Het RSIN-nummer

Wat het is, hoe je het krijgt en hoe je het opzoekt

entrepreneur-ondernemer-laptop-bureau-kantoor-man

Als je een rechtspersoon of een samenwerkingsverband opricht, krijg je automatisch een RSIN-nummer. Dit nummer helpt organisaties eenvoudiger en veiliger onderling informatie uit te wisselen. Wat is een RSIN precies en hoe kun je je RSIN opzoeken?

Wat is een RSIN-nummer?

RSIN staat voor Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer. Dit unieke informatienummer voor rechtspersonen en samenwerkingsverbanden vergemakkelijkt informatiedeling tussen organisaties, waaronder de informatiedeling met de overheid. In principe doe je zelf niet veel met dit nummer. Dankzij het RSIN hoef je niet steeds allerlei gegevens in te vullen, omdat die al bekend zijn. Het informatienummer is gekoppeld aan onder andere:

  • De Belastingdienst

  • De Basisregistratie Personen (BPR)

  • Het Kadaster

Eigenlijk is het dubbelop om RSIN-nummer te zeggen, want ‘nummer’ zit al in de afkorting. Maar in de volksmond hebben de meeste mensen het over het RSIN-nummer.

RSIN en de Belastingdienst

Na inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK) geeft de KVK je inschrijving en RSIN-nummer door aan de Belastingdienst. Op basis van de gegevens van je inschrijving bepaalt de Belastingdienst ook andere nummers, zoals het omzetbelastingnummer, btw-id en loonheffingennummer.

Lees meer over het btw-nummer

Wie krijgt een RSIN?

Het RSIN is zoals gezegd specifiek voor rechtspersonen en samenwerkingsverbanden. Denk hierbij aan rechtspersonen als:

Bij samenwerkingsverbanden kun je denken aan:

  • Vof’s

  • Maatschappen

  • Commanditaire vennootschappen

RSIN-nummer KVK

Je hoeft je RSIN niet speciaal aan te vragen. Zoals eerder gezegd krijg je het nummer automatisch als je een rechtspersoon of samenwerkingsverband opricht bij de KVK. Het enige wat je hoeft te doen is het nummer ergens opslaan zodat je het makkelijk terug kunt vinden.

Hoe zit het met RSIN eenmanszaak?

Een eenmanszaak (zzp) heeft geen RSIN-nummer. De reden is eenvoudig: de eenmanszaak is geen rechtspersoon of samenwerkingsverband, maar een natuurlijke persoon. Een zzp’er is persoonlijk aansprakelijk voor het bedrijf, bijvoorbeeld voor de schulden. Dit in tegenstelling tot rechtspersonen. De eenmanszaak krijgt alleen een btw-nummer (btw-id en omzetbelastingnummer). Mocht je de eenmanszaak omzetten naar een bv, dan verandert de situatie natuurlijk. Zodra de bv opgericht is, krijg je een RSIN.

RSIN-nummer opzoeken

Het RSIN-nummer van je eigen bedrijf kun je terugvinden op het Uittreksel Handelsregister van de KVK. Dit uittreksel krijg je mee bij de oprichting van je bedrijf. Natuurlijk kun je later ook nog een uittreksel aanvragen via de website van de KVK.

Je kunt ook het RSIN van een ander bedrijf opvragen via het Handelsregister van de KVK. Soms heb je dit nummer nodig bij je belastingaangifte, bijvoorbeeld als je zakelijke giften doet aan een goed doel (zoals aan een ANBI) en dit wilt aftrekken van de belasting.

Fi-nummer

Vóór 6 december 2010 hadden rechtspersonen en samenwerkingsverbanden een Fi-nummer, oftewel een fiscaal nummer. Vandaar dat sommigen nog wel spreken over een fiscaal nummer. Inmiddels zijn deze Fi-nummers overgezet naar RSIN-nummers.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.