Generatie Z wil werkplezier en persoonlijke balans, en dan graag bij een duurzame werkgever
Nieuwe generatie werknemers wil op eigen manier bijdragen
Van de werkende jongeren in Nederland maakt 94% zich zorgen over actuele maatschappelijke problemen zoals klimaatverandering en oorlog. En op de werkvloer streeft Gen Z vooral persoonlijke wensen en werkplezier na. Dat blijkt uit het Young Professional Onderzoek 2024 van careerwise.nl onder ruim 1.300 Nederlandse jongeren.
Dit is de verwachte koopkracht in 2025
Wat kunnen ondernemers verwachten?
De koopkracht in Nederland neemt in 2025 toe met zo’n 0,7%. Dat is minder dan eerder gedacht: het Centraal Planbureau (CPB) mikte eerst op een gemiddelde koopkrachtstijging van 1,1%. Dat de koopkracht nu toch lager uitvalt komt door verschillende maatregelen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt. Wat zijn de gevolgen voor het mkb?
Verschil tussen modaal inkomen en minimumloon op zijn kleinst in Q3 2024
Het modaal inkomen stijgt met 1,17% in derde kwartaal van 2024
Jan Modaal verdiende in het derde kwartaal van 2024 om precies te zijn € 3.307,02, exclusief vakantiegeld en variabelen beloningen. Dit blijkt uit de eerste Loonindex van Van Spaendonck, dat tot stand is gekomen door meer dan 1,2 miljoen geanonimiseerde loonstroken uit Loket.nl te analyseren. Dit is een stijging van 1,17% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2024. Het minimumloon steeg in dezelfde periode met 3,09% en ligt dankzij flinke verhogingen nu dichterbij het modaal inkomen dan ooit.
De belangrijkste veranderingen voor bedrijfswagens in 2025
De plannen voor bedrijfswagens in 2025 op een rijtje
Rijd jij een bedrijfswagen, of stel je die beschikbaar voor je personeel? Dan is het even opletten geblazen. Op Prinsjesdag 2024 maakte het kabinet namelijk hun plannen bekend. Nieuwsgierig wat op jou van toepassing is? In samenwerking met Volkswagen Bedrijfswagens nemen we je mee in de belangrijkste veranderingen.
Prinsjesdag 2024: dit zijn de plannen voor ondernemers in 2025
Belangrijkste wijzigingen voor ondernemers in 2025
Op Prinsjesdag 2024 heeft kabinet-Schoof het Belastingplan voor 2025 bekend gemaakt. Benieuwd welke plannen relevant zijn voor jou als ondernemer? Bekijk het hier!
Steeds meer ouders maken gebruik van betaald ouderschapsverlof
En zo neem je een aanvraag goed in behandeling
Het ouderschapsverlof, waarbij nieuwe ouders tot negen weken (gedeeltelijk) betaald verlof mogen opnemen, wordt steeds populairder. Deze aantrekkelijke regeling bestaat sinds 2 augustus 2022. Vooral het tweede jaar ging het hard. Het aantal aanvragen door werkgevers bij het UWV schoot met ruim 20% omhoog. Hoe zit dat, en hoe zorg je dat je als werkgever een aanvraag goed behandelt?
Dit betekent het regeerakkoord voor jou als ondernemer
Wat heeft kabinet-Schoof voor je in petto?
Afgelopen vrijdag heeft kabinet Schoof het regeerakkoord gepresenteerd. Bekijk hier 5 belangrijke punten voor ondernemers in het mkb.
Loonstijging is minder hoog dan verwacht
Dit betekent de dalende loongroei voor jou als werkgever
De loongroei in Europa is in het tweede kwartaal lager uitgekomen van verwacht. Waar de lonen in het eerste kwartaal nog met 4,8% stegen, nam dit in het tweede kwartaal af tot 4,3%. Dit is flink lager dan de 5,1% die de Europese Centrale Bank (ECB) voor deze periode had voorspeld.
Kleineondernemersregeling (KOR) flexibeler vanaf 2025
En wat betekent de nieuwe EU-KOR?
Per 1 januari 2025 veranderen de deelnameregels van de kleineondernemersregeling (KOR). Dit kan gevolgen hebben als je op dit moment of in de toekomst gebruik wilt maken van de KOR. Hoe dat precies zit, lees je hier.
Belastingdienst geeft meer duidelijkheid over handhaving Wet DBA vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 wordt schijnzelfstandigheid gecontroleerd
Wanneer ben je zzp’er en wanneer ben je eigenlijk in verkapte loondienst? Die vraag speelt voor veel ondernemers al jaren. In ieder geval acht jaar: zo lang bestaat de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) al. Per 1 januari 2025 wordt deze wet ook gehandhaafd. Dat heeft de Belastingdienst bekendgemaakt.
1 miljoen nieuwe ondernemers
Van 1,5 miljoen naar 2,5 miljoen sinds 2010
In 2010 hadden we zo’n 1,5 miljoen ondernemers in Nederland, in 2023 waren dat er bijna 2,5 miljoen. Bijna 1 miljoen nieuwe ondernemers hebben de afgelopen 13 jaar de sprong gemaakt om met passie en visie de markt te betreden. Wie zijn deze nieuwe ondernemers en welke invloed heeft deze uitbreiding van het ondernemersgilde op de markt?
Arbeidsproductiviteit stagneert en blijft hangen op 0,4%
Breek met deze trend en voeg meer waarde toe per gewerkt uur.
Onderzoek van het CBS laat zien dat de groei van arbeidsproductiviteit de afgelopen 50 jaar steeds minder toeneemt in Nederland. Terwijl de productiviteit tussen 1974 en 2013 nog flink toenam, is deze groei de afgelopen jaren flink gedaald. In dit artikel vind je meer resultaten uit het onderzoek, wat dat betekent voor jou en praktische tips om aan de arbeidsproductiviteit binnen jouw bedrijf te werken.
Winstgevendheid stijgt voor het eerst in twee jaar
Maar ondernemersvertrouwen nog niet herstelt
In het tweede kwartaal van 2024 is de winstgevendheid volgens ondernemers voor het eerst in ruim twee jaar iets verbeterd. Ook het ondernemersvertrouwen is gestegen. Dat is terug te lezen in de Conjunctuurenquête Nederland. In dit artikel vind je meer resultaten uit dit onderzoek en wat deze informatie voor jou betekent.
Internationalisering op de arbeidsmarkt: 1 op de 12 vacatures Engels
In online vacatures wordt de internationalisering van de arbeidsmarkt steeds meer zichtbaar
1 op de 12 online vacatures is al niet Nederlandstalig. Voor de vacatures in Amsterdam is dat zelfs 1 op de 4. Welke invloed heeft die internationalisering op jouw bedrijf, hoe zit het met arbeidsmigranten en hoe bereik je anderstalige werkzoekenden?
Ook dienstverlenende organisaties hebben forse voetafdruk
Onderzoek CBS naar uitstoot alle bedrijven
Niet alleen fabrieken, maar ook dienstverlenende organisaties spelen een belangrijke rol in de voetafdruk van broeikasgassen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).
Transparantie en vertrouwen als sleutel voor medewerkersbehoud
Hoe een open bedrijfscultuur bijdraagt aan minder verloop
Wist je dat slechts 14% van de Nederlandse medewerkers zich betrokken voelt bij hun werk? Dit staat in het Global Workforce Report van Gallup uit 2023. En die lage betrokkenheid kan leiden tot verminderde productiviteit en hogere verloopcijfers. In een krappe arbeidsmarkt wil je dat liever voorkomen. Censuswide en Personio deden onderzoek naar de rol van transparantie in het behouden van medewerkers. Hier delen we de belangrijkste conclusies en hoe jij daar zelf mee aan de slag kunt.
Ziekteverzuim 2e kwartaal 2024 licht gedaald
Het verzuimpercentage ligt nu op 4,6%
Ben je ondernemer en heb je personeel in dienst? Dan weet je hoe vervelend het is als mensen regelmatig ziek zijn, of net allemaal tegelijk. Gelukkig bieden de nieuwste cijfers een lichtpuntje: het ziekteverzuim is in het tweede kwartaal van 2024 licht gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van ArboNed en HumanCapitalCare.
Slechts zeer klein deel bedrijven is al klimaatneutraal
Ondernemingen verwachten wel dit jaar fors te investeren
Het zijn harde cijfers: circa 1,5% van de Nederlandse bedrijven is klimaatneutraal. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat duizenden bedrijven heeft gevraagd waar ze staan op het gebied van CO2-uitstoot. De doelstelling van Nederland is om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn.