Subsidie zonnepanelen zakelijk aanschaffen: hoe werkt dat precies?

Maak gebruik van aantrekkelijke subsidieregelingen

zonnepanelen-zonne-energie-duurzaam-zon

Denk je aan verduurzamen met zonnepanelen? De overheid juicht deze investering toe en waarschijnlijk kom je aanmerking voor subsidie zonnepanelen zakelijk. Welke subsidies zijn er? Hoe vraag je ze aan?

Investeren in zonnepanelen wordt een stuk aantrekkelijker als je gebruik maakt van de verschillende subsidiemogelijkheden. Er bestaan verschillende zonnepanelen subsidies voor bedrijven, elk met eigen voorwaarden. 

Subsidie zonnepanelen zakelijk: wat zijn de belangrijkste? 

De belangrijkste zakelijke subsidie voor zonnepanelen is de SDE++. Voor wie een aansluiting tot en met 3x80A heeft, is de ISDE een goede optie. We leggen ze allebei kort aan je uit.

Zonnepanelen subsidie zakelijk: SDE++ 

SDE is de afkorting van Stimulering Duurzame Energieproductie & Klimaattransitie. Alleen ondernemers met een grootverbruik aansluiting (groter dan 3x80A) komen in aanmerking voor deze subsidie. Voordat het zover is, zul je heel wat zaken moeten regelen. 

Aanvragen. Wil je de zonnepanelen subsidie bedrijven aanvragen via de SDE++ dan moet je dit aanleveren: 

 • Haalbaarheidsstudie inclusief projectplan 

 • Exploitatieberekening 

 • Berekening van het projectrendement  

 • Onderbouwing van het eigen vermogen en de financiering 

 • Omgevingsvergunning (indien van toepassing) 

Begin op tijd met de voorbereidingen van de SDE++ subsidie aanvraag. De openstellingsronde voor dit jaar (2022) is op 6 oktober gesloten. De volgende aanvraagronde gaat medio 2023 van start.

Lees meer over de bedragen en werking van de SDE++

ISDE: subsidie zonnepanelen mkb 

Ben je een rechtspersoon en wil je verduurzamen met een kleinschalig zonnepanelenproject? Dan kun je ook zakelijk subsidie aanvragen voor zonnepanelen via de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Deze subsidie loopt nog t/m 31 december 2023. Voldoe je aan onderstaande voorwaarden? Dan ontvang je € 125 per kW (gezamenlijk piekvermogen).

Lees meer over de ISDE

Voorwaarden zakelijk zonnepanelen subsidie via ISDE: 

 • Je onderneming is rechtspersoon (bijvoorbeeld een bv) of een maatschap, stichting, vof, cv 

 • De zonnepanelen worden aangebracht op of aan het gebouw 

 • Totale maximale doorlaatwaarde van de aansluiting mag niet groter zijn dan 3*80 A (kleinverbruikersaansluiting) 

 • Netto eigen verbruik op de kleinverbruikersaansluiting is minimaal 50.000 kWh in het jaar voorafgaand aan subsidieaanvraag

 • Zonnepaneleninstallatie moet minimaal 15 kWp leveren 

 • Je mag de zonnepanelen niet zelf installeren, dit moet een bouwinstallatiebedrijf doen 

 • Je vraagt eerst de subsidie aan, daarna schaf je de zonnepanelen aan 

 • Je moet de zonnepanelen binnen 12 maanden na goedkeuring zonnepanelen subsidie zakelijk in gebruik nemen 

 • Je hebt geen recht op de subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor de zonnepanelen. Ook kun je geen gebruik maken van de ISDE-subsidie als je fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA). (Zie uitleg onder kopje ‘fiscale aftrekposten voor zonnepanelen’) 

Is de aanvraag voor subsidie zonnepanelen bedrijven eenmaal goedgekeurd, dan bespaar je een hoop geld. Het wordt nog aantrekkelijker wanneer je meer zonnestroom produceert dan je verbruikt. In dat geval mag je, net als consumenten, gebruik maken van de salderingsregeling. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden. 

Salderingsregeling mkb 

Heb je een bedrijfspand met een betrekkelijk klein dak en een aansluiting tot en met 3x80A? Dan mag je net als huishoudens gebruik maken van de salderingsregeling. Hierbij wordt stroom die je teveel opwekt teruggeleverd aan het energienet en vervolgens verrekend met je verbruik.

Tot en met 31-12-2024 mag je nog 100% van je teruggeleverde stroom ‘salderen’. Met ingang van 2025 zal de regeling jaarlijks met zo’n 9% worden afgebouwd. Tegen 2031 is salderen niet meer mogelijk. Toch is de salderingsregeling zeker nog interessant, want in ongeveer 7 jaar kun je een investering in zonnepanelen goed terugverdienen.   

Fiscale aftrekposten voor zonnepanelen 

Naast de subsidieregelingen zijn er ook interessante aftrekposten waarmee je de boekwinst verlaagt en dus minder belasting betaalt. Met de fiscale aftrekposten Energie Investeringsaftrek (EIA) en Kleinschaligheid Investering Aftrek (KIA) kun je flink besparen met zonnepanelen. Ook de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) kunnen interessant zijn als je zonnepanelen op je bedrijfspand hebt.

Tip: Overweeg je de aanschaf van zonnepanelen? Overleg met een gespecialiseerd bedrijf of je financieel adviseur. Er is op fiscaal gebied veel mogelijk als het gaat om investeringen in zonne-energie.

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.