De BMKB-Groen: hoe werkt het?

Borgstelling financiering als je duurzaam investeert

isolatie-energie-isoleren

De BMKB-Groen maakt investeren in het verlagen van je energiekosten makkelijker. Met de groene borgstellingsregeling steunt de overheid in het verduurzamen van je onderneming. Wat is de BMKB-Groen, voor wie is het, welke investeringen kun je ermee financieren en hoe vraag je hem aan?

Wat is de BMKB-Groen?

De Borgstelling MKB Groen, of BMKB-G, is een variant van de 'normale' borgstelling MKB (BKMB). Met de BMKB-Groen regeling kun je een lening krijgen waarbij de overheid garant staat. Hierdoor is het makkelijker om een (grotere) lening te krijgen. Op dit groene deel van de borgstellingsregeling kun je aanspraak maken als je je onderneming wilt verduurzamen om energiekosten te verlagen. 

Groene investeringen

De Borgstellingsregeling MKB-Groen kan toegepast worden op groene investeringen. Dat zijn voor deze regeling:

 • Bedrijfsmiddelen die in de Energielijst staan

 • Andere middelen die verbonden zijn aan energie-investeringen (maximaal 50% van je aanvraag)

 • Aanpassen of vervangen van bedrijfspanden naar minimaal energielabel C.

Voorwaarden Borgstelling MKB-krediet Groen

Niet iedereen komt in aanmerking voor zo’n garantstelling van de overheid. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je bedrijf is gevestigd in Nederland, Bonaire, Sint Eustatius of Saba

 • Je hebt maximaal 250 werknemers

 • Je hebt een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen of een balanstotaal maximaal € 43 miljoen

 • Investeer je met de BMKB-G in bedrijfsmiddelen? Dan moeten ze op de Energielijst staan.

 • Voor energie-investering is het maximale aandeel van overige bedrijfsmiddelen 50%

 • Met de investeringen krijgt je bedrijfspand minimaal energielabel C.

Uitgesloten bedrijfsgroepen 

Voor sommige bedrijfsgroepen zijn er andere regelingen en subsidies om te verduurzamen. Zij komen daarom niet aanmerking voor de Borgstelling MKB Groen. Het gaat om deze bedrijfsgroepen:

 • landbouw

 • visserij

 • grootbedrijf

 • publieke gezondheidszorg

 • vastgoed

 • bedrijven in de financiële sector.

Verschil BMKB en BMKB Groen

De ‘gewone’ Borgstellingskrediet midden- en kleinbedrijf (BMKB) is een meer algemene regeling. Krijg je de financiering niet rond, maar heb je wel goede bedrijfsperspectieven? Dan kun je gebruik maken van de borgstellingsregeling van de overheid.

De BMKB-Groen is een tak van deze regeling die specifiek voor het verduurzamen van bedrijven in het leven is geroepen. De projecten die hiervoor in aanmerking komen richten zich dus ook specifiek op die verduurzaming. 

Aanvragen BMKB-Groen

Het aanvraagloket is open van maandag 7 november 2022 tot en met zaterdag 1 juli 2023. Let op! Je vraagt deze regeling niet zelf aan. Dat moet je financier doen. Zij bepalen ook of en wanneer ze dat doen. Maar om dit te kunnen doen moet je kredietverstrekker wel aangesloten zijn bij de BMKB-regeling. Een aantal grote banken maakt al gebruik van de BMKB-Groen, net als niet bancaire financiers. Hier vind je een lijst en meer informatie over deelnemen als financier. 

Vanaf het eerste kwartaal 2023 kunnen ook ondernemers terecht bij deelnemende banken. Het moment waarop de regeling beschikbaar komt verschilt per bank. Wil je meer weten, neem dan contact op met je bank. In totaal kan er tot € 200 miljoen aan garanties voor verstrekt.

Geld voor duurzame investeringen: subsidies en regelingen

Naast de groene borgstellingsregeling van de overheid, zijn er nog meer subsidies en regelingen waar je aanspraak op kunt maken als je wilt verduurzamen:

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.