Zorg voor gelukkige medewerkers

Tips om personeel gemotiveerd en energiek te houden

Als ondernemer wil je goed personeel zo lang mogelijk bij je houden. Door goed voor je medewerkers te zorgen, kunnen zij het beste uit zichzelf halen. Maar hoe zorg je voor gelukkig personeel?

Het is belangrijk om het werkplezier van je personeel hoog te houden. Medewerkers blijven zo niet alleen gelukkig, ze blijven ook langer en effectiever werken. Besteed tijd aan je medewerkers en niet aan processen met een personeelssysteem zoals die van Loket.nl. Om je personeel zo lang mogelijk bij je te houden, moet je rekening houden met de volgende richtlijnen:

  • Ken de talenten van je medewerkers

  • Zet ze op de juiste plek in de organisatie

  • Betrek ze bij de organisatie en zorg ervoor dat ze plezier in hun werk hebben

  • Zorg ervoor dat medewerkers vitaal en gezond zijn 

Sociale innovatie

Wanneer je nog een stapje verder wilt gaan, kun je sociaal innoveren. Bij sociale innovatie draait het om nieuwe ideëen, concepten en strategieën die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Dit zijn niet alleen zaken als milieuvervuiling, maar ook educatie en werkgelegenheid. Met sociale innovatie stimuleer je medewerkers om het beste uit zichzelf en hun werk te halen. Door te luisteren naar wensen en ideeën van je personeel, betrek je ze meer bij de organisatie en maken zij optimaal gebruik van hun kwaliteiten. Door slimmer, flexibeler en dynamischer te gaan werken, stellen medewerkers zich flexibeler op. Dit zal niet alleen een positief effect hebben op hun manier van werken, maar ook op de organisatie. Management- en organisatieprincipes zijn dus van groot belang in deze vorm van innovatie.

Er zijn vier manieren om sociaal te innoveren:  

  1. Geef verantwoordelijkheidBiedt een medewerker aan om een nieuwe taak op zich te nemen? Maak hier dan gebruik van. Door medewerkers bepaalde verantwoordelijkheden te geven, geef je aan dat je ze vertrouwt. Hierdoor voelen zij zich belangrijk en serieus genomen, wat resulteert in gemotiveerder en creatiever werk.

  2. Slimmer werkenLaat iemand doen waar hij goed in is. Stimuleer de ontwikkeling van talent en geef je personeel de ruimte om zelf te kiezen waar en wanneer ze hun werk het beste kunnen doen. Geef medewerkers bijvoorbeeld de mogelijkheid tot thuiswerken.

  3. Flexibel organiserenMaak gebruik van de verschillende vormen van kennis en kunde die zich binnen je organisatie bevinden, bijvoorbeeld door multidisciplinaire projectteams te vormen. Zet medewerkers van verschillende afdelingen of met verschillende kennis bij elkaar. Dit kan uitbloeien tot nieuwe creatieve ideeën en bevindingen.

  4. SamenwerkenDoor samen te werken met andere organisaties en partijen, kun je vaak meer bereiken. Heb je een groot project met een aantal ingewikkelde taken? Betrek gespecialiseerde organisaties bij je project en besteed die ingewikkelde taken uit. Door samen te werken, kan iedereen zich richten waar hij of zij goed in is en kunnen doelen sneller en vaak goedkoper worden gerealiseerd. 

Wat vind je van dit artikel?