Mag een ondernemer meerdere eenmanszaken hebben?

Wat moet ik doen als ik meerdere activiteiten ga bedrijven?

Mag een ondernemer meerdere eenmanszaken hebben

Je hebt al een eenmanszaak en wilt daarnaast nog een onderneming oprichten. Mag dit dan ook weer in de vorm van een eenmanszaak of moet je de structuur anders opzetten?

Mag je als ondernemer meerdere eenmanszaken hebben?

Het is niet toegestaan om meer dan één eenmanszaak te hebben. Dit komt omdat het privé-vermogen van de eigenaar onlosmakelijk is verbonden met de eenmanszaak. Dit is de uitkomst van een uitspraak van de rechtbank. Deze oordeelde dat ‘het inschrijven van meerdere eenmanszaken per persoon in het handelsregister in strijd is met het doel en de strekking van de Handelsregisterwet.’

Hoe kan je dan andere dingen gaan doen?

Als je naast je eenmanszaak andere dingen wilt gaan doen, andere activiteiten uitvoeren, dan is dat wel mogelijk. Daar zijn een paar opties voor.

  • Je kunt de bedrijfsomschrijving veranderen. Deze heb je opgegeven bij de inschrijving van de eenmanszaak. Ook eventueel bijbehorende handelsnamen kunnen worden opgenomen in het handelsregister.

  • Een andere optie is een nevenvestiging oprichten. Dit mag alleen als de nieuwe activiteiten op een andere locatie plaatsvinden. Je registreert deze vestigingen onder het zelfde inschrijfnummer.

Vennootschap onder firma (VOF)

Het is wel toegestaan om een vennootschap onder firma (VOF) te beginnen naast je eenmanszaak. Daar moet je dan wel zelf als persoon in gaan zitten. Dit komt omdat alleen natuurlijke personen mogen voorkomen in een VOF. Meerdere VOF’s zijn wel toegestaan.

Het is ook nog een mogelijkheid om al die nieuwe activiteiten plaats te laten vinden in je eenmanszaak, waardoor jij het risico loopt, en dat je de andere personen beloont voor de voor jouw bedrijf verrichte werkzaamheden. Daar moet je goede afspraken over maken met de mensen met wie je samenwerkt.

Van VOF naar eenmanszaak

Het kan zijn dat één van de vennoten uit de VOF treedt. Jij of een andere vennoot kan er dan voor kiezen om de zaak voort te zetten als een eenmanszaak. Ga dan altijd eerst na of de andere ondernemer al een eenmanszaak op zijn naam heeft staan. Als jij het zelf wilt voortzetten als eenmanszaak, maar je hebt al een zaak, dan moet je ontbinding van de VOF aanvragen. Daarna kan je het bijschrijven bij je eigen bedrijf.

Dit kan door de hierboven beschreven uitbreiding van activiteiten of een inschrijving van een nevenvestiging. De ontbinding moet gebeuren met 'formulier 17a' en 'formulier 17b'. In het laatste geval zal de ondernemer zelf moeten bepalen welke vestiging de hoofdonderneming wordt.

Whitepaper: Waar je aan moet denken als startende zzp'er

GRATIS

Wat vind je van dit artikel?