Hoe groot is jouw incasseringsvermogen?

Bereken welke klappen je financieel op kunt vangen

stressball-handen-knijpen-bureau-laptop
IOWP-00017 1920 x 1280

Financiële risico’s beperken

Een bokser wint niet alleen door klappen uit te delen. Zijn vermogen om klappen op te vangen en te blijven staan is minstens zo belangrijk. Zo is het ook met ondernemen. Het draait niet alleen om omzet maken, je moet ook financiële tegenslagen op kunnen vangen. Maar hoe doe je dat?

Rake klappen

Welke financiële klappen kunnen je nekken? We noemen er drie:

  1. Wanbetaling

  2. Faillissement van je klant

  3. Economische tegenslag

Ontwijken

Ga niet in de hoek staan waar de klappen vallen. Een slimme ondernemer neemt voorzorgsmaatregelen. Hoe kun je bovenstaande stoten voorkomen? Zorg dat je alleen zaken doet met financieel gezonde klanten.

Maar hoe kom je er achter of een (potentiële) klant financieel gezond is? Je kunt zijn betaalreputatie en financiële status checken bij een kredietverzekeraar of een kredietinformatiebureau. Deze informatiebureaus en kredietverzekeraars kunnen je een score van kredietwaardigheid geven, waarmee je in een oogopslag kunt zien of het financieel verantwoord is om op krediet zaken te doen met deze (potentiële) klant.

Berekenen

Toch weet je dat er af en toe een stoot doorheen kan komen. Een kleintje kun je nog wel opvangen. Toch? Wat kun je eigenlijk precies opvangen? Heb je dat wel eens berekend? Bedenk eens een aantal scenario’s die best eens kunnen plaatsvinden als je pech zou hebben. Bereken hoeveel omzet je dan moet maken om die klap goed te maken.

Stel dat je 1 procent schade loopt op een totaalomzet van 1 miljoen euro. Dat betekent dat je 10.000 euro goed moet maken. Hoeveel omzet moet je dan precies draaien om dat goed te maken? Hoe lang zou dat duren? Bereken op die manier wat je aankunt in verschillende situaties. Bereken vervolgens waar jouw financiële uppercut of nekslag zit. Dan weet je precies hoe groot jouw incasseringsvermogen is.

Spreiden

Een goede bokser vertrouwt ook niet alleen op zijn sterke linker. Zorg dat je genoeg klanten hebt en niet afhankelijk bent van enkele grote opdrachtgevers. Dan is een wanbetaling slechts een plaagstootje voor je bedrijf. Bied zo mogelijk meerdere producten aan en zorg dat je sterk bent in meerdere (deel)markten. Hiermee kun je voorkomen dat een onverhoopt faillissement van je klant of economische tegenslag in de sector je tegen de vlakte slaat.

Dekken

Je dekking is heel belangrijk bij het opvangen van financiële klappen. Hoe groot is je financiële buffer om onverhoopte tegenslagen te dekken? Om financiële risico’s af te dekken kun je ook verzekeringen afsluiten. Een kredietverzekering kan bijvoorbeeld handig zijn. De kredietverzekeraar draait dan grotendeels op voor de kosten wanneer een klant je rekening niet kan betalen. Door je te verzekeren hoef je je totaal geen zorgen meer te maken over betalingen en mogelijke faillissementen van je klant. Bereken eens of dit voor jouw rendabel is. Dan heb je een incasseringsvermogen waar een bokser jaloers op zal zijn. Sterker nog: je staat niet langer alleen in de ring.

Beperk je risico

Herken en voorkom financiële risico’s op tijd en zorg dat jouw bedrijf stabiel blijft.

Wat vind je van dit artikel?

Raphael Klees

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.