Hoe kan ik energie besparen op verlichting?

Kies voor led-lampen

21 december 2015

Verlichting kost veel energie. In bedrijfspanden gaat zo'n 22 procent van de energie naar verlichting, in oudere kantoren kan dit oplopen tot 60 procent (bron: Agentschap NL). Kies led-lampen en andere duurzame oplossingen.

Reclameborden? Kies voor led-verlichting!

Werk je met reclameverlichting? Meestal gebruik je dan tl-verlichting. Heb je er weleens over gedacht om deze tl-verlichting te vervangen door ledlampen? Deze zijn duurzamer in gebruik en geven ook nog een mooier resultaat. Je kunt iedere tussenkleur mengen als je gekleurde led-lampen gebruikt. Ook straalt ledverlichting meer licht uit bij lage buitentemperaturen, waardoor het erg geschikt is voor buitenreclame. Per reclamebord investeer je ongeveer 200 tot 400 euro bovenop je normale investering in een reclamebord. Je verdient dit in vier tot tien jaar terug.

Extra voordeel: je kunt gebruik maken van de subsidie EIA (Energie Investerings Aftrek), voor een led-verlichtingsysteem (210506). Met deze subsidie kun je 41,5 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Deze speciale aftrek kun je toepassen naast de ‘gewone’  investeringsaftrek. Wil je van deze regeling gebruik maken? In de Energielijst EIA (te vinden op de website van Agentschap NL) vind je de codes van bedrijfsmiddelen die hiervoor in aanmerking komen. Zo is een led-verlichtingssysteem code 210506. Op deze zelfde website vind je ook een meldingsformulier voor de EIA, die je naar bureau IRWA moet sturen.

Meer daglicht toelaten

Komt in je bedrijfspand weinig daglicht via de gevel binnen? Denk er dan eens over na om lichtkoepels, lichtstraten (die van glas zijn óf die voor energiebesparing op bestaand energieverbruik zorgen) of dakramen te laten plaatsen. Vanzelfsprekend kan dit alleen als de verdieping waarop je onderneming huist, grenst aan het dak. Onderliggende verdiepingen kunnen ook gebruik maken van dit daglicht als er een open trappenhuis in het pand is.

Het plaatsen van deze dakramen en/of lichtkoepels en -straten is vooral energiezuinig als je kiest voor daglichtsensors. Deze zorgen ervoor dat lampen automatisch gedimd of uitgeschakeld worden bij voldoende daglicht. Je investeert 300 tot 700 euro per dak-opening. Door de aanwezigheid van daglicht zal de verlichting overdag gemiddeld zes tot tien uur per dag minder branden, waarmee de gemiddelde terugverdientijd komt op vier tot tien jaar.

Ook bij deze maatregel kun je gebruikmaken van EIA. Hierbij gaat het om code 210505: Daglichtsysteem met spiegel- of prismastuurelementen of spiegelende kokers.

Koelcelverlichting schakelen via de deur

Heb je koel- en vriescellen in je bedrijfspand? Door het licht in deze cellen te schakelen via het deurcontact of een bewegingssensor, voorkom je dat het licht onnodig blijft branden. Hierdoor wordt het gemakkelijker om het licht uit te doen (vaak lastig als je een koelcel uitloopt met zware kisten in je handen) en bespaar je energie: van verlichting en van koeling (omdat licht veel warmte produceert). Is het niet mogelijk een sensor te plaatsen? Dan is het ook een optie om aan de buitenkant een detectielamp op te hangen, die waarschuwt je als het licht aan de binnenkant van de cel nog aan is. Je investeert per deur 30 tot 50 euro, de gemiddelde terugverdientijd is nul tot een jaar.

Vervang halogeenspotjes door eco-halogeen of led

Eco-halogeen verbruikt 30 procent minder energie, ledverlichting nog minder. Daarom zijn beide opties een goede vervanging voor halogeenverlichting. Eco-halogeen geeft evenveel licht als gewoon halogeen, ledverlichting geeft iets minder licht.

Een eco-halogeen kost ongeveer 4 euro en verdient zich in een paar maanden terug. Een goede ledspot van 3 watt kost zo rond de 20 euro, eentje van 9 watt zo’n 35 euro. De terugverdientijd is twee tot drie jaar. Kies je voor ledverlichting, dan kun je gebruik maken van EIA.

Auteur

Lenneke Arts