Zonnepanelen zakelijk aanschaffen in 2024: welke subsidies zijn er en hoe kun je besparen?

Alles over subsidies, aftrekposten en salderen

zonnepanelen-zonne-energie-duurzaam-zon

Bereken de oplevering en terugverdientijd van zonnepanelen

Je onderneming verduurzamen met zonnepanelen? De overheid juicht deze investering toe en stimuleert de aanschaf van zonnepanelen met subsidies, fiscale aftrekregelingen en de salderingsregeling. Voor welke regeling of subsidie kom jij in aanmerking en hoe vraag je het aan?

Wat zijn de belangrijkste subsidies voor zakelijke aanschaf van zonnepanelen in 2024?

Investeren in zonnepanelen wordt een stuk aantrekkelijker als je een subsidie ontvangt. Er bestaan verschillende subsidies voor de aanschaf van zakelijke zonnepanelen elk met eigen voorwaarden. Welke zakelijke subsidie voor zonnepanelen je precies aanvraagt, hangt vooral af van je aansluiting.

Zakelijke kleinverbruikers: van ISDE naar EIA

Voor wie een zakelijke kleinverbruikaansluiting tot en met 3x80A heeft, was de ISDE tot 2024 de beste optie. Maar zonnepanelen komen vanaf 2024 niet meer in aanmerking voor de ISDE-subsidie.

In plaats daarvan kun je in 2024 met een kleinverbruikaansluiting (3 x 80A x 230V = 55kW vermogen) gebruikmaken van de EIA (Energie-investeringsaftrek). Dit is een fiscale aftrekpost. Je ontvangt dus geen subsidiebedrag, maar bespaart door minder belasting af te dragen.

SDE++ voor grootverbruikaansluiting

De belangrijkste zakelijke subsidie voor zonnepanelen in 2024 is de SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie). Je kunt alleen een SDE++-subsidie aanvragen als je een grootverbruikaansluiting hebt: dus groter dan 3 x 80A x 230V = 55 kW.

Bedrijven die een subsidie voor zonnepanelen willen aanvragen via de SDE++ moeten de volgende zaken aanleveren:

  • Haalbaarheidsstudie inclusief projectplan

  • Exploitatierekening

  • Berekening van het projectrendement

  • Onderbouwing van het eigen vermogen en de financiering

  • Omgevingsvergunning (indien van toepassing)

Tip: begin op tijd met de voorbereidingen van de SDE++ subsidieaanvraag. De openstelling van de SDE++ 2024 is op dit moment nog niet bekend, maar zal ergens in het najaar plaatsvinden. Een goede voorbereiding is essentieel. Het tijdvak waarin je deze subsidie kunt aanvragen is namelijk beperkt.

Hulp bij aanvragen SDE++

Of schakel de hulp in van KiesZon. Deze duurzame projectontwikkelaar verzorgt vrijblijvend en kosteloos het complete ISDE++ aanvraagtraject voor je:

  • projectplan

  • legplan

  • haalbaarheidsstudie

Daarmee bespaar je al snel € 1000.

Salderingsregeling voor bedrijven in 2024

Heb je een bedrijfspand met een betrekkelijk klein dak en een aansluiting tot en met 3x80A (kleinverbruik)? Dan mag je net als particulieren gebruikmaken van de salderingsregeling. Hierbij wordt stroom die je te veel opwekt, teruggeleverd aan het energienet en vervolgens verrekend met je verbruik.

Fiscale aftrekposten voor zonnepanelen

Naast de subsidieregelingen zijn er ook interessante fiscale aftrekposten waarmee je je boekwinst verlaagt en dus minder belasting betaalt. Zoals de eerder genoemde Energie Investeringsaftrek (EIA)

Ook met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) kun je flink besparen op de aanschaf van zonnepanelen. Deze aftrekpost mag je combineren met de EIA.

MIA en VAMIL

Daarnaast kunnen de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) interessant zijn als je zonnepanelen overweegt.

Overweeg je zonnepanelen voor je bedrijfspand?

Dan wil je vast weten hoeveel je bespaart en wat je terugverdientijd is. Gebruik onderstaande calculator en bereken het direct.

Financiering zakelijke zonnepanelen

Ondanks dat er veel mogelijk is op het gebied van subsidies en andere regelingen, kan de financiële drempel best hoog zijn om zonnepanelen aan te schaffen voor je bedrijf. Over het algemeen zul je voor je bedrijfspand meer zonnepanelen nodig hebben dan voor een eigen woning. Hoe meer zonnepanelen, des te groter de investering.

Als de aanschaf van zakelijke zonnepanelen (te) zwaar op je balans drukt, kun je financiering van zonnepanelen overwegen. Zo kun je bijvoorbeeld zakelijke zonnepanelen operational leasen, bijvoorbeeld bij KiesZon.

Lees in ons whitepaper alles over de financiering van zakelijke zonnepanelen.


Lees meer over Duurzaam ondernemen met zonne-energie op onze themapagina

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.