bijvoorbeeld in Outlook met vlaggetjes om belangrijke mail te markeren. Zo springen deze e-mails vanzelf in het oog, waardoor de onbelangrijke e-mail geen aandacht krijgt. Deze kun je later in één klap verwijderen.

6. Gebruik meerdere e-mailadressen

Hou je zakelijke e-mailadres ook strikt zakelijk. Gebruik een andere gratis e-mailprovider (zoals Hotmail of Gmail) voor e-mails van andere aard, maar ook voor bijvoorbeeld registratie op websites of voor een forum. Via Spamgourmet.com kun je gratis een account aanmaken dat je in staat stelt eindeloos nieuwe e-mailadressen aan te maken met dezelfde gebruikersnaam. De eerste tien mails worden doorgezonden naar je reguliere adres, waarna het mailadres automatisch wordt vernietigd.

Voor een website die je eenmalig wilt gebruiken of eerst wil uitproberen, is het aanvragen van een wegwerp e-mail een optie. Dat kan bijvoorbeeld via 10 Minute Mail, waar je direct een mailadres krijgt wat 10 minuten geldig is en daarna wordt verwijderd.

7. Neem spammers in de maling

Wellicht neem je deel aan discussiegroepen op internet of ben je aangesloten bij een mailinglist. Let dan goed op bij het invullen van je e-mailadres. Spammers hebben speciale software waarmee ze het hele internet afspeuren op jacht naar e-mailadressen. Een doodsimpel trucje zorgt ervoor dat je deze software in de maling kunt nemen, namelijk door in hoofdletters NOSPAM aan je mailadres toe te voegen wanneer je het ergens invult. Op deze manier pikt de software van de spammers een verkeerd adres op, terwijl het voor iedereen duidelijk is dat dit adres niet klopt en hoe het moet worden aangepast.

8. Gebruik de BCC-optie

Als je hetzelfde mailtje aan meerdere mensen tegelijk stuurt (CC'en) weet iedere ontvanger de e-mailadressen van alle geadresseerden. Dit voorkom je door het gebruik van de BCC-functie in je mailprogramma. BCC staat voor Blind Carbon Copy en zorgt ervoor dat alleen de afzender weet naar wie de mailtjes allemaal verstuurd zijn.

Het meest gebruikte e-mailprogramma, Outlook, geeft het BCC-veld niet standaard weer. Maak een nieuw mailtje aan door in Outlook de knop 'Nieuw bericht' aan te klikken. Klik bij dit nieuwe mailtje op het tabblad 'Beeld' en kies voor 'Alle koppen'.

9. Controleer je mail op vaste tijdstippen

Wanneer je de hele dag in je inbox zit te staren, trekken de ongewenste mailtjes onbedoeld je aandacht. Door bijvoorbeeld maximaal drie keer per dag in je mailbox te kijken, kun je in één klap alle onzinnige mail verwijderen die je die dag hebt binnengekregen (als de spamfilter dit nog niet voor je heeft gedaan).

Wat vind je van dit artikel?