Aftrekposten zzp: hoe betaal je minder belasting als zzp'er?

Een handig overzicht van de belangrijkste aftrekposten voor zzp’ers

vrouw-krullen-telefoon-cafe-buiten-bellen-ondernemer-zzp

Aftrekposten zijn er om het jou als zzp’er makkelijker te maken. Maar de praktijk laat zien dat niet alle zzp’ers weten welke regelingen er zijn. Vandaar dit handige overzicht ‘aftrekposten zzp’.

Ben jij zzp’er en ziet de Belastingdienst jou als ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan moet je belastingen betalen. Daar verander je niks aan. Maar als je handig gebruikmaakt van aftrekposten kun je het bedrag dat je over moet maken aan de fiscus flink drukken. Een belangrijke voorwaarde van veel aftrekposten is dat je aan het urencriterium voldoet. Welke aftrekposten zijn er? Dit zijn de belangrijkste.

Zelfstandigenaftrek

Deze aftrekpost is een vast bedrag dat je mag aftrekken van de winst. Daarmee druk je de winst en betaal je per saldo minder belasting. Het bedrag dat je mag aftrekken is per jaar anders.

Lees meer over de zelfstandigenaftrek

Startersaftrek

De eerste vijf jaar van je onderneming mag je drie keer startersaftrek toepassen. Deze aftrekpost is voor zzp’ers, maar ook voor andere starters. Dankzij deze aftrek wordt starten als zzp’er nog aantrekkelijker en hoef je in die jaren misschien helemaal geen belasting te betalen!

Lees meer over startersaftrek en de voorwaarden

Mkb-winstvrijstelling

Deze aftrekpost geldt voor alle ondernemers, ook als je zzp’er bent die niet aan het urencriterium voldoet. Voor de mkb-winstvrijstelling hoef je eigenlijk niks te doen. De Belastingdienst berekent automatisch een belastingkorting van 14% over de winst (verminderd met ondernemersaftrek en fiscale oudedagsreserve).

Lees meer over de mkb-winstvrijstelling en bereken je voordeel 

Meewerkaftrek

Werkt je partner mee in je onderneming? Vergeet dan niet te checken of je in aanmerking komt voor meewerkaftrek. Maak slim gebruik van deze aftrekpost, dat scheelt weer in de belasting die je moet afdragen.

Lees alles over meewerkaftrek en partnervergoeding

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als je investeringen voor je onderneming doet, kom je mogelijk in aanmerking voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Een lang woord, maar via deze aftrekpost voor zzp’ers en ondernemers voor de vennootschapsbelasting kun je investeringen van minstens € 450,- aftrekken van de winst. In totaal moet je per boekjaar minstens € 2401 investeren om in aanmerking te komen voor de KIA.

Lees hier hoe de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek werkt

Fiscale oudedagsreserve

Als zzp’er bouw je niet automatisch pensioen op. Maar je kunt wel voordelig geld opzij zetten voor je oudedag, via de oudedagsreserve (vroeger: Fiscale Oudedagsreverve). Je reserveert een deel van de winst voor later. En over dat deel hoe je nog geen belasting te betalen. Je mag per jaar maximaal een bepaald bedrag hiervoor reserveren.

Lees hoe de Oudedagsreserve werkt

Bedrijfskosten zzp aftrekken

Natuurlijk zijn je zakelijke kosten van onder de € 450 ook aftrekbaar. Vergeet dus niet bedrijfskosten op te voeren als aftrekpost. Deze bedrijfskosten kun je in één keer van de winst aftrekken.

Zakelijke reiskosten

Zakelijke reiskosten zijn daar ook een onderdeel van, en is dus een van de aftrekposten voor zzp’ers. Het maakt daarbij niet uit of je een auto op de zaak rijdt, een privéauto zakelijk rijdt, met de e-bike of het openbaar vervoer gaat. De aftrek werkt per situatie iets anders, maar levert in alle gevallen voordeel op. Het is verstandig na te gaan welk type vervoer het beste voor jou werkt. Als je kiest voor een zakelijke auto, moet je rekening houden met bijtelling

Meer over zakelijk autorijden

Btw

Last but not least: de btw. Natuurlijk moet je btw afdragen over de diensten of producten die je levert. Maar als je zakelijke kosten hebt, mag je de btw die je daarover betaalt, terugvragen. Dat is een aftrekpost waar je aan het eind van het kwartaal direct resultaat van ziet.

Lees meer over slim btw-aangifte doen

Werkplek

In sommige gevallen is je werkplek ook een aftrekpost. Sowieso als je ergens een werkplek huurt, maar in sommige gevallen ook een kantoor aan huis.

Duurzaamheidsaftrek

Een alomvattende duurzaamheidsaftrek bestaat niet, maar er zijn wel allerlei regelingen om duurzaam ondernemen te stimuleren. Bijvoorbeeld de Energie-investeringsaftrek (EIA). Bedrijfsmiddelen die goed zijn voor het milieu, mag je willekeurig afschrijven via de Milieu-investeringsaftrek (MIA en VAMIL).

Willekeurig afschrijven starters

Voor startende zzp’ers is er naast de startersaftrek ook de mogelijkheid om willekeurig af te schrijven, dat wil zeggen: je mag zelf bepalen wanneer en hoe je afschrijft. Dat kan voordelig uitpakken.

Lees meer over afschrijven

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.