Verplichte energiebesparende maatregelen voor bedrijven

Let op de informatieplicht energiebesparing

Verplichte energiebesparende maatregelen voor bedrijven

Wil jij duurzaam ondernemen? Daarbij horen energiebesparende maatregelen. Bedrijven kunnen op veel verschillende manieren bijdragen aan minder uitstoot. Let op: bepaalde ondernemingen hebben een energiebesparingsplicht en informatieplicht.

Afhankelijk van je branche zijn er veel verschillende manieren waarop je aan de slag kunt met energie besparen. Bedrijven in de detailhandel hebben namelijk een heel ander soort verbruik dan bijvoorbeeld de agrarische sector.

Voorbeelden energiebesparende maatregelen voor bedrijven

Wanneer je minder dan 50.000 kWh aan elektriciteit of 25.000 m³ gas verbruikt, zijn energiebesparende maatregelen voor bedrijven niet verplicht. Je mag dan zelf weten welke maatregelen je wilt nemen. Vind je het lastig om te bepalen wat je zou kunnen doen? Deze voorbeelden helpen je op weg:

 • Verminder onnodig energieverbruik

  Zetten jouw medewerkers altijd hun laptop, de printer en het koffiezetapparaat uit wanneer ze ‘s avonds of in het weekend naar huis gaan? Grote kans van niet. Door deze vorm van sluipverbruik te elimineren, kun je vaak al flink energie besparen.

 • Vervang je lampen door led-lampen

  Soms maakt een kleine verandering al een groot verschil. Wist je dat led-lampen veel minder stroom verbruiken omdat er minder verloren gaat in de vorm van warmte? Zo kun je tot wel 90% op je elektriciteitskosten voor verlichting besparen.

 • Controleer het verbruik van nieuwe apparatuur

  Wanneer je denkt aan energiebesparende maatregelen voor bedrijven, denk je misschien niet direct aan het verbruik van bijvoorbeeld het koffiezetapparaat. Toch loont het om ook naar het energieverbruik van dit soort kleine apparaten te kijken.

Energiebesparingsplicht bedrijven

Verbruik je met je bedrijf jaarlijks meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit of 25.000 m³ gas (ongeveer evenveel als 16,5 huishoudens)? Dan moet je voldoen aan de energiebesparingsplicht. Zoals het woord al zegt, moet je dan verplicht energie besparen. Er zijn drie opties om aan deze verplichting te voldoen:

 1. Je neemt alle maatregelen met een terugverdientijd van maximaal 5 jaar.

 2. Je neemt alle EML-maatregelen die horen bij jouw branche.

 3. Je neemt een deel van de EML-maatregelen van je branche en bedenkt een gelijkwaardig alternatief voor de maatregelen die je niet neemt.

Informatieplicht energiebesparing bedrijven

Sinds 2019 is de informatieplicht energiebesparing onderdeel van de Wet milieubeheer. Dit betekent dat je moet opgeven in welke energiebesparende middelen je hebt geïnvesteerd. Dit hoeft alleen als je moet voldoen aan de energiebesparingsplicht. Bedrijven waarop dit niet van toepassing is, krijgen ook niet te maken met deze informatieplicht.

Eigenlijk had je al voor 1 juli 2019 moeten voldoen aan deze informatieplicht. Bedrijven die hier nog niet mee bezig zijn, riskeren een boete. Gelukkig kun je op de website van de RVO alsnog rapporteren.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.