Hoe kan ik internetten op mijn laptop?

Altijd en overal online met mobiel internet

internet, kabels, router

Mobiele werkers kunnen eigenlijk niet zonder laptop. Met de draagbare computer kun je eenvoudig op verschillende plekken werken. Wil je ook gebruik maken van het internet, dan kun je kiezen uit drie verschillende mogelijkheden.

USB modem / dongle

De USB modem, in het Engels dongle genoemd, is een apparaatje ter grootte van een USB stick die je aansluit op één van je USB poorten. Om verbinding met internet te kunnen maken heb je een abonnement voor mobiel internet nodig. Meestal krijg je de USB modem gratis als je een abonnement afsluit.

Het gebruik van de USB modem is eenvoudig; je plugt de USB modem in de laptop, installeert eenmalig de software en je kunt direct online. De dekking van UMTS is in Nederland bij alle providers (Vodafone, KPN, T-Mobile, Telfort en XS4ALL) ruim 80%. Je kunt dus praktisch altijd online zijn.

Embedded modem

Sommige laptops hebben een ingebouwd mobiel modem, ook wel embedded modem genoemd. Het scherm van het apparaat fungeert als gevoelige antenne. De mobiele modems zijn ook los verkrijgbaar in de vorm van een insteekkaart. De prijs van een insteekkaart varieert van 125 tot 250 euro exclusief btw.

Om verbinding met internet te kunnen maken heb je een abonnement voor mobiel internet nodig. Je provider levert een simkaart die je in de embedded modem van je laptop moet plaatsen. Installeer de meegeleverde software en je kunt het net op.

MiFi

De MiFi is een portable WiFi kastje dat werkt met een accu of op netspanning. Voor de dataverbinding heb je een 3G simkaart nodig. Met een Mifi creëer je eenvoudig een mobiel draadloos netwerk. Het apparaat heeft een bereik van circa 10 meter, in totaal kunnen er vijf apparaten op aangesloten worden. Je kunt het netwerk van je Mifi beveiligen, zodat alleen de mensen van het netwerk gebruik kunnen maken die jij toegang geeft.

De prijs van een MiFi kastje ligt tussen de 180 en 200 euro exclusief btw. Om verbinding met internet te kunnen maken heb je een abonnement voor mobiel internet nodig.

WiFi

WiFi is een technologie waarmee het mogelijk is op korte afstand draadloos gegevens te versturen. De meeste laptops beschikken over een ingebouwde netwerkkaart. Deze kaart pikt de draadloze netwerken automatisch op, zodat je snel en eenvoudig verbinding kunt maken met een netwerk. De meeste draadloze netwerken zijn beveiligd, hiervoor heb je een wachtwoord nodig.

Hotspots zijn locaties waar een openbare WiFi verbinding is aangelegd. Op sommige plaatsen is het toegang tot de WiFi verbinding gratis, op andere plekken moet je betalen. Onder andere Mobilander, KPN en T-Mobile bieden betaalde toegang tot hun hotspots aan. Hiermee kun je op veelal drukbezochte plaatsen, zoals congrescentra of horecagelegenheden, draadloos internetten met je laptop of PDA. Je kunt per keer betalen, maar er bestaat ook de mogelijkheid om een abonnement 

Wat vind je van dit artikel?