Werkgevers lopen achter op pensioengebied: 50.000 regelingen nog niet omgezet

Regeringscommissaris maakt zich zorgen om overgang naar nieuwe stelsel

Als werkgevers te lang wachten met het overzetten van hun pensioenregelingen naar het nieuwe pensioenstelsel, kunnen werknemers zonder pensioen komen te zitten. Dat is de boodschap van regeringscommissaris Fieke van der Lecq, die de pensioentransitie monitort namens de Tweede Kamer. Volgens haar komen vooral werkgevers met een pensioenregeling via een verzekeraar nog te weinig in actie om te voldoen aan de nieuwe pensioenwet, zo zegt ze in het FD.

Nieuw pensioenstelsel

Minister wil gecoördineerde aanpak

Om te voorkomen dat werknemers zonder pensioenregeling komen te zitten, gaat demissionair minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (NSC) het gesprek aan met verzekeraars, sociale partners en adviseurs. Doel van deze gesprekken is een gecoördineerde aanpak met concrete afspraken, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Vooral kleine werkgevers blijven achter

De nieuwe wet- en regelgeving Wet toekomst pensioenen gaat in op 1 januari 2028. Voor die datum moeten alle pensioenregelingen in Nederland zijn aangepast. Sommige werkgevers zijn aangesloten bij pensioenfondsen, andere bedrijven hebben hun pensioenregeling ondergebracht bij een premiepensioeninstelling of een verzekeraar. In de praktijk blijken vooral kleine werkgevers zonder eigen HR-afdeling geen haast te maken met deze overstap.

De tijd begint te dringen

Maar liefst 50.000 van de 67.000 regelingen van werknemers bij verzekeraars, die voor 1 januari 2028 moeten worden omgezet, zijn nog niet omgezet. De tijd begint nu toch echt te dringen, aldus Van der Lecq:

“Ik zie dat werkgeversorganisaties hun best doen om de achterban te bereiken, om de werkgevers te activeren, ik zie dat de tussenpersonen erg hun best doen om de werkgevers te benaderen, en ik zie dat de verzekeraars met hun tussenpersonen praten. Maar het loopt nog niet.”

Waarom loopt de transitie naar het nieuwe stelsel niet?

Van der Lecq noemt verschillende redenen:

  • Werkgevers zijn van mening dat het gunstig is om zo lang mogelijk de huidige regeling door te laten lopen.

  • Ook de politieke onzekerheid rond de pensioenwet in de afgelopen maanden speelt mee.

  • Daarnaast constateert zij dat veel werkgevers kijken naar wat de concurrentie doet.

Druk erop houden

Het spreekt voor zich dat er capaciteitsproblemen kunnen ontstaan bij verzekeraars en pensioenadviseurs als veel werkgevers tot het laatste moment wachten om de pensioenregelingen om te zetten. Daar komt nog bij dat de huidige regelingen in feite niet door kunnen lopen na de deadline, omdat dit tot fiscale consequenties en reputatieschade voor de verzekeraar kan leiden.

Van der Lecq: “Al met al stapelen de factoren zich op die maken dat de sector behoefte heeft aan duidelijkheid en afronding. Dat is ook waarom we de druk erop moeten houden.”

Lees ook: Pensioen regelen voor werknemers: een stappenplan

Wat vind je van dit artikel?

David Brinks

Auteur

David Brinks

David Brinks is ondernemer, freelance (SEO-)copywriter en mede-oprichter van de Metal Business Club.