Inkomstenbelasting zzp berekenen 2023 en 2024

Calculator: bereken welk deel van de omzet je moet reserveren

Hoe lang is een factuur geldig?
Eerste hulp bij belasting zaken voor starters  - MKB Servicedesk

Eerste hulp bij belastingzaken voor starters

Ben je je aan het voorbereiden op de aangifte inkomstenbelasting over 2023? Of ben je al bezig met de aangifte die je volgend jaar over 2024 moet doen? Als zzp’er is het soms lastig te berekenen hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen. Je betaalt belasting over de winst die je maakt, dus het hangt deels af van je omzet en kosten, en natuurlijk van persoonlijke omstandigheden. Toch heb je zelf aardig wat invloed op de belastbare winst. In dit artikel leggen we je uit hoe je de inkomstenbelasting zzp berekent.

Zelf inkomstenbelasting zzp berekenen

Elk jaar kun je vanaf de maand maart aangifte inkomstenbelasting zzp doen. In onderstaande tool bereken je direct en snel hoe je ervoor staat. Handig om nu te doen voor je aangifte inkomstenbelasting 2023 - en voor die van 2024, zodat je tegen die tijd niet voor verrassingen komt te staan.

Calculator: Inkomstenbelasting zzp berekenen over 2023

Bereken hieronder direct welk percentage van de omzet je opzij moet zetten om de inkomstenbelasting (IB) en premie Zvw te kunnen betalen. Ook zie je direct de bedragen die je kunt aftrekken tijdens de belastingaangifte. Wil je meer weten over de vragen die worden gesteld? Lees dan onder de calculator verder.

Inkomstenbelasting zzp 2022 berekenen

Wil je inkomstenbelasting over 2022 berekenen? Gebruik dan onderstaande calculator:

Onderdelen inkomstenbelasting berekenen zzp

Gebruik onderstaande uitleg om antwoord te geven op de vragen in de calculator, die bij benadering berekent hoeveel inkomstenbelasting zzp je gaat betalen:

  • Omzet: Vul hier in wat je dit kalenderjaar aan omzet denkt te maken. Eén manier om dit te schatten is je uurtarief te vermenigvuldigen met het aantal declarabele uren. Hierbij kun je rekening houden met afwezigheid, zoals vakantie of ziekte. Of je gebruikt als uitgangspunt de omzet van vorig jaar als zzp'er en houdt rekening met eventuele verhoging van je uurtarief. Heb je nog geen uurtarief bepaald? Lees dan meer over je zzp uurtarief berekenen.

  • Verwachte kosten: De calculator berekent je brutowinst door je geschatte omzet te verminderen met zakelijke kosten. Neem hier ook een schatting, gebaseerd op de kosten die je voor je bedrijf maakt, zoals: administratiekosten, bankkosten, verzekeringen, afschrijving, inkoop van producten & diensten of autokosten. Vergeet ook niet dat sommige zakelijke giften aftrekbaar zijn en dat er diverse fiscale regelingen zijn voor investeringen, zoals de KIA, MIA/Vamil en EIA

  • Urencriterium: Verwacht je dit kalenderjaar minimaal 1.225 uur te besteden aan je bedrijf? Het urencriterium bepaalt of je in aanmerking komt voor extra aftrekposten, ook bekend als ondernemersaftrek.  

  • Startersaftrek: Deze vraag wordt alleen gesteld als je voldoet aan het urencriterium. Je komt dan in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Náást de zelfstandigenaftrek kom je misschien ook in aanmerking voor de startersaftrek. Dit is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en verlaagt je belastbare winst. Erg interessant dus! 

Belastingtarief zzp inkomstenbelasting

De zzp inkomstenbelasting die je betaalt wordt uiteindelijk bepaald door het belastingtarief dat dit jaar geldt. In Nederland geldt een progressief belastingstelsel, wat betekent dat er meerdere belastingtarieven zijn. Hoe hoger je winst, hoe meer belasting je gaat betalen. Hieronder zie je de huidige belastingtarieven.

Voor de duidelijkheid: in 2024 doe je aangifte over 2023 en gelden dus ook die tarieven. De tarieven voor 2024 zijn relevant voor de aangifte die je volgend jaar doet.

BOX 1 2024BELASTBAAR INKOMENTARIEF
Schijf 1< € 75.62436,97%
Schijf 2> € 75.62449,50%
2023BELASTBAAR INKOMENTARIEF
Schijf 1< € 73.03136,93%
Schijf 2> € 73.03149,50%

Lees meer over de belastingschijven in 2023 en 2024

Premie Zvw

Naast het belastingtarief over je winst (wat als zzp'er neerkomt op je inkomen) moet je ook een verplichte premie afdragen voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Werkgevers betalen deze premie voor hun personeel, maar als zzp'er moet je deze premie zelf afdragen. In 2023 komt dat neer op 5,43% van je belastbare winst (met een maximum van € 3.635). 

Algemene heffingskorting en arbeidskorting

De algemene heffingskorting verlaagt het uiteindelijke bedrag dat je aan de fiscus moet betalen. Deze korting geldt voor iedere Nederlander en wordt ook progressief berekend: hoe hoger je winst (tot een bepaald bedrag), hoe lager de korting uitvalt.

De arbeidskorting is alleen van toepassing voor werkende mensen. Beide kortingen worden trouwens automatisch berekend als je aangifte inkomstenbelasting zzp doet. Goed om te weten: deze korting is verhoogd.

Lees hier alles over de arbeidskorting.

Wat vind je van dit artikel?

Jelle Bos

Auteur

Jelle Bos

Jelle is eindredacteur bij MKB Servicedesk.