Btw webshop: zo zit het met verkopen naar het buitenland

De btw-regels voor e-commerce binnen en buiten de EU

EU

Heb je een webshop en verkoop je ook producten over de grens? Dan gelden er specifieke regels voor het betalen van btw. Waar moet je rekening mee houden bij verkopen binnen de EU en daarbuiten?

Btw webshop

Voor producten die je verkoopt via een webshop gelden bijna dezelfde regels als voor producten die je verkoopt in een fysieke winkel. Als je klanten in Nederland wonen, heb je te maken met de gebruikelijke btw-tarieven. Vaak gaat het om 21% btw. Dat is het standaard tarief. 

Voor bepaalde producten, zoals eten, drinken en medicijnen, geldt het verlaagde tarief van 9%. In enkele gevallen is het nultarief (0% btw) van toepassing. Dit is het geval bij goederen die worden uitgevoerd naar het buitenland en daar worden verbruikt. Dan vallen ze niet onder de Nederlandse omzetbelasting en hoef je dus geen btw te betalen.

Btw webshop buitenland

Als je via je webshop producten verkoopt aan klanten die in het buitenland wonen, moet je meestal wel btw betalen. Hoeveel belasting je precies moet afdragen, is afhankelijk van het land waar je klant woont. Voor leveringen binnen de Europese Unie (EU) gelden inmiddels eenduidige regels. Voor andere landen, buiten de EU dus, ben je vaak afhankelijk van de tarieven die daar gelden. Je bent zelf verantwoordelijk voor het bepalen van het juiste tarief en de aangifte van de juiste bedragen. Dus breng in kaart in welke landen je klanten wonen, hoeveel omzet je in ieder land behaalt en welk btw-tarief van toepassing is. Hieronder lees je hoe de btw voor webshops precies geregeld is binnen en buiten de EU.

Regels btw webshop binnen EU

Als je via een webshop producten verkoopt aan klanten in andere EU-landen moet je rekening houden met aangepaste btw-regels. Deze regels gelden sinds 1 juli 2021 en zijn ook van toepassing op webshops die werken met dropshipping (doorverkoop). De aangepaste regels voor e-commerce maken de btw-aangifte voor webshop-eigenaren een stuk makkelijker.

Drempelbedrag btw webshop EU

Er is nu een gezamenlijk drempelbedrag voor verkoop via webshops binnen de EU. Als je totale omzet van geleverde goederen naar andere EU-landen maximaal € 10.000 is, dan mag je Nederlandse btw in rekening brengen bij je klanten. Bijvoorbeeld 21%. De btw die je ontvangt betaal je daarna aan de Belastingdienst via de normale Nederlandse btw-aangifte. Het gaat hier om leveringen aan consumenten en andere klanten die zelf geen btw-aangifte hoeven te doen.

Meer dan 10.000 euro omzet?

Komt je totale e-commerce-omzet naar andere EU-landen boven de € 10.000? Dan moet je de lokale btw van de betreffende landen in rekening brengen bij je klant. Die btw kun je vervolgens afdragen via de zogeheten 'Unieregeling’. Dan hoef je geen btw-aangifte te doen bij de verschillende belastingdiensten van die EU-landen. Met de Unieregeling kun je de btw ieder kwartaal via een centraal systeem opgeven en betalen. Voor de Unieregeling moet je je registreren op de website van de Nederlandse Belastingdienst (Mijn Belastingdienst Zakelijk).

Geen btw-vrijstelling meer tot 22 euro

Nog een regel die is aangepast gaat over invoer-btw. Je moet btw betalen over de invoer van alle goederen. Dit geldt nu ook voor geïmporteerde goederen uit de EU met een waarde tot en met € 22. Eerder waren deze kleine leveringen vrijgesteld van belasting. 

Platforms en btw afdragen 

In principe is de verkoper volledig verantwoordelijk voor de btw-afdracht bij online verkoop, ook als dat via een platform gebeurt waarbij kopers aan verkopers worden gekoppeld. Beter bekend als een online marktplaats. Maar als het bedrijf achter zo’n online platform zelf een "actieve rol" speelt in de verkoop, dan moet dat bedrijf zelf webshop btw afdragen. Dit is het geval als het platform bijvoorbeeld de betaling op zich neemt en/of de logistieke afhandeling verzorgt. Deze regeling wordt platformfictie genoemd. Mocht je zelf zo’n platform runnen, houd dan rekening met deze aangepaste regel voor webshops binnen de EU.

Webshop btw buiten EU

Als je producten levert aan klanten buiten de EU krijg je te maken met dubbele wetgeving. Je moet rekening houden met de btw-regels in Nederland én de regels in het andere land. Die regels verschillen per land. Zo moet je soms de btw betalen via je Nederlandse btw-aangifte en soms via een website van het land waar je levert.

Volgens de Nederlandse wetgeving moet je bij het uitvoeren (exporteren) van goederen naar niet-EU-landen 0% btw in rekening brengen. De goederen verlaten de EU dus btw-vrij. Daarnaast mag je de voorbelasting aftrekken. Bij het invoeren (importeren) van goederen uit niet-EU-landen, moet je de bijbehorende btw aangeven bij de Nederlandse Douane. Over die goederen betaal je naast btw ook invoerrechten.

Producten van buiten de EU

Als je producten of goederen van buiten de EU (door)verkoopt aan particuliere klanten, dan moet je het btw-tarief hanteren van het land waar je levert. Dus waar je de producten naartoe stuurt - ook als dit binnen de EU is. Bijvoorbeeld als je producten uit India (via je webshop) laat leveren aan particuliere klanten in België. De btw-aangifte voor deze producten verloopt via de zogenoemde invoerregeling van de Belastingdienst. 

De invoerregeling is er voor alle zendingen tot maximaal € 150 (exclusief eventuele verzendkosten en verzekeringskosten die je in rekening brengt). Je meldt iedere maand de btw voor al je leveringen en betaalt dit in één keer. Je hoeft dan geen btw te betalen bij de invoer van je producten.

Waar belasting webshop betalen?

Of je btw aan de Nederlandse Belastingdienst afdraagt of aan een ander land hangt af van meerdere factoren. Er wordt gekeken naar het land waar de producten vandaan komen, waar ze geleverd worden, wie de importeur is en of je ze verkoopt aan ondernemers of particulieren.

  • Aan welk land moet jij btw betalen over je verstuurde producten? Doe de check van de Belastingdienst en ontdek wat in jouw situatie van toepassing is.

Webshop: btw zakelijke klanten

Lever je vanuit je webshop producten aan ondernemers of bedrijven in het buitenland? Dan pas je meestal het 0%-tarief toe. Je hoeft dus geen btw in rekening te brengen bij zakelijke klanten. Is er wel btw van toepassing, dan kun vaak de btw verleggen naar je zakelijke klant. 

Als je het 0%-tarief toepast of de btw naar je zakelijke klant verlegt, moet je wel btw-aangifte doen. Daarnaast moet je een opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) doen via de Belastingdienst. Zo kan de Belastingdienst zien dat je klanten in andere EU-landen btw-aangifte moeten doen voor de door jou geleverde producten. Je moet ook de waarde van eigen goederen die je naar een ander EU-land hebt gebracht op de opgaaf ICP vermelden.

Goede administratie btw webshop buitenland

Als je producten verkoopt en exporteert naar het buitenland moet je een goede administratie bijhouden. Een internationale webshop brengt namelijk een aantal extra administratieve verplichtingen met zich mee. Je moet rekening houden met de eisen van de Nederlandse Belastingdienst, maar vaak ook met de eisen van het land waar je levert. De btw-aangifte in het buitenland kan nog een stuk ingewikkelder zijn. 

Je moet bij verkoop aan zakelijke klanten ook kunnen aantonen dat je producten levert aan afnemers die zelf aangifte doen. Zorg dus dat je alle gegevens over buitenlandse verkopen goed registreert: bewaar alle bewijzen. Vaak gelden er ook aanvullende eisen voor je facturen naar klanten binnen en buiten de EU. Als je een btw-nummer hebt aangevraagd in een ander land en aan dat land btw afdraagt, gelden de factuureisen van het land waar je btw moet betalen. Deze eisen kunnen per EU-land verschillen. Ga dus na wat die eisen zijn en zorg voor een goede facturering en administratie. Daarmee voorkom je gedoe en eventuele naheffingen.

Wat vind je van dit artikel?

Raphael Klees

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.