Aanloopkosten terugvragen voor de start van je onderneming

Vraag kosten terug bij de start van je onderneming

jonge-ondernemer-nieuw-bedrijf-vrouw

Je hebt plannen voor het starten van een onderneming, maar vooraf moet er wel het nodige gebeuren. Hier maak je dan ook kosten voor. Vergeet niet alle aanloopkosten bij te houden en te verwerken in de belastingaangifte.

Wat zijn aanloopkosten?

Aanloopkosten zijn de zakelijke kosten die je maakt in de fase voorafgaand aan start van je bedrijf, dus voor je inschrijving bij de KVK. Een bedrijf opstarten kost meestal geld. Maar in veel gevallen nemen startende zzp’ers of andere ondernemers deze kosten niet in hun eerste btw-aangifte. Zonde, want deze kosten kunnen flink oplopen. En laten we eerlijk zijn: vaak is de beginfase van een bedrijf het duurst.

Voorbeelden aanloopkosten

  • Reiskosten die je maakt om te overleggen, al dan niet met potentiële opdrachtgevers

  • Een laptop of andere apparaat dat je zakelijk gaat gebruiken

  • Opleidingskosten, bijvoorbeeld een training

  • Reclamekosten (visitekaartjes, briefpapier etc.)

  • Websitekosten

  • Kosten oprichting bv of eenmanszaak

Veel van deze aanloopkosten maken startende ondernemers voor ze daadwerkelijk van start gegaan zijn.

Aanloopkosten onderneming aftrekken

Zolang je nog niet als ondernemer bent ingeschreven kun je fiscaal niets met de kosten die je maakt voor een toekomstige onderneming. Je schiet als het ware de kosten eerst voor. Dat doe je graag, want het is een investering voor de toekomst. Maar het is wel goed om te weten dat je er fiscaal toch iets mee kunt. Je kunt dus zelfs betaalde btw terugvragen van voor de start van de onderneming, maar straks meer daarover.

De kosten die je maakt kunnen zeer uiteenlopend zijn. Zoals uit de voorbeelden blijkt: het kan gaan om zakelijke telefoonkosten en gereden kilometers, maar ook om cursussen en opleidingen. Of om investeringen in bedrijfsmiddelen die je gaat gebruiken zoals een laptop en gereedschappen en de kosten voor het laten maken van een website. Zelfs notariskosten en de kosten van juridisch advies kun je aftrekken. Ook de kosten van de oprichting van de bv zijn aftrekbaar. Kortom, het gaat om kosten die rechtstreeks verbonden zijn met het starten van een onderneming.

Zorg voor een goede onderbouwing van de kosten

Je moet de kosten wel aantonen. De zakelijke kilometers toon je bijvoorbeeld aan door het administreren waar je wanneer bent geweest. Bewaar ook zoveel mogelijk facturen van opleidingen en spullen die je koopt. Bouw alvast een kleine administratie op in een agenda waar je ook de facturen aan toevoegt. Zo voorkom je dat je kosten vergeet of facturen kwijt raakt.

Tot wanneer kan ik kosten aftrekken?

Twijfel je of je bepaalde kosten later kunt verrekenen? Bewaar de bonnen en facturen in ieder geval. Overleg later in één keer wat je mee kunt nemen in de verrekening.

Btw terugvragen van vóór start onderneming

Ben je een btw-ondernemer? Dan kun je betaalde btw op aanloopkosten terugvragen van de Belastingdienst in de eerste btw-aangifte. Je kunt de betaalde btw terugvragen door die af te trekken als voorbelasting. Ga na het starten met een onderneming in gesprek met de boekhouder over fiscale regelingen waar je gebruik van kunt maken. De investeringen in het jaar vóór het starten met je onderneming kun je bijvoorbeeld versneld afschrijven.

Uren zijn ook aanloopkosten

Als laatste: vergeet niet de uren te noteren die je maakt in de voorbereidingsfase van je bedrijf. Die kun je namelijk ook zien als aanloopkosten. Hoe zit dat? Stel dat je je bedrijf op 1 juli inschrijft bij de KVK. Als je dat eerste jaar in aanmerking wilt komen voor ondernemersaftrek, moet je voldoen aan het urencriterium. Als je pas vanaf juli begint met het bijhouden van je ondernemingsuren, kun je misschien dat jaar niet aan het urencriterium voldoen. Door de uren in de aanloopfase ook bij te houden, voldoe je misschien wel aan de eis. En dat scheelt je een hoop geld bij de belastingaangifte. Anders gezegd: de uren die je in je onderneming steekt zijn ook aanloopkosten.

Hoe pak je het aan?

Een belangrijk onderdeel van een onderneming is administreren: bijhouden wat er gebeurt, zodat je zelf inzicht hebt, maar ook inzicht kunt geven aan anderen. Denk aan de Belastingdienst en opdrachtgevers. Waarom zou je wachten met administreren totdat je bedrijf opgericht is? Begin zodra je het idee hebt om een bedrijf te beginnen met het bijhouden van alle aanloopkosten: van de onkosten die je hebt tot aan de tijd die je eraan besteedt. Het zou zonde zijn als je al in de eerste fase van je onderneming geld laat liggen!

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.