In 1975 begonnen de vader en oom van Martijn Gerritsen in zijn woonplaats Rijssen een autobedrijf. 50 jaar later staat Martijn zelf aan het roer van het familiebedrijf, dat hij in 2021 definitief overnam. Sindsdien is het pad naar groei ingezet, waarbij hij ook de lessen uit de historie meeneemt.

Ondernemersprofiel
Naam: Martijn Gerritsen
Geboortejaar: 1977
Woonplaats: Rijssen
Motto: “Niet gaan blazen, maar in de praktijk brengen wat je belooft”
Van hobby naar handel
Een jaar na de oprichting stapte Martijns oom uit het bedrijf, waarna vader Henk Gerritsen het in zijn eentje verder oppakte. Best bijzonder, voor iemand die eigenlijk elektromonteur was, vertelt Martijn: “Auto’s waren zijn hobby. Omdat hij daarin iets begon in de Haarstraat in Rijssen, dat noemen ze hier ‘op de Haar’, werd het bedrijf De Haar genoemd.”
Maar het bleef niet alleen bij auto’s verkopen in die jaren: “Zo heeft mijn vader nog een telecombedrijf, autotuningbedrijf, schadeherstelbedrijf en wit/bruingoedzaak gehad. Mijn vader zag overal handel in. Bedden, fietsen, jojo’s, schaalmodelauto’s, van alles verkocht hij. Maar de auto’s bleven wel altijd.”
Martijn Gerritsen: “De juiste sparringpartner helpt je om verder te komen.”
Groei & geld
Eigen kapitaal is goud waard
Waar je het geld niet voor hebt, dat moet je niet kopen. Deze oude stelregel, die in Rijssen nog steeds actueel is, geldt zeker voor De Haar Automotive. Doordat vader Henk altijd zuinig op zijn centen is geweest en alles terug in de zaak heeft gestopt, is het bedrijf nu financieel gezond en stabiel, geeft Martijn aan:
“Alle auto’s die hier in de showroom staan, hebben wij zelf gekocht. Natuurlijk hebben we wel een rekeningcourant bij de bank om dalen in liquiditeit op te vangen, maar voor de rest financieren we alles zelf. Ook bij de leasecontracten die wij sluiten moeten we altijd zelf een deel financieren van de bank en dat lukt ons met eigen kapitaal. Dus we zijn heel blij met onze gezonde financiële situatie. Mijn vader heeft mij iets heel moois geschonken toen ik met het bedrijf verder ging.”
Innovatie & digitalisering
Investeren in vooruitgang: gewoon doen
In februari 2024 nam Martijn in de persoon van Ronald van der Spek een bedrijfsleider aan om samen te bouwen aan de toekomst van De Haar Automotive. Ronald zag allerlei kansen om het bedrijf verder te brengen, te beginnen met digitalisering van dossieropbouw:
“Toen ik hier binnenkwam werden de dossiers echt nog op papier bijgehouden in archiefkasten. Daar hebben we een hele grote slag in kunnen maken. Met terugwerkende kracht hebben we alles digitaal gemaakt. Dat werkt gewoon een stuk sneller en efficiënter. Maar denk ook aan betalingen via automatische incasso en betaallinks in de facturen.”
Het ging zelfs nog een stuk verder dan alleen digitalisering, aldus Ronald: “We hebben complete processen opnieuw bedacht en uitgeschreven. Welke taken hebben we hier eigenlijk en wie doet nu wat? Kan dat beter? Ook qua communicatie naar buiten toe hebben we flink geïnvesteerd, wat dus allemaal uit eigen kapitaal mogelijk was. Een nieuwe huisstijl, website en online marketingstrategie symboliseren dat De Haar Automotive echt een flinke stap vooruit heeft gezet. Maar je moet wel durven investeren.”
Wat een overzicht ineens!
Het was voor Martijn wel wennen om het ineens allemaal op ‘de moderne manier’ te doen, zo geeft hij eerlijk toe: “Ons bedrijf heeft al die jaren goed gedraaid, maar feitelijk gezien wisten we niet precies hoe dat kwam. We hadden geen inzicht in cijfers en dat heb je wel nodig als je wilt groeien. Anders weet je niet eens wat er mogelijk is.”
“Ineens konden we zien waar extra medewerkers nodig waren. Wat een overzicht ineens! Het hele team weet nu beter hoe we werken aan verbetering en zij zien zelf ook ineens kansen. Dat is een flinke transformatie die we hebben doorgemaakt in anderhalf jaar tijd.”
Ronald van der Spek: “Investeren in de toekomst is eng, zeker als je dat nooit gedaan hebt”
Personeel & werkgeverschap
Nieuwe energie door draagkracht
Er is weinig verloop onder het personeel van De Haar Automotive. Maar hoe krijg je mensen die al heel lang bij je bedrijf werken en dat op een bepaalde manier doen tóch mee in een flinke verandering? Ronald geeft aan dat dit lastig was, maar niet onmogelijk:
“Uiteindelijk, als je het onderbouwt en je laat zien waarom je dingen doet en wat het teweeg brengt, de efficiëntie die je ervan krijgt, dan gaan de collega’s wel mee. Je moet niet vanuit het management opleggen ‘Dit hebben we bedacht en zo gaan we het doen’. De vraag die we ze gesteld hebben is ‘Hoe kunnen we dit met elkaar efficiënt doen?’ En daardoor krijg je ook een hecht team. Dat zorgt voor draagkracht. Van de werkplaats tot de lease en salarisadministratie: iedereen werkt samen en ze zien dat het werkt. Dat geeft ze nieuwe energie voor hun werk.”
Moeilijke keuzes zijn ook nodig
Martijn vult aan hoe De Haar Automotive naar werkgeverschap kijkt: “Ons team is als een ketting en we hebben elke schakel nodig. Daarom proberen we het heel duidelijk met elkaar te doen. Als we een feestje hebben, wordt iedereen uitgenodigd, inclusief de schoonmaaksters die hier maar tweemaal per week zijn. Zij horen er ook bij, ze staan ook bij het team op onze website. Ze voelen zich gewaardeerd en daarom werken mensen hier vaak jarenlang.”
“De betrokkenheid die we allemaal hebben bij het bedrijf is echt. Dat merken onze klanten, die daardoor heel tevreden zijn over ons. En dat zorgt weer voor een fijne werksfeer, waardoor het leuk is om hier te werken. Voorheen organiseerden we ook wel eens een barbecue voor onze mensen, maar dan kwamen ze lang niet allemaal. Nu is iedereen erbij. Het zijn geen losse eilandjes meer binnen het bedrijf, iedereen voelt zich onderdeel van het grotere plaatje. Dat zorgt voor een geweldige sfeer.
“Overigens hebben we ook wel afscheid genomen van een aantal voormalige collega’s, omdat we wisten dat dit beter zou zijn voor de toekomst van het bedrijf. Moeilijke keuzes, maar wel nodig.”
Voorsorteren op toekomstig succes
Er is een kip-en-ei-verhaal dat voor elke groeiende organisatie herkenbaar zal zijn: wacht je tot je medewerkers allemaal enorm vol met werk zitten voordat je een nieuwe medewerker aanneemt? Of neem je al iemand aan die de eerste periode nog niet zo druk zal zijn, maar dan wel helemaal ingewerkt is op het moment dat het écht druk wordt? De Haar Automotive koos voor de laatste optie, vertelt Ronald:
“We wisten dat we alles goed aan het neerzetten waren, zodat de groei eraan komt. Omdat we financieel gezien genoeg vlees op de botten hebben, kunnen wij het ons veroorloven om vooruit te denken. Zodra er meer leads binnenkomen die opgevolgd moeten worden, als gevolg van onze verhoogde marketinginspanningen, hebben we een organisatie staan die dat aankan. En de nieuwe mensen zijn tegen die tijd al zo ingewerkt dat ze zelf nieuwe collega’s kunnen inwerken.”
5 concrete tips van De Haar Automotive:
Onderzoek waar je processen kunt verbeteren
Durf te investeren in vooruitgang
Zorg dat je bedrijf klaar is voor de toekomst
Betrek het complete team erbij
Durf ook afscheid te nemen van medewerkers
Duurzaam ondernemen
Elektrificatie voorop in autoland
Als je het bij een autobedrijf hebt over duurzaamheid, dan denk je al snel aan elektrische auto's. Dat is bij De Haar Automotive ook het geval, aldus Martijn. Maar het bedrijf denkt ook verder dan dat: “Veel van onze zakelijke klanten zijn bezig met hun CO2-footprint en dan is elektrificatie van hun wagenpark een goede manier om dit te doen. Wij ondersteunen ze daar dan bij, want vaak weten ze niet goed hoe ze moeten overstappen, hoe het werkt met laadpalen en eventuele subsidies.”
Zo duurzaam als maar kan
Maar als bedrijf is De Haar Automotive ook zelf met duurzaamheid bezig, zo vertelt Martijn: “We zijn hier compleet van het gas af. Zonneboilers zorgen voor de benodigde warmte. Alle verlichting hebben we vervangen door led. We werken met tijdschakelaars, dat soort dingen allemaal. Een medewerker van de gemeente kwam onlangs bij ons langs en hij kon niets vinden dat we nog konden verbeteren op het gebied van duurzaam ondernemen. Dat vonden we een mooi compliment.”
Elektrisch rijden heeft een grens
Tegelijkertijd merkt Ronald wel dat er vooral bij de zakelijke klanten een grens is als het gaat om overstappen op een elektrische auto: “Elektrische auto’s zijn heel mooi, maar zaken als de actieradius en het trekgewicht voor mensen met een caravan blijven hete hangijzers. Om het nog maar niet te hebben over de elektrische bedrijfsbussen en vrachtwagens. We zien natuurlijk wel aan de cijfers inmiddels dat elektrisch rijden echt doorgebroken is. Het is steeds normaler en de laadinfrastructuur is enorm goed. Maar het is nog steeds niet de perfecte oplossing voor ieders persoonlijke situatie.”
Nog nooit zoveel geld uitgegeven
De conclusie die Martijn en Ronald trekken is dat je een bedrijf runnen nooit in je eentje doet. Ronald: “Martijn en ik vullen elkaar aan op zakelijk gebied en daarom werkt het zo goed. Maar investeren in de toekomst is wel eng, zeker als je dat nooit gedaan hebt. Onze collega op de administratie werkt hier al 30 jaar en hij heeft nog nooit zo veel geld uitgegeven als het afgelopen jaar. Van die keuze heeft Martijn ook echt wel wakker gelegen. Maar inmiddels zien we dat het de juiste keuze was. De doorloopsnelheid van ons autobedrijf is bijvoorbeeld gehalveerd.”