Ook een DGA gaat met pensioen

Deze 5 opties heb je

Zakenvrouw achter laptop - DGA pensioen

Pensioen opbouwen, het wordt nogal eens onder het tapijt geschoven. Een slecht idee, want als het eenmaal zover is, wil je waarschijnlijk niet inleveren op je levensstandaard. Bovendien is de verkoop van je onderneming geen uitgemaakte zaak en de opbrengst evenmin. Wees daarom verstandig en bouw pensioen op. Als DGA heb je verschillende opties, die vaak ook nog eens fiscaal voordelig zijn.

Waarom is pensioen opbouwen als DGA verstandig?

Zo’n appeltje voor de dorst is belangrijk om een bepaalde levensstijl voort te zetten. Oftewel, door pensioen op te bouwen zorg je ervoor dat je na je werkzame leven kunt genieten van een comfortabele levensstijl zonder financiële zorgen. Daarnaast zijn er diverse andere redenen waarom pensioen opbouwen een verstandige keuze is: 

Fiscale voordelen

Pensioenopbouw levert ook nog eens fiscale voordelen op. Premies die je stort in een pensioenregeling, lijfrenteverzekering of pensioenrekening zijn vaak aftrekbaar van je belastbare inkomen. Dit betekent dat je minder inkomstenbelasting betaalt in de jaren dat je deze premies stort. Bovendien groeit het gespaarde bedrag belastingvrij totdat je met pensioen gaat. Dit kan leiden tot aanzienlijke belastingbesparingen en een efficiëntere opbouw van je pensioenvermogen.

Voorbereid op onvoorziene omstandigheden en nalatenschap

Het leven kan onvoorspelbaar zijn en onvoorziene omstandigheden zoals arbeidsongeschiktheid, ziekte of een vroegtijdig overlijden kunnen grote financiële gevolgen hebben. Een goed opgebouwd pensioen biedt een vangnet in dergelijke situaties. Sommige pensioenproducten bieden extra dekking voor arbeidsongeschiktheid of overlijden. Dat biedt extra zekerheid voor jou en je gezin.

Zekerheid, rust en minder afhankelijk van toekomstige waarden en opbrengst van je bedrijf

Daarnaast geeft het opbouwen van pensioen ook zekerheid en rust. Je kunt alles wel in je bedrijf stoppen en hopen dat je een mooi bedrag krijgt wanneer je verkoopt. Toch kan dit in de praktijk flink tegenvallen. Misschien verkeert je bedrijf of branche wel in zwaar weer als het zover is. En zo zijn er tig factoren te bedenken die negatief kunnen uitpakken voor de verkoop. Leg dus niet al je eieren in één mandje en start met pensioen opbouwen.

Pensioen opbouwen als DGA: deze 5 opties heb je

Anno 2024 heb je verschillende opties om als DGA pensioen op te bouwen. In eigen beheer pensioen opbouwen als DGA is sinds juli 2017 niet meer toegestaan. Toch zijn er nog genoeg andere, fiscaal aantrekkelijke mogelijkheden voor je pensioenvoorziening: 

1. Jaarruimte gebruiken

Als DGA kun je gebruikmaken van de jaarruimte om een fiscaal voordelig pensioen op te bouwen. Dit betekent dat je jaarlijks een bepaald bedrag kunt storten in een lijfrenteverzekering, lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht. Deze stortingen zijn aftrekbaar van je belastbaar inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting afdraagt. De jaarruimte is gebaseerd op een percentage van je pensioengevend inkomen, verminderd met de AOW-franchise en de reeds opgebouwde pensioenrechten.

Reserveringsruimte

Heb je de jaarruimte van de afgelopen 10 jaar niet of slechts deels gebruikt? Dan mag je dit ongebruikte deel alsnog belastingvriendelijk toepassen. Jaarruimte die je niet gebruikt wordt reserveringsruimte. 

2. Beleggen of sparen in box 3 (pensioen privé regelen)

Een andere optie is om te beleggen of sparen in box 3. Hierin vallen je privé spaargelden en beleggingen. Hoewel de vermogensrendementsheffing minder gunstig is dan andere pensioenopbouwmogelijkheden, biedt het wel flexibiliteit en eenvoud. Het vermogen in box 3 wordt belast tegen een fictief rendement, waarover je belasting betaalt. Het voordeel van sparen of beleggen in box 3 is dat je vrij over je geld kunt beschikken en kunt investeren naar eigen inzicht.

3. Beleggen of sparen met je bv 

Je kunt er ook voor kiezen om via je bv te beleggen of sparen voor je pensioen. Dit kan bijvoorbeeld door overtollige liquiditeiten binnen je bv te investeren in aandelen, obligaties, vastgoed of andere beleggingen. De rendementen die je hiermee behaalt, vallen onder de vennootschapsbelasting. Vervolgens kun je op een later moment, wanneer je met pensioen gaat, deze beleggingen verkopen en het geld als dividend laten uitkeren. Hoewel je dan dividendbelasting betaalt, kan deze methode fiscaal voordeliger zijn dan privé beleggen door de lagere vennootschapsbelastingtarieven.

4. Pensioenregeling bij een pensioenverzekeraar

Een traditionele optie is om een pensioenverzekering af te sluiten bij een toegelaten pensioenuitvoerder. Hierbij stort je premies in een pensioenpolis, waarbij de verzekeraar zorgt voor de uitkering van je pensioen op de pensioendatum. Dit kan zowel in de vorm van een beschikbare premieregeling als een uitkeringsregeling. Het voordeel hiervan is de zekerheid van een vaste uitkering en het uitbesteden van het beheer aan een professionele partij. Dit kan wel hogere kosten met zich meebrengen in vergelijking met zelf beleggen of sparen.

5. Combinatie van bovenstaande opties

Tot slot is het mogelijk om een combinatie van bovenstaande opties te gebruiken. Door bijvoorbeeld een deel van je pensioenopbouw via de jaarruimte te regelen, een deel te beleggen in box 3 en een deel via je bv te beleggen, kun je de voordelen van verschillende methoden combineren. Dit biedt flexibiliteit en de mogelijkheid om risico’s te spreiden. Het is belangrijk om hierbij goed advies in te winnen en een gedegen financieel plan op te stellen, zodat je optimaal profiteert van de fiscale voordelen en tegelijkertijd voldoende pensioen opbouwt.

DGA pensioen: laat je adviseren

Hoewel je dus verschillende opties hebt om als DGA pensioen op te bouwen, is het kiezen van de juiste optie geen simpel een-tweetje. Welke manier van pensioen opbouwen het meest gunstig is voor jouw situatie, hangt namelijk van een heleboel zaken af, zoals je persoonlijke situatie, financiële doelen en risicobereidheid. Het is daarom verstandig om je goed te laten adviseren door een financieel planner of pensioenadviseur om de beste strategie voor jouw specifieke omstandigheden te bepalen.

Lees het artikel over een pensioenplan in 5 stappen

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.