Aangifte inkomstenbelasting ondernemers: zo regel je het

Zelf doen of uitbesteden? [CHECKLIST + CALCULATOR]

Belastingaangifte doen

Elke Nederlander moet belastingaangifte doen over inkomsten. Als ondernemer met of zonder personeel is dit een belangrijk moment waarop je naast het privédeel ook aangifte over het zakelijke deel doet. Hoe dat precies werkt en waar je rekening mee moet houden als je aangifte zelf doet, leggen we voor je uit.

Allereerst is het goed om te weten dat de Belastingdienst onderscheid maakt tussen natuurlijke personen en rechtspersonen. Als zzp’er word je gezien als natuurlijk persoon en doe je aangifte voor de inkomstenbelasting. Dat geldt ook voor ondernemers met een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) en maatschap.

Ben je ondernemer met personeel en gebruik je een rechtsvorm als een bv, nv of stichting? Dan heeft je bedrijf rechtspersoonlijkheid en betaal je geen inkomstenbelasting, maar vennootschapsbelasting.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting, of niet?

Niet alle eenmanszaken, vof’s of maatschappen zijn - zoals dat mooi heet - ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als je bijvoorbeeld niet genoeg winst maakt, weinig tijd aan je onderneming besteedt of je verkoopactiviteiten zich beperken tot de hobby- of familiesfeer, dan ben je in veel gevallen geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. 

Een beetje verwarrend, want je betaalt wél gewoon inkomstenbelasting door je winst als privépersoon aan te geven. Niet als ‘winst uit onderneming’, maar onder ‘inkomsten uit overig werk’.

Voor de Belastingdienst is dit geen probleem, maar je mist hierdoor alleen wel enkele gunstige aftrekposten voor ondernemers, oftewel belastingvoordeel. Om te voorkomen dat iedereen met bijverdiensten in aanmerking wil komen voor deze fiscale voordelen, is ook het urencriterium in het leven geroepen.

Check of je aangifte inkomstenbelasting moet doen als ondernemer

Weet je niet zeker of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Doe dan de OndernemersCheck van de Belastingdienst.

Aangifte inkomstenbelasting doen in maart en april

Inkomstenbelastingaangifte doe je altijd over het afgelopen kalenderjaar en kan vanaf 1 maart. Vanaf die dag staat je (deels ingevulde) aangifte klaar in Mijn Belastingdienst.

In februari ontvang je als het goed is de aangiftebrief. Daarin staat vermeld dat je vanaf 1 maart aangifte kunt doen, tot uiterlijk 1 mei. Vóór 1 mei moet je aangifte inkomstenbelasting dus verstuurd zijn. Verstuur je je aangifte mooi op tijd, vóór 1 april? Dan ontvang je vóór 1 juli de belastingaanslag en weet je hoeveel je terugkrijgt of moet bijbetalen.

Uitstel aanvragen

Tenzij jij of je fiscaal specialist om uitstel vraagt. Vraag je niet om uitstel en verstuur je de aangifte te laat? Dan ontvang je eerst een herinnering van de Belastingdienst. Je wordt verzocht alsnog je aangifte inkomstenbelasting te doen binnen de termijn die in de brief staat. 

Volgt er dan nog steeds geen aangifte? Dan legt de Belastingdienst een verzuimboete van € 385 op. Deze kan oplopen tot € 5.514 als je vaker te laat aangifte doet. Hierbij wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar aangifte omzetbelasting.

Ook kan de Belastingdienst besluiten de uitbetaling van toeslagen en je voorlopige aanslag inkomstenbelasting stopzetten.

Aangifte inkomstenbelasting ondernemers: zelf doen of uitbesteden?

Op tijd aangifte inkomstenbelasting doen is dus belangrijk. Dan rest nog de vraag: ga je dit helemaal zelf doen of besteed je het uit?

Zelf aangifte belasting ondernemers doen

Wanneer je administratie niet te complex is, kun je met enige kennis prima zelf aangifte doen van je zakelijke inkomsten. Hiervoor moet je wel de eindbalans en winst- en verliesrekening paraat hebben en overnemen in de aangifte. Veel boekhoudpakketten kunnen deze overzichten voor je genereren.

Uitbesteden aan een fiscaal intermediair

Toch kiest bijna tweederde van de ondernemers voor uitbesteden aan een administrateur, boekhouder of accountant. Uitbesteden kost natuurlijk geld, maar zo’n specialist verdient zich meestal ruimschoots terug. Dankzij uitgebreide vakkennis weet een specialist precies welke fiscale mogelijkheden je hebt, hoe je correct moet afschrijven en welke (extra) kosten je kunt opgeven om je winst verder te drukken. Hoe lager de winst, hoe minder belasting je uiteindelijk betaalt.

Besteed je de aangifte uit? Zorg dan dat de specialist toegang heeft tot de juiste cijfers en gegevens, bijvoorbeeld van je boekhoudsoftware. Je kunt natuurlijk ook je complete administratie uitbesteden, dan heb je er verder weinig omkijken naar. Maar vergeet niet dat je zelf verantwoordelijk blijft voor je aangifte inkomstenbelasting. Dus als je ooit een audit van een inspecteur van de Belastingdienst krijgt, ben jij eindverantwoordelijk als bepaalde zaken niet kloppen.

Hoe doe je aangifte inkomstenbelasting?

Aangifte inkomstenbelasting ondernemers doen kan op verschillende manieren:

  • Via Mijn Belastingdienst

  • Met administratiesoftware

  • Via een fiscaal specialist (boekhouder, administrateur, accountant)

Checklist belastingaangifte zzp: bereken de belastbare winst

Ok, je hebt redelijk kennis van administratieve zaken en besluit zelf aangifte te doen. Hoe pak je dat aan?

Je betaalt uiteindelijk belasting over je ‘belastbare winst’. Deze wil je zo laag mogelijk houden in de aangifte: zo betaal je namelijk minder belasting. Om de belastbare winst te achterhalen, moet je eerst de winst bepalen. Vervolgens maak je gebruik van diverse aftrekposten. Dat zijn stuk voor stuk fiscale voordelen die de winst drukken.

Sommige kortingen, zoals de MKB winstvrijstelling, worden automatisch verrekend in de aangifte inkomstenbelasting ondernemers. Elke ondernemer voor de inkomstenbelasting heeft recht op deze aftrekpost.

Andere aftrekposten moet je als ondernemer zelf verwerken tijdens de belastingaangifte. Controleer of je in aanmerking komt voor aftrekposten zoals:

Aangifte inkomstenbelasting zzp voorbeeld

Stel je bent begin 2022 gestart met ondernemen. Je werkt als zzp’er in een eenmanszaak en je hebt minimaal 1225 uur je bedrijf besteed. Je voldoet dus aan het urencriterium waardoor je gebruik mag maken van de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. De bedragen voor 2022 zijn als volgt vastgesteld voor deze aftrekposten:

  • Zelfstandigenaftrek 2022: € 6.310

  • Startersaftrek 2022: € 2.123

Voorbeeld aangifte inkomstenbelasting ondernemers 2022

Omzet€ 37.000
Zakelijke kosten- € 5.000
Zelfstandigenaftrek- € 6.310
Startersaftrek- € 2.123
Winst€ 23.567
Mkb-winstvrijstelling (14% van de winst)- € 3.299
(Belastbare winst) Inkomen box 1€ 20.268
Belasting box 1 (36,93%)€ 7.513
Algemene heffingskorting- € 2.888
Arbeidskorting- € 4.139
Inkomstenbelasting€ 486

*sommige bedragen zijn afgerond naar hele euro’s

Hier rolt een bedrag uit van € 458. Maar let op: dit is de belasting die je betaalt over het zakelijke deel van je aangifte. Wat je exact betaalt, hangt samen met het privédeel van je aangifte, waarin bijvoorbeeld wordt gekeken naar je hypotheek en persoonlijke verzekeringen (zoals een AOV).

Het kan dus best zijn dat je niets hoeft te betalen, maar juist een bedrag ontvangt van de Belastingdienst.

Je betaalt altijd bijdrage Zvw

Geen inkomstenbelasting betalen komt best vaak voor, zeker als je omzet niet boven de € 40.000 uitkomt. Vergeet alleen niet dat je altijd wél een bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) afdraagt. 

Deze is inkomensafhankelijk en over 2022 betaal je 5,5% over maximaal € 59.706 belastbare winst. In het bovenstaande rekenvoorbeeld moet je dus inkomensafhankelijke bijdrage Zvw betalen:

Belastbare winst: 20.268 / 100 x 1,055 = € 1.115 (afgerond)

Calculator: bereken zelf je inkomstenbelasting ondernemers voor 2022 

Zelf berekenen wat je moet afdragen aan inkomstenbelasting ondernemers 2022 kan met onze handige calculator. Je hebt hiervoor slechts enkele gegevens nodig:

  • Omzet

  • Kosten

  • Urencriterium gehaald (ja of nee)

  • Recht op startersaftrek?

  • Oudedagsreserve (wil je een bedrag doteren aan je oudedagsreserve?)

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.