Zwaar jaar voor horecaondernemers: stijgende kosten en golf van faillissementen

Prijzen in horeca stijgen met gemiddeld 5% dit jaar

Ondernemers in de horeca zetten zich in 2025 schrap. De combinatie van stijgende prijzen, terughoudende consumenten en een toename van het aantal faillissementen maakt dit tot een bijzonder uitdagend jaar voor de sector.

Eigenaar restaurant met serieuze blik

Horecaprijzen stijgen met 5%

Volgens een nieuw rapport van ING stijgen de prijzen in de horeca dit jaar met gemiddeld 5%. Dat percentage ligt lager dan in voorgaande jaren, maar blijft hoger dan de huidige inflatie. Oorzaak: vooral duurdere voedingsmiddelen en stijgende personeelskosten.

Voor veel horecaondernemers is het niet mogelijk om deze hogere kosten volledig door te berekenen aan hun gasten. In het bijzonder restaurants en cafés merken dat hogere prijzen klanten afschrikken. Gevolg: de marges staan onder druk en financiële problemen nemen toe.

Faillissementen bereiken recordhoogte

De cijfers liegen er niet om. In de eerste vijf maanden van 2025 gingen al 154 horecabedrijven failliet: het hoogste aantal in jaren. Vooral eetgelegenheden zoals restaurants, snackbars en cafés zijn de dupe. Naast faillissementen sluiten ook steeds meer horecabedrijven vrijwillig hun deuren, vaak als gevolg van aanhoudende financiële druk of gebrek aan perspectief.

Lees ook: Nederland wereldkampioen faillissementen: 30% meer bedrijven omgevallen in 2024

Tweedeling tussen ondernemers groeit

Volgens ING-econoom Katinka Jongkind is er sprake van een groeiende tweedeling in de horeca, zo stelt zij in het rapport. 'Er zijn bedrijven die zich weten aan te passen aan veranderende marktomstandigheden, bijvoorbeeld met innovatieve concepten. Maar veel ondernemers – vaak door leeftijd, beperkte middelen of schulden – missen die wendbaarheid. Zij stoppen of vallen om.'

ING voorziet voor 2025 slechts een magere groei van 1% in de sector. Voor 2026 wordt een lichte toename van 1,5% verwacht. Dat komt onder meer doordat consumenten weer iets meer te besteden hebben, maar het vertrouwen blijft laag en prijzen in de horeca blijven stijgen.

Hotelsector presteert beter

Er is ook goed nieuws: de hotelbranche houdt beter stand. Voor 2025 wordt een groei van 4% in het aantal hotelovernachtingen verwacht, ondanks de geplande btw-verhoging in 2026 van 9 naar 21%.

Tips voor horecaondernemers

Ben je zelf ondernemer in de horeca? Als je het hoofd boven water wil houden, doet er goed aan om te blijven investeren in vernieuwing, kostenbeheersing en klantbeleving. Een kritische blik op de bedrijfsvoering en het tijdig inschakelen van advies kunnen het verschil maken.

Lees ook: Alles over het minimumloon in de horeca

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.