Vergoeding bij stroomstoring: zo zit het

Overzicht wettelijke compensaties na stroom- en gasstoringen

MKBSD - persoon met kaars bij stoppenkast stroomstoring

Na een grote stroom- of gasstoring heb je niet altijd recht op schadevergoeding. Bij extreme weersomstandigheden moet je bijvoorbeeld zelf voor noodstroom zorgen. Maar soms kun je wel recht hebben op standaardcompensatie. Hier volgt een overzicht van de wettelijke compensaties en vergoedingen bij stroomstoringen.

Vergoedingen bij stroomstoring

Consumenten en bedrijven hebben (op enkele uitzonderingen na) recht op compensatie bij stroomstoring als zij worden getroffen door een storing die langer dan vier uur duurt. De vergoeding bij stroomstoring neemt stapsgewijs toe naarmate de onderbreking langer aanhoudt. De zogenaamde Compensatieregeling is ingesteld om de kwaliteit van de elektriciteitsnetten te waarborgen en als financiële prikkel voor netbeheerders om te investeren in hogere betrouwbaarheid, snellere hersteltijden en verbeterde probleemoplossingen.

Hoeveel stroomstoring vergoeding krijg ik?

Bij het bepalen van de hoogte van de vergoeding bij een stroomstoring wordt onderscheid gemaakt tussen kleinzakelijke gebruikers (inclusief huishoudens) en overige zakelijke verbruikers. Bij een storing die korter duurt dan 4 uur wordt geen compensatie verleend.

Soort storingAansluitwaarde 2Duur storingCompensatiebedrag (in euro's)Per 4 uur extra (in euro's)
Storing in een net met spanningsniveau tot en met 1 kilovoltHuishoudens en kleinzakelijke gebruikers (max. 3 x 25 Ampère)4 tot 8 uur40 25
Middelgrote gebruikers4 - 8 uur 210 120
Storing in een net met spanningsniveau van 1 tot 35 kilovoltHuishoudens en kleinzakelijke gebruikers4 - 8 uur 40 25
Middelgrote verbruikers (> 3 x 25 Ampère op een net tot en met 1 kilovolt)2 - 8 uur 210120
Grote verbruikers (op een net van 1 tot 35 kilovolt)2 - 8 uur 950550
Storing in een net met spanningsniveau van 35 kilovolt of hogerHuishoudens en kleinzakelijke verbruikers4 - 8 uur 40 25
Middelgrote verbruikers (> 3 x 25 Ampère op een net tot en met 1 kilovolt)1 - 8 uur 210120
Grote verbruikers (op een net van 1 tot 35 kilovolt)1 - 8 uur 950550
Grote verbruikers (op een net van 35 kilovolt of hoger)1 - 8 uur 0,40 euro per kilowatt gecontracteerd0,40 euro per kilowatt gecontracteerd plus 0,25 euro per kilowatt gecontracteerd

Het is de verantwoordelijkheid van de netbeheerder om de compensatieregeling correct uit te voeren. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt hier toezicht op.

Compensatie stroomstoring: geen schadevergoeding

Belangrijk om te vermelden is dat de compensatie bij stroomstoring géén schadevergoeding is, maar een tegemoetkoming voor het ongemak dat een ernstige storing met zich meebrengt. De tijdsduur van de storing bepaalt volgens de 'Compensatieregeling' de hoogte ervan. De werkelijke schade van de gebruiker speelt hierbij geen rol. Dit komt omdat de wetgever ervan uitgaat dat noch het veroorzaken, noch het opheffen van een stroom- of gasonderbreking altijd in handen ligt van de netbeheerder.

Schadevergoeding van een leverancier

Het staat leveranciers van stroom en gas vrij om hun klanten een schadevergoeding uit te betalen, maar dit gebeurt zelden. Netbeheerders voelen zich doorgaans niet verantwoordelijk voor een storing, tenzij er sprake is van ernstige schuld, wat vrijwel nooit het geval is. Leveranciers kunnen vergoedingen niet verhalen op de netbeheerders en hebben geen invloed op het herstel van de storing. Daarom hebben zij vaak algemene voorwaarden waarin de aansprakelijkheid voor schade beperkt is. Schadevergoeding wordt meestal alleen betaald als de schade een rechtstreeks gevolg is van een tekortkoming van de leverancier, wat zelden voorkomt.

Drempelbedrag en maximum

Voor compensatie geldt een drempelbedrag en een maximaal uit te keren bedrag per gebeurtenis voor alle contractanten samen. Vergoeding voor schade aan zaken die gebruikt worden voor de uitoefening van een bedrijf of beroep, en schade als gevolg van bedrijfsstilstand of winstderving, zijn uitgesloten, behalve bij opzet of grove schuld van de leverancier of diens leidinggevende werknemers.

Vergoeding gasstoring

Ook voor gasstoringen kun je compensatie ontvangen. De tarieven voor gascompensatie kunnen variëren en zijn in 2024 aangepast aan de nieuwe regelgeving.

Soort storingAansluitwaardeDuur storingCompensatiebedrag (in euro's)Per 4 uur extra (in euro's)
Storing in het gasnet met een aansluitwaarde tot 35 kWhHuishoudens en kleinzakelijke gebruikers4 tot 8 uur3015
Middelgrote gebruikers (35 - 100 kWh)4 - 8 uur15075
Grote gebruikers (> 100 kWh)4 - 8 uur600300
Storing in het gasnet met een aansluitwaarde boven 100 kWhHuishoudens en kleinzakelijke gebruikers4 - 8 uur3015
Middelgrote gebruikers1 - 8 uur15075
Grote gebruikers (≤ 100 kWh)1 - 8 uur600300
Grote gebruikers (> 100 kWh)1 - 8 uur0,30 euro per kWh gecontracteerd0,30 euro per kWh gecontracteerd plus 0,15 euro per kWh gecontracteerd

Let wel op: de specifieke bedragen voor gascompensatie kunnen variëren afhankelijk van de regelgeving en de netbeheerder. Het is altijd goed om de meest recente informatie bij je netbeheerder of via officiële overheidsbronnen te controleren.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.