Afschrijving laptop zzp: belastingvoordeel bij zakelijk laptop kopen

Een dure laptop is vaak een stuk voordeliger dan je denkt

man-laptop-kantoor-werken-mobiel

Een laptop is voor veel zzp’ers een onmisbaar onderdeel van de onderneming. En als je het slim aanpakt, is die mooie zakelijke laptop ook nog aftrekbaar voor jou als zzp’er. Weet je hoe het zit? We zetten de regels op een rij.

Ondernemen gaat gepaard met risico’s. Maar het heeft vooral veel voordelen. Een van de voordelen is: je kunt bedrijfskosten aftrekken van de belasting. Dat kan je flink financieel voordeel opleveren. Zo wordt een dure laptop ineens een stuk betaalbaarder!

Laptop zzp aftrekbaar

Als jij als zzp’er bijvoorbeeld een laptop nodig hebt, dan is die zakelijke laptop in principe aftrekbaar van de belasting. Natuurlijk moet je dan aan een aantal voorwaarden voldoen. Daarnaast moet je weten hoe je je laptop kunt aftrekken van de belasting en hoe je die kunt afschrijven.

Voorwaarden

Natuurlijk moet je in de ogen van de Belastingdienst ondernemer zijn. Alle kosten die je voor je bedrijf maakt, zijn dan bedrijfskosten. Dus als jij een laptop nodig hebt om je bedrijf te kunnen runnen, dan is die laptop aftrekbaar, want het is een laptop voor zakelijk gebruik. Een vuistregel hierbij is: als je een bedrijfsmiddel voor meer dan 90% zakelijk gebruikt, dan is hij aftrekbaar.

Hoogte investeringswaarde

Vervolgens moet je kijken naar de aanschafprijs. Dan weet je namelijk of de laptop in één keer van de belasting aftrekbaar is, of dat je de laptop zakelijk moet afschrijven. Hoe zit het?

  • Een laptop tot € 450 (exclusief btw): laptop in één keer aftrekbaar

  • Een laptop van meer dan € 450: laptop zakelijk afschrijven over meerdere jaren

Kosten in de categorie tot € 450 zijn in de ogen van de Belastingdienst ‘normale’ kosten die op de winst- en verliesrekening van het boekjaar komen te staan. Kom je echter boven dat bedrag, dan ziet de belasting dat als een investering. Een investering die op de balans van je onderneming komt en waarover je kunt afschrijven.

Investeringen van boven de € 450 doen ook mee voor de Kleinschaligheidinvesteringsaftrek (KIA). Als je jaarlijks in totaal meer dan € 2.400 investeert, dan levert je dat extra belastingvoordeel op: maximaal 28% van het investeringsbedrag. Dat tikt dus flink aan.

Lees meer over Kleinschaligheidinvesteringsaftrek

Dure zakelijke laptop voordeliger?

In sommige gevallen kan een duurdere laptop voor een zzp’er voordeliger uitvallen dan een goedkopere. Hoe zit dat?

Stel je doet op jaarbasis niet veel investeringen die meedoen voor de KIA. In totaal kom je op een bedrag van € 500. Maar je hebt nog wel een nieuwe zakelijke laptop nodig. Nu kun je een prima laptop aanschaffen van € 1.200, maar dan kom je bij elkaar opgeteld niet aan het bedrag dat je nodig hebt om extra belastingvoordeel te krijgen. Misschien is het dan handiger om te gaan voor een laptop van € 2.000 exclusief btw, want dan kom je in dat jaar op € 2.500 aan investeringen. En dat betekent dat je extra belastingvoordeel hebt: 28%!

Rekenvoorbeeld zakelijke laptop

Je koopt die prijzige laptop van € 2.000 (excl. btw) en je hebt dat jaar een andere investering van € 500,- gedaan. Opgeteld: € 2.500. Omdat deze bedrijfsmiddelen onder de KIA-regeling vallen, heb je een extra aftrek van: 28% van € 2.500 = € 700. Wat je netto voordeel is, hangt af van de belastingschijf waar je in valt, maar dat zal rond de € 300 zijn. Mooi meegenomen!

Er zijn trouwens andere manieren om het investeringsbedrag op te drijven. Bijvoorbeeld door bij hetzelfde bedrijf naast een laptop ook een toetsenbord, muis en extra monitor te kopen. Meestal zal de Belastingdienst dit als één koop zien en is het totaalbedrag aftrekbaar.

Laptop afschrijven zzp

Omdat de Belastingdienst je zakelijke laptop ziet als een investering, moet je deze afschrijven. Hiervoor moet je kijken naar:

  • De kosten

  • De gemiddelde gebruiksduur

  • De restwaarde

Met deze gegevens kun je de laptop afschrijven in je boekhouding. Natuurlijk is het verstandig je boekhouder te vragen hoe het precies werkt. Als je een programma gebruikt voor online boekhouden, dan herkent het programma de aankoop als een investering en zal het direct zo verwerken dat de laptop goed afgeschreven wordt. Meestal staat er voor een laptop zzp een gebruiksduur (en dus afschrijfperiode) van 5 jaar.

Voorbeeldberekening laptop afschrijven

Hoe schrijf je die zakelijke laptop van € 2.000 af? Stel dat de gebruiksduur 5 jaar is en de restwaarde van de laptop € 350 is. Dan kun je in totaal afschrijven:

2000 - 350 = € 1.650. Verdeeld over 5 jaar geeft dat een afschrijving van € 330 per jaar.

Mag ik mijn laptop verkopen voordat hij helemaal afgeschreven is?

Ja, dat mag. Je hoeft niet 5 jaar te wachten totdat je weer een zakelijke laptop kunt kopen. Je moet er alleen voor zorgen dat je ‘oude’ laptop goed uitboekt. Omdat je de laptop eerder verkoopt dan de gemiddelde gebruiksduur, moet je die jaren verrekenen. Je boekhouder weet hoe dat werkt. Maar het betekent dat je niet altijd een x aantal jaren vastzit aan dezelfde laptop.

Hoe zit het met een tablet, zoals een iPad? 

Voor tablets gelden dezelfde regels als voor laptops. Je iPad is in één keer aftrekbaar als hij minder dan € 450 kost, terwijl je hem moet afschrijven als hij meer dan dat bedrag heeft gekost. Natuurlijk moet je er bij tablets, net als bij een zakelijke laptop, op letten dat je het apparaat echt zakelijk gebruikt.

Lees meer over hoe afschrijven werkt

Btw op laptop direct aftrekbaar

Natuurlijk krijg je de btw op je zakelijke laptop wel meteen terug. Zodra je de aankoop verwerkt in je btw-aangifte, wordt de btw op laptop verrekend met de btw die je ontvangen hebt met jouw werkzaamheden als zzp’er.

Laptop deels zakelijk: privégebruik corrigeren btw

Stel je gebruikt de laptop deels zakelijk, deels privé. Dat heeft invloed op de afschrijving en op de btw die je mag aftrekken. Als je de laptop voor 20% privé en 80% zakelijk gebruikt, mag je ‘slechts’ 80% van de btw terugvragen. Mocht het privégebruik in de jaren erna toenemen, dan zul je een deel van de btw naar verhouding terug moeten betalen. Hetzelfde principe geldt voor de de manier waarop je de laptop afschrijft.

Aftrekposten zzp

Als zzp’er moet je slim zijn om succesvol kunnen te ondernemen. Het leven is al duur genoeg. Er zijn heel wat aftrekposten zzp waar je gebruik van kunt maken. Op die manier bespaar je een hoop geld. Wil je op de hoogte blijven van tips voor zzp’ers? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.