Wel of geen eigenrisicodrager worden?
Informatie die je helpt om een keuze te maken
Inhoud:
- Wat is een eigenrisicodrager werkgever?
- Soorten eigenrisicodragerschap: ziektewet en WGA
- Voordelen van eigenrisicodragerschap
- Nadelen eigenrisicodragerschap
- Wat betaal je zelf bij eigenrisicodragerschap WGA?
- Wat regel je zelf bij eigenrisicodragerschap WGA?
- Eigenrisicodragerschap: 9 vragen die je helpen kiezen
- Een weloverwogen beslissing maken
Denk je erover na om eigenrisicodrager WGA te worden? Het kan kosten schelen, maar je krijgt er wel verantwoordelijkheden bij. Wanneer is het slim en wanneer kun je beter bij het UWV blijven? In dit artikel leggen we uit wat eigenrisicodragerschap inhoudt, bespreken we de voor- en nadelen en geven we je een aantal vragen die je kunnen helpen om een beslissing te maken die past bij jouw bedrijf.
Wat is een eigenrisicodrager werkgever?
Eigenrisicodragerschap betekent dat je als werkgever zelf het financiële risico draagt voor de kosten van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid van je werknemers, in plaats van dat je deze via het UWV laat lopen. Met eigenrisicodragerschap heb je meer controle over het verzuimbeleid binnen je bedrijf, maar het brengt ook extra verantwoordelijkheden en verplichtingen met zich mee.
Soorten eigenrisicodragerschap: ziektewet en WGA
Er zijn twee belangrijke vormen van eigenrisicodragerschap: eigenrisicodragerschap ziektewet en eigenrisicodragerschap Werkhervattingsregeling gedeeltelijk arbeidsongeschikten (WGA).
Eigenrisicodragerschap Ziektewet
Jij bent verantwoordelijk voor het betalen van ziekengeld voor zieke werknemers die geen recht hebben op loondoorbetaling. Ook ben jij verantwoordelijk voor de re-integratie van de zieke werknemer, zowel in hun dienstverband als daarna. Jouw verantwoordelijkheid duurt maximaal 104 weken (2 jaar).
Eigenrisicodragerschap WGA
Jij bent verantwoordelijk voor de kosten van zieke en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers die een WGA-uitkering ontvangen. Ook ben je verantwoordelijk voor de re-integratie van deze werknemers. Binnen en buiten je bedrijf. De verantwoordelijkheid duurt maximaal 10 jaar.
In dit artikel gaan we in op het eigenrisicodragerschap WGA.
Voordelen van eigenrisicodragerschap
Flexibiliteit. Je kunt zelf kiezen hoe je werknemers weer aan het werk helpt, in plaats van de standaardprocedures van het UWV te volgen.
Lagere kosten bij weinig verzuim. Als je weinig zieke werknemers hebt, zijn de totale kosten vaak lager dan bij een verzekering via het UWV.
Meer controle over re-integratie. Je hebt zelf de regie over hoe je zieke werknemers weer aan het werk helpt, wat vaak sneller en beter werkt.
Kostenbesparing. Je bespaart op de premies die je anders aan het UWV zou betalen, vooral als je weinig zieke werknemers hebt.
Voorkomen van verzuim. Eigenrisicodragers hebben vaak een beter beleid om ziekteverzuim te voorkomen.
Directe invloed op je kosten. Je hebt zelf invloed op de kosten van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid, omdat je invloed kan uitoefenen op de WGA-premie.
Betere begeleiding van werknemers. Zieke werknemers krijgen vaak persoonlijkere en intensievere begeleiding, wat hun herstel en motivatie kan bevorderen.
Nadelen eigenrisicodragerschap
Financieel risico. Je betaalt zelf de uitkeringen en kosten voor re-integratie van langdurig zieke en arbeidsongeschikte werknemers, wat zwaar kan wegen bij veel of langdurig verzuim.
Administratieve lasten. Je bent verantwoordelijk voor het bijhouden van verzuim- en re-integratiedossiers en moet rapporteren aan het UWV.
Verantwoordelijkheid voor re-integratie. Je moet zelf zorgen voor de begeleiding van werknemers bij hun terugkeer naar werk, wat specifieke vaardigheden en kennis vereist.
Kosten voor externe ondersteuning. Omdat veel bedrijven niet de benodigde expertise in huis hebben, moeten ze externe partijen inschakelen voor re-integratie en verzuimbeheer. Dat zorgt voor extra kosten.
Risico op hoge kosten bij veel verzuim. Bij veel verzuim kunnen de totale kosten hoger uitvallen dan bij een standaardverzekering via het UWV.
Verzekering bij een private verzekeraar. Om financiële risico's te beperken, sluiten veel bedrijven een verzekering af. Dit zorgt voor extra kosten en levert niet altijd volledige dekking op.
Investering in tijd, geld en middelen. Je moet zelf een verzuim- en re-integratiebeleid opzetten en uitvoeren. Dit kost vaak tijd, geld en middelen.
Wat betaal je zelf bij eigenrisicodragerschap WGA?
Als je kiest voor eigenrisicodragerschap WGA, dan draag je een aantal financiële verantwoordelijkheden zelf. Dit zijn de belangrijkste kostenposten als je eigenrisicodrager bent.
WGA-uitkering. Je bent verantwoordelijk voor het betalen van de WGA-uitkering aan werknemers die na twee jaar ziekte (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn.
Re-integratiekosten. Denk aan de kosten voor arbeidsdeskundig advies, omscholing, aanpassingen op de werkplek en andere re-integratieactiviteiten.
Premies voor aanvullende verzekeringen. Je kunt een private verzekering afsluiten om je te beschermen tegen de financiële risico’s.
Kosten voor de arbodienstverlening. Kosten voor medische keuringen, verzuimbegeleiding en andere diensten van een arbodienst.
Kosten bij bezwaar en beroep. Bij een geschil over de arbeidsongeschiktheid of de hoogte van de uitkering betaal jij de kosten voor bezwaar en beroep.
Wat regel je zelf bij eigenrisicodragerschap WGA?
Kies je voor eigenrisicodragerschap WGA dan neem je een aantal taken en verantwoordelijkheden op je, die normaal gesproken door het UWV worden gedaan. De belangrijkste zaken die je zelf moet regelen zijn:
Betaling van de WGA-uitkering. Maandelijks moet je er zelf voor zorgen dat de uitkering op tijd naar de medewerker(s) wordt overgemaakt.
Re-integratie van werknemers. Je moet zelf zorgen voor de re-integratie van gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers: een plan van aanpak opstellen en uitvoeren, samenwerken met arbodiensten en arbeidsdeskundigen en de medewerker helpen aan passend werk. Binnen of buiten je bedrijf.
Administratie en documentatie. Je houdt zelf een nauwkeurige administratie bij van verzuim- en re-integratieactiviteiten. Denk aan het vastleggen van ziekmeldingen, re-integratieplannen, medische rapporten, correspondentie met de werknemer en andere betrokken partijen.
Contact met betrokken partijen. Je onderhoudt zelf het contact met arbodiensten, arbeidsdeskundigen, medische professionals, verzekeraars en andere betrokken partijen.
Begeleiding en ondersteuning. Je biedt begeleiding en ondersteuning aan werknemers tijdens hun re-integratieproces, bijvoorbeeld met coaching, training of aanpassingen op de werkplek.
Beoordeling en bezwaar. Ben je het niet eens met een WGA-beoordeling, dan moet je zelf bezwaar maken of in beroep.
Preventiebeleid. Je maakt zelf een preventiebeleid om ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid te voorkomen.
Periodieke evaluatie. Je evalueert regelmatig je verzuim- en re-integratiebeleid, zodat het effectief blijft en eventuele aanpassingen worden doorgevoerd.
Verzekeringen afsluiten. Met een private verzekering kun je jezelf beschermen tegen de financiële risico’s van het eigenrisicodragerschap.
Eigenrisicodragerschap: 9 vragen die je helpen kiezen
Deze vragen helpen je om een antwoord te vinden op de vraag ‘wel of geen eigenrisicodragerschap’. Gebruik ze als leidraad om een beeld te vormen hoe eigenrisicodragerschap er voor jouw bedrijf uit zou zien.
Is het ziekteverzuim in je bedrijf lager dan 3%? Met 3% zit je onder het Nederlands gemiddelde van 4% in 2023. Veel verzuim kan risicovol zijn vanwege mogelijke hoge kosten
Heeft je bedrijf een goed plan voor het omgaan met ziekte en re-integratie van werknemer? Als je dit al hebt, dan kun je dat gebruiken bij het eigenrisicodragerschap.
Ben je bereid extra administratief werk en verantwoordelijkheden op te nemen? Wil je eigenrisicodrager worden, dan komen daar extra taken en verantwoordelijkheden bij. Heb je daar tijd en (financiële) ruimte voor binnen je bedrijf?
Hebben andere bedrijven in jouw branche of sector goede ervaringen met eigenrisicodragerschap? Het ziekteverzuim en het risico op gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid verschillen heel erg per branche. Als andere bedrijven in jouw branche al eigenrisicodrager zijn, dan kan het een teken zijn dat het voor jouw bedrijf ook voordelig kan zijn.
Kun je op de lange termijn flink besparen met door eigenrisicodrager te worden? Zo niet, dan kan het zijn dat de voordelen de (financiële) risico’s niet waard zijn.
Verwacht je dat eigenrisicodragerschap de motivatie en betrokkenheid van je werknemers zal verbeteren? Welke invloed heeft een meer persoonlijke aanpak?
Heb je als bedrijf ervaring met het zelf beheren van ziekteverzuim en re-integratie? Als je dit nu al doet, dan is de overstap naar eigenrisicodragerschap minder groot.
Heb je een duidelijk overzicht van de verzuimkosten en de lengte van het verzuim van de afgelopen jaren? Dit overzicht helpt je een geïnformeerde beslissing te maken. Wat kun je op basis van deze gegevens verwachten en wat zou eigenrisicodragerschap daar voor invloed op hebben in tijd en geld?
Vind je de kosten voor externe hulp bij verzuimbegeleiding en re-integratie acceptabel? Kun en wil je die kosten zelf betalen?
Een weloverwogen beslissing maken
Eigenrisicodragerschap WGA biedt zowel voordelen als nadelen die goed afgewogen moeten worden. Of je nu kiest voor meer controle en mogelijk lagere kosten of juist voor de zekerheid van het UWV, het belangrijkste is dat je een weloverwogen beslissing maakt die past bij de specifieke omstandigheden en behoeften van jouw bedrijf. Neem de tijd om de opties te overwegen en eventueel advies in te winnen, zodat je de beste keuze maakt voor de toekomst van jouw bedrijf.