Alles over verzuim

Hoe ga je om met ziekteverzuim? Je wilt er graag zijn voor je personeel, ook in tijden van ziekte. Maar vergis je niet, daar komt een heleboel bij kijken en ondertussen heb je ook gewoon een bedrijf te runnen. Hoe zorg je er dan voor dat alles goed geregeld is voor jou en je medewerkers?

Het ziekteverzuimpercentage neemt al jaren gestaag toe in Nederland en was in 2022 zelfs historisch hoog (boven de 5%). Een negatieve trend met vervelende gevolgen. Werk stapelt zich op en al die ziekmeldingen lopen flink in de papieren. Ziekteverzuim helemaal uitbannen is een illusie. Je kunt je er wel goed op voorbereiden en maatregelen nemen om de impact op je bedrijf te verkleinen. 

Op deze themapagina lees je:

  • Hoe je je goed voorbereid op ziekteverzuim
  • Alles over de gevolgen en kosten van ziekteverzuim in cijfers
  • Wanneer je wel en niet te maken hebt met loondoorbetalingsverplichting
  • Over de voor- en nadelen van eigenrisicodragerschap na twee jaar ziekte van een werknemer
  • Wat een goede verzuimbegeleiding oplevert
  • Over de zekerheid die een verzuimverzekering of MKB verzuim-ontzorgverzekering biedt

Verzuimbegeleiding: wanneer moet ik personeel ziekmelden?

Doe de ziekmelding op tijd en maak gebruik van een verzuimprotocol

Een zieke werknemer kost je gemiddeld € 250 tot € 300 per dag. Moet je vervanging regelen, dan kan dat oplopen tot meer dan € 400 per dag. En vergeet het regelwerk niet: vooral bij langdurig verzuim kost het omgooien van planning, het inwerken van nieuwe krachten en het re-integratietraject je veel tijd. Een goede verzuimbegeleiding is daarin essentieel. Overweeg daarom een verzuimprotocol, dan weet iedereen binnen jouw organisatie hoe het werkt bij een ziekmelding.

Wat is de loondoorbetalingsverplichting?

Waar hebben je werknemers recht op en wat zijn de regels?

Is je werknemer ziek? Of kan een medewerker geen werk uitvoeren en ben jij daar verantwoordelijk voor? Dan betaal je het loon in de meeste gevallen gewoon door. Dit heet loonbetalingsverplichting. Hoe dat precies zit en in welke situaties de verplichting wel én niet geldt, lees je in dit artikel.

Onderschat gevolgen van verzuim niet! Maak een verzuimbeleid

Column Edith Brocken | Kosten van verzuim

Vol ambitie en enthousiasme schreef ik mij op 1 juli 2014 in bij de Kamer van Koophandel. Edith Brocken Ergo & Arbeid noemde ik mijn bedrijf. Net als de mensen om mij heen, had ik er alle vertrouwen in dat er een markt was voor mijn diensten.

Alles over de WGA-premie

Hoe wordt de WGA-premie vastgesteld, en kan deze omlaag?

Raakt je werknemer gedeeltelijk arbeidsongeschikt na 2 jaar ziekte? Dan valt dit onder jouw verantwoordelijkheid. Je kunt je bij het UWV of een particuliere verzekeraar verzekeren voor de kosten, die vallen onder de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). In dit artikel alles over de WGA, de WGA-premie en wat je kunt doen als je het niet eens bent met de vastgestelde premie.

Wat kost een zieke werknemer? Bereken je kosten

Met een verzuimverzekering ben je gedekt

Wat kost het je als een werknemer kortdurend of langdurig uitgeschakeld is door ziekte? Waaruit bestaan de kosten voor ziekteverzuim en hoe kun je deze drukken of verzuim voorkomen? Dat lees je in dit artikel.

Zo bereid je je voor op ziekteverzuim

Met 6 praktische verzuimtips

Als je werknemer langdurig ziek wordt, dan kunnen de kosten hard oplopen. Je kunt je hiervoor verzekeren. Sinds 2020 kun je gebruik maken van de MKB Verzuim Ontzorgverzekering. Dit is een verzuimverzekering met wettelijk geregelde kwaliteitseisen. Ook bij een ‘gewone’ verzuimverzekering is het interessant om naar deze aandachtspunten te kijken.