De financiële draagkracht van zzp’ers

Hoelang kun jij rondkomen zonder inkomen uit je bedrijf?

financial-officers-calculate-expenses-from-cash-bills t20 W7wxX1
technology t20 P38rwp

Ben jij je financiën te baas?

businessman-are-analyzing-graph-data-and-use-lapto-PJ7KJ7J

Bereken de financiële toekomst van je bedrijf

Zolang je voldoende opdrachten hebt, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar als die ineens wegvallen, ziet het er plotseling heel anders uit. Hoelang kun jij het als zzp’er uitzingen als je inkomen opdroogt? Welke hulp voor zzp’ers is er beschikbaar, mocht je in financiële problemen komen?

Financiële buffer

Statistiekbureau CBS en TNO deden onderzoek naar de financiële buffer van zzp’ers. ‘Hoe lang denk je rond te kunnen komen zonder inkomen uit eigen bedrijf?’ Dat was de vraag die zzp’ers voorgelegd kregen. Ongeveer 20 procent van de ondervraagde zzp’ers kon het tot 3 maanden volhouden zonder inkomsten uit eigen bedrijf. Bijna 40 procent gaf aan het een jaar of langer vol te kunnen houden. Een financiële buffer is natuurlijk een goede manier om onverwachte tegenvallers te kunnen opvangen. Welke hulp is er nog meer?

onderzoek-cbs-inkomen-zzp

 

Tijdelijke overbruggingsregeling: Tozo

Tozo is een tijdelijke overbruggingsregeling van de overheid voor zzp’ers die door de coronacrisis veel inkomen zijn kwijtgeraakt. De overbruggingsregeling vult het inkomen van een zzp’er aan tot een totaal van maximaal € 1.503,31 netto per maand. Het inkomen van je partner telt mee bij het bepalen van de hoogte van de uitkering. De Tozo loopt tot en met september 2021. Het zou goed kunnen dat getroffen zzp’ers vanaf oktober weer op eigen kracht verder moeten.

Reserves verbruikt

Ondanks de coronamaatregelen, zoals Tozo en NOW hebben sommige zzp’ers en mkb’ers hun reserves moeten aanspreken. Hulplijnen van ondernemersorganisaties hebben het afgelopen jaar contact gehad met duizenden ondernemers die de wanhoop nabij waren vanwege teruglopende inkomsten. De steunmaatregelen waren daarbij een reddingslijn. Inmiddels lijkt het erop dat de steunmaatregelen langzaam maar zeker gaan verdwijnen. Het is dus zaak om er als zzp’er klaar voor te zijn als de situatie weer redelijk terug naar normaal is. Wat als je je reserves hebt verbruikt en een nieuwe financiële klap moet incasseren, bijvoorbeeld doordat opdrachten uitblijven?

Houd het financiële overzicht

Een belangrijke manier om financiële problemen te voorkomen, is door vooruit te kijken en je ogen niet te sluiten voor de realiteit. Wat daarbij kan helpen is zicht houden op je administratie, zodat je op tijd kunt ingrijpen als er problematische schulden dreigen. Welke facturen staan er open? Hoeveel btw moet je afdragen? Gaat het je lukken om belastingschulden te betalen? Door financieel het overzicht te houden, kun je bijsturen op het moment dat het nog mogelijk is.

Hulp inroepen

Zie je dat je financieel klem komt te zitten? Roep dan op tijd hulp in. En dan bij voorkeur niet van een geldschieter in de familie, maar van een financieel adviseur. Zo’n partij kan je objectief advies geven over wat je het beste kunt doen. Misschien kun je in gesprek gaan met de Belastingdienst over een betalingsregeling voor belastingschulden. Of misschien kun je afspraken maken met je schuldeisers en zo een akkoord bereiken.

Schuldhulp voor zzp’ers

Het mooiste is natuurlijk als je problematische schulden kunt voorkomen. Maar mocht het zo zijn dat je financieel in zwaar weer terecht bent gekomen, dan zijn er meerdere vormen van schuldhulpverlening voor zzp’ers.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.