Hoe kan ik internetten op mijn laptop?

Altijd en overal veilig internetten op je laptop

internet, kabels, router

Mobiele werkers kunnen eigenlijk niet zonder laptop. Natuurlijk wil je ook kunnen internetten op je laptop, zodat je overal online kunt werken. Verbinding maken kan op verschillende manieren. Van de kabel en WiFi tot mobiel internet, een hotspot en satelliet internet: zo werkt het.

Internet via kabel in laptop

Zit je in de buurt van een modem of router? Dan kun je direct verbinding maken met een ethernetkabel, ofwel internetkabel. Op kantoor of thuis heeft verbinden met een ethernetkabel altijd de voorkeur vanwege de stabiele, snelle en veilige verbinding. 

WiFi: draadloze verbinding met internet

Een andere veelgebruikte methode is om draadloos verbinding te maken met een netwerk. We hebben het natuurlijk over WiFi, een technologie waarmee het mogelijk is op korte afstand draadloos gegevens te versturen. Alle moderne laptops beschikken over een ingebouwde netwerkkaart (ook wel internetkaart). Zo’n netwerkkaart zoekt automatisch naar draadloze netwerken in de buurt waarmee je kunt verbinden. De meeste draadloze netwerken zijn beveiligd met een wachtwoord. Netwerken die niet beveiligd zijn met een wachtwoord heten ook wel ‘openbare netwerken’.   

Pas op met openbare WiFi-netwerken

Verbinding maken met een onbeveiligd draadloos netwerk brengt risico’s op het gebied van cybercriminaliteit met zich mee. Wees hier dus terughoudend mee. Hackers zetten namelijk graag valse openbare WiFi-netwerken op onder namen van bedrijven die mensen vertrouwen. Internetbankieren onderweg in de trein of in een café op een openbaar WiFi-netwerk is daarom een heel slecht idee. Bewaar dit soort handelingen altijd voor wanneer je een veilige internetverbinding hebt, op kantoor of thuis. 

Gebruik een VPN

Is een openbaar WiFi-netwerk je enige optie? Gebruik dan in ieder geval een VPN: dit staat voor virtueel privénetwerk en zorgt dat je veilig kunt internetten. Met een VPN-verbinding ben je als gebruiker niet te herleiden en worden je gegevens versleuteld verzonden. Een hacker kan je gegevens dus niet uitlezen. Zo kun je toch veilig internetten op openbare, onbeveiligde WiFi-netwerken.

Mobiele hotspot laptop instellen

Is er geen WiFi-netwerk beschikbaar? Dan kun je tegenwoordig via je smartphone een hotspot voor je laptop inschakelen. Zo’n mobiele hotspot gebruikt de mobiele dataverbinding van je smartphone om een draadloos netwerk op te zetten, zodat je kunt verbinden met internet. Dat werkt als volgt: 

  1. Schakel de hotspot-functie in op je smartphone. Die vind je bij ‘Instellingen’ onder ‘mobiele hotspot’ of ‘tethering’. 

  2. Beveilig je hotspot: zodra je hotspot is ingeschakeld kun je deze beveiligen. Geef een naam op voor het netwerk (SSID) en beveilig deze met een wachtwoord. Zo is je hotspot alleen toegankelijk voor geautoriseerde apparaten, zoals je laptop.

  3. Maak nu verbinding met de hotspot via je laptop: zoek naar beschikbare WiFi-netwerken en selecteer de hotspot die je net hebt aangemaakt. Voer je wachtwoord in en voilà!

  4. Je kunt nu gewoon internetten, maar vergeet niet dat je de mobiele data uit de bundel van je smartphone verbruikt. 

Internet via USB-modem (dongle of internet stick laptop)

De USB-modem, in het Engels ‘dongle’, is een apparaatje ter grootte van een USB-stick die je aansluit op een van je USB-poorten. Om verbinding met internet te kunnen maken heb je een abonnement voor mobiel internet nodig. Meestal krijg je de USB modem-gratis als je een abonnement afsluit.

Het gebruik van de USB-modem is eenvoudig: je plugt de internet stick in de laptop, installeert eenmalig de software en je kunt direct online werken. De dekking van deze methode (UMTS) is in Nederland bij alle providers (Vodafone, KPN, T-Mobile, Telfort en XS4ALL) ruim 80%. Met een dongle kun je dus praktisch altijd online zijn.

Embedded modem of internetkaart laptop

Sommige laptops hebben een ingebouwd mobiel modem, ook wel embedded modem genoemd. Het scherm van het apparaat fungeert als gevoelige antenne. De mobiele modems zijn ook los verkrijgbaar in de vorm van een insteekkaart. De prijs van een insteekkaart varieert van 125 tot 250 euro exclusief btw.

Om verbinding met internet te kunnen maken heb je een abonnement voor mobiel internet nodig. Je provider levert een simkaart die je in de embedded modem van je laptop moet plaatsen. Installeer de meegeleverde software en je kunt het net op.

Satelliet internet op laptop

In afgelegen gebieden waar geen traditionele internetinfrastructuur aanwezig is, kan satelliet internet uitkomst bieden. Bijvoorbeeld als je op zakenreis gaat en ergens ‘in the middle of nowhere’ belandt zonder WiFi. 

MiFi verbinding laptop

De MiFi is een draagbaar WiFi-kastje dat werkt met een accu of op netspanning. Het is vergelijkbaar met een hotspot opzetten met je smartphone. Dus ook voor MiFi heb je een abonnement voor mobiel internet nodig. Het werkt als volgt: een MiFi maakt via 4G of 5G verbinding met het mobiele netwerk van je provider (KPN, Vodafone, etc.). Dat gebeurt met een ingebouwde simkaart.

Met een MiFi creëer je eenvoudig een mobiel draadloos netwerk. Het apparaat heeft een bereik van circa tien meter, in totaal kunnen er vijf apparaten op aangesloten worden. Net als een hotspot kun je het netwerk van je Mifi beveiligen, zodat alleen de vertrouwde mensen verbinding kunnen maken met het MiFi-netwerk.

Wat vind je van dit artikel?