Relatiegeschenk aftrekbaar? Btw-regels voor zakelijke geschenken

De btw-regels rond relatiegeschenken

bloemist-bloemen-geschenk-cadeau-relatiegeschenk

Een fles wijn, een pen met jouw logo of iets persoonlijks. Om de relatie met je klanten of leveranciers warm te houden kun je een geschenk geven. Voor zakelijke cadeaus gelden bijzondere btw-regels. Wanneer is iets een relatiegeschenk? En is de btw op relatiegeschenken aftrekbaar?

Wat is een relatiegeschenk?

Relatiegeschenken zijn incidentele giften aan bestaande relaties. Het gaat dus om cadeaus die je aan je huidige klanten en leveranciers geeft. Dat betekent automatisch dat geschenken om een nieuwe klant binnen te halen geen relatiegeschenken zijn.  

Geschenken die vallen onder je normale bedrijfsvoering tellen niet mee als relatiegeschenken. Bijvoorbeeld als je zelf producten verkoopt en je een ‘2 halen 1 betalen’-actie houdt onder al je klanten (nieuwe en bestaande). Dan mag je het gratis product niet meerekenen als relatiegeschenk. De normale btw-regels op verkochte producten blijven wel gelden natuurlijk.

Wanneer zijn relatiegeschenken aftrekbaar?

Niet alle voorbelasting over zakelijke kosten en inkopen is aftrekbaar. In sommige gevallen mag je geen btw aftrekken, in andere gevallen juist wel. Of de btw op relatiegeschenken aftrekbaar is, hangt af van het drempelbedrag.

Drempelbedrag btw relatiegeschenken

Voor relatiegeschenken geldt een drempelbedrag. Bij giften tot € 227 per relatie per jaar (exclusief btw) is de betaalde btw volledig aftrekbaar voor jou als gever. Dit geldt ook als je relatie een particulier is en zelf geen ondernemer voor de btw is.

Als je geschenken geeft aan meerdere contactpersonen binnen één bedrijf, moet je de bedragen bij elkaar optellen. Het kan zijn dat je dan wel boven het drempelbedrag uitkomt per relatie per jaar.

Relatiegeschenken boven drempelbedrag

Bij relatiegeschenken boven het drempelbedrag is er een extra regel. Je mag de btw dan niet aftrekken als de ontvanger van je geschenk (wanneer hij het zelf zou kopen) minder dan 30% btw mag aftrekken. De ontvanger moet in dat geval dus btw-plichtig zijn.

Tip: check de btw-tarieven in Nederland.

Besluit Uitsluiting Aftrek van voorbelasting (BUA)

De regelgeving over het wel of niet aftrekken van btw is vastgelegd in het Besluit Uitsluiting Aftrek van voorbelasting (BUA). Dit besluit gaat over de btw-aftrek van giften, relatiegeschenken en voorzieningen voor personeel.

Welke relatiegeschenken zijn aftrekbaar?

Of het nu gaat om een bosje bloemen, een laptoptas of een schilderij, in de meeste gevallen is de volledige btw op relatiegeschenken aftrekbaar voor de omzetbelasting. Houd in ieder geval rekening met het drempelbedrag.

Relatiegeschenken btw, ja of nee?

  • Je mag de btw op relatiegeschenken volledig aftrekken als de totale kosten per relatie per jaar niet meer dan € 227 bedragen. 

  • Geef je een geschenk van boven de € 227? Dan is de vuistregel: Zou de ontvanger de btw over het geschenk zelf hebben mogen aftrekken? Dan mag jij de btw over het geschenk aftrekken.

  • Als de ontvanger een particulier is of een ondernemer die niet btw-plichtig is, dan kun je de btw van een geschenk dat meer waard is dan € 227 nooit aftrekken.

Btw op relatiegeschenken 2024

Tijdens de aangifte van omzetbelasting, ook wel btw-aangifte genoemd, kun je opvoeren welke kosten jouw bedrijf precies heeft gemaakt. De betaalde btw mag je aftrekken van de btw die je hebt ontvangen van je klanten. Neem dus ook de kosten van relatiegeschenken mee in je aangifte. Daarmee kun je flink besparen op je belasting.

  • Betaal niet te veel! Bekijk 9 tips voor ondernemers en haal meer uit je btw-aangifte.

Eigen bijdrage niet meer aftrekken

Ontvang je van je werknemers of relaties een eigen bijdrage voor relatiegeschenken of personeelsvoorzieningen? Voorheen mocht je die eigen bijdrage aftrekken van de uitgaven, zodat je mogelijk toch onder het drempelbedrag uitkwam. Sinds 1 januari 2024 mag dat niet meer. Het totaal van je uitgaven telt dus mee om te kijken of je het drempelbedrag van € 227 bereikt.

Wijzigingen btw 2024

In 2024 worden er verder geen wijzigingen verwacht in de regels over btw op relatiegeschenken. Wil je weten wat er wel gaat veranderen voor ondernemers? Bekijk de wetswijzigingen in 2024 en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wat vind je van dit artikel?

Raphael Klees

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.