Hoe beveilig ik mijn laptop?
Bescherm persoonlijke gegevens op je laptop

Een laptop geeft je de vrijheid om overal en altijd te werken. Handig voor jou, maar ook voor cybercriminelen. Je bent nu niet alleen actief op het beveiligde netwerk op kantoor, maar ook thuis en onderweg. Voorkom dat criminelen toegang krijgen tot de gegevens op je laptop en neem deze voorzorgsmaatregelen.
Gebruik een uniek en sterk wachtwoord
Door steeds hetzelfde makkelijk te raden wachtwoord te gebruiken ben je kwetsbaar voor online criminaliteit. Kies dus een sterk wachtwoord met minimaal 12 tekens, waarin je letters, cijfers en leestekens gebruikt. Zo maak je het kraken van je wachtwoord bijna onmogelijk, terwijl een wachtwoord van 7 tekens in 6 minuten gekraakt kan worden. Lees hier meer tips, tricks en voorbeelden van sterke wachtwoorden. Naast een wachtwoord kun je sommige laptops ook om je vingerafdruk laten vragen bij het opstarten of inloggen met gezichtsherkenning. Een vingerafdruk op gezichtsherkenning staat gelijk aan een wachtwoord van 32 tekens.
Maak gebruik van multi-factor-authenticatie (MFA)
Zorg waar het kan voor een extra handeling, naast het invoeren van je wachtwoord. Dit kan een code zijn die je toegestuurd krijgt per sms of het aanmaken van een code in een speciale generator. Deze simpele handeling verhoogt de beveiliging op een makkelijke manier. Met speciale programma’s, zoals Azure Active Directory, kun je het afdwingen per (bedrijfs)laptop.
Versleutel je gegevens
Zorg er altijd voor dat de harde schijf van je laptop versleuteld is. Na het toetsen van een code of het invoeren van een smartcard wordt de versleuteling opgeheven en is de schijf weer leesbaar.
Check de mogelijkheden van je internetprovider
Grote internetproviders bieden je vaak een optie om je data en persoonsgegevens te beschermen. Hiermee kun je je apparaten beveiligen. Dit geldt voor je laptop, maar ook voor telefoon of tablet.
Installeer updates zodra ze er zijn
Updates vanuit besturingssystemen als Windows en MacOs zijn er niet voor niets. Vaak lossen ze gedetecteerde beveiligingsproblemen op. Oude versies hebben dus lekken die hackers gebruiken om toegang te krijgen tot je computer of systemen. Zorg daarom dat je de updates voor je besturingssysteem altijd doet, zo snel mogelijk en nog liever automatisch. Dit geldt ook voor andere software op je computer.
Backups maken
Mocht je laptop toch slachtoffer zijn van cybercrime of stuk gaan, dan is het in ieder geval een prettige gedachte dat je elders jouw gegevens nog hebt opgeslagen. Het regelmatig maken van back-ups is dan ook zeker aan te raden. Ook als je data in de cloud staat, blijft het zinvol om back-ups te maken. Partijen uit de cloud zijn daar niet verantwoordelijk voor.
Voorkom virussen
Installeer een virusscanner en scan je computer regelmatig. Zo voorkom je een hoop narigheid. Een antivirusprogramma is vaak onderdeel van een compleet beveiligingspakket, dat je hele computer continu in de gaten houdt.
Wees voorzichtig met onverwachte e-mails
Cybercriminelen versturen virussen of Phishing links naar willekeurige mailadressen. Zie je dus een mail van iemand die je niet kent of krijg je onverwachte e-mails? Wees dan alert.
Verwijder mails van onbekende ontvangers
Open geen onbekende bijlage
Klik niet op linkjes
Geef geen persoonlijke en/of bankgegevens
Reageer niet op spam
Ga niet in op phishing-mails.
Wil je meer weten over veilig online ondernemen? Bekijk dan hier de themapagina.