Ondernemersaftrek: welke aftrekposten zijn er?

Alle aftrekposten en bedragen op een rij

Welke aftrekposten bestaan er voor ondernemers
Eerste hulp bij administratie - Hero

Eerste hulp bij administratie

Als je als ondernemer verstandig gebruikmaakt van aftrekposten, betaal je minder belasting. Het is dus handig om te weten welke aftrekposten er zijn. In dit artikel zetten we de aftrekposten voor ondernemers voor je op een rij.

Ondernemersaftrek 2023

Zoals het woord al doet vermoeden, is ondernemersaftrek een belangrijke aftrekpost voor ondernemers. Ondernemersaftrek bestaat uit verschillende soorten aftrek, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, de meewerkaftrek en de stakingsaftrek. Een korte toelichting op alle typen.

Zelfstandigenaftrek

Iedereen die ondernemer is voor de inkomstenbelasting, heeft onder voorwaarden recht op de zelfstandigenaftrek, een belangrijke post van de ondernemersaftrek. In 2023 komt deze aftrek neer op een totaal van € 5.030 als je voldoet aan verschillende voorwaarden, zoals het urencriterium. Dit betekent dat je jaarlijks minimaal 1.225 uur aan je onderneming besteedt. De komende jaren wordt de zelfstandigenaftrek versneld afgebouwd tot er nog € 900 over is. In 2022 was de zelfstandigenaftrek € 6.310.

Lees hier meer over hoe de zelfstandigenaftrek zich de komende jaren zal ontwikkelen

Startersaftrek

Als je recht hebt op startersaftrek, komt die aftrek boven op de zelfstandigenaftrek. Dit is een extra bedrag van € 2.123 en ongeveer de helft (€ 1.062) als je de AOW-leeftijd hebt bereikt. In de eerste vijf jaar nadat je een onderneming bent gestart, mag je het maximaal 3 keer aanvragen. De voorwaarden:

  • Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek

  • Je was in 1 of meer van de 5 vorige jaren geen ondernemer

  • Je hebt in de afgelopen vijf jaar maximaal twee keer gebruikgemaakt van de zelfstandigenaftrek

  • Er is geen sprake van een geruisloze terugkeer uit een bv in het huidige kalenderjaar of in een van de vijf afgelopen jaren

Als de aftrekposten in de ondernemersaftrek samen hoger zijn dan de inkomsten uit je bedrijf, mag je de aftrek met andere inkomsten (uit werk, uitkering of woning) verrekenen. Ben je gestart vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering en werk je minder dan het urencriterium, maar meer dan 800 uur per jaar? Dan kun je wel aanspraak maken op de startersaftrek. 

Lees meer over startersaftrek

WBSO: speur- en ontwikkelingswerk

Houd jij je bezig met innovatie en besteed je meer dan 500 uur per jaar aan werk dat door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is aangemerkt als speur- en ontwikkelingswerk (S&O), ofwel Research & Development? Dan kun je aanspraak maken op de S&O-aftrek van € 13.360 (2023) via de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO). Die wordt verhoogd met € 6.684 als je aan de starterscriteria voldoet en als je niet meer dan twee keer eerder de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk hebt gebruikt.

Lees meer over de WBSO

Meewerkaftrek

Werkt je partner onbetaald mee in je bedrijf? Hier is ook ondernemersaftrek voor. Voorwaarde is dat je aan het urencriterium voldoet.

Werkt jouw partner jaarlijks in jouw bedrijf...

  • tussen 525 en 875 uur, dan mag je 1,25 procent aftrekken

  • tussen 875 en 1.225 uur, dan mag je 2 procent aftrekken

  • tussen 1.225 en 1.750 uur, dan mag je 3 procent aftrekken

  • meer dan 1.750 uur, dan mag je 4 procent aftrekken

Lees meer over de meewerkaftrek

Stakingsaftrek

Heb je je onderneming gestaakt? Dan betaal je belasting over de stakingswinst. Deze winst mag je verminderen met de stakingsaftrek. Deze ondernemersaftrek is gelijk aan de stakingswinst, met een maximum van € 3.630. Dit maximumbedrag kun je eenmalig in je leven benutten.

Lees meer over de stakingsaftrek

MKB winstvrijstelling

De MKB winstvrijstelling is officieel geen onderdeel van de ondernemersaftrek. Het is een aparte aftrekpost van 14 procent. Dit percentage mag je aftrekken van de winst die na de ondernemersaftrek overblijft en waar je geen belasting over betaalt. De belastingdienst doet dit automatisch bij de aangifte inkomstenbelasting. De MKB winstvrijstelling is voor zzp’ers en mkb’ers, maar je hoeft niet aan het urencriterium te voldoen.

Lees meer over de mkb-winstvrijstelling

Bedrijfskosten

Naast de aftrekposten die onderdeel uitmaken van de ondernemersaftrek, maakt je onderneming kosten: bedrijfskosten of zakelijke kosten. Veel van die kosten kun je ook aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan zakelijke huurkosten zakelijke autokosten. En natuurlijk kun je de btw die je betaalt over deze zakelijke kosten aftrekken in de btw-aangifte.

Lees ook: deze zakelijke giften zijn aftrekbaar

Afschrijven

Bedrijfsmiddelen die meer dan € 450 gekost hebben en die je langer dan een jaar gebruikt, kun je verspreid over de jaren aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Denk bijvoorbeeld aan je nieuwe bedrijfslaptop.

Fiscale regelingen voor investeringen

Voor sommige investeringen bestaan regelingen die fiscaal extra aantrekkelijk zijn. Je kunt dan een gedeelte aftrekken. Een overzicht:

Steunmaatregelen

In coronatijd zijn er heel wat steunmaatregelen geweest. Deze maatregelen kunnen invloed hebben op je belastingaangifte. Zo is het urencriterium in delen van 2020 en 2021 versoepeld, zodat je je over die periode geen zorgen hoeft te maken. Verder zijn bepaalde steunmaatregelen belast (bijvoorbeeld NOW) en andere juist niet (zoals TOGS, TVL en TONK). Goed om rekening mee te houden.

Lees meer over belastingmaatregelen in coronatijd

Overige aftrekposten

Natuurlijk is deze lijst van aftrekposten niet exhaustief. Daarom is het altijd verstandig de website van De Belastingdienst in de gaten te houden en een fiscaal adviseur te vragen om naar jouw situatie te kijken. Misschien heb je recht op meer aftrekposten dan je denkt.

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Marlou Visser