Vijf simpele tips om energie te besparen

Elke ondernemer kan kiezen voor duurzame energie

Maatregelen om energie te besparen, zijn 'duur', ' niet effectief genoeg' of 'niet geschikt voor mijn bedrijf': de meest gehoorde excuses van ondernemers om niet te kiezen voor energiebesparing. Het is niet altijd duur!

Het IFS heeft aan bedrijven binnen de Benelux gevraagd wat zij doen op het gebied van duurzaam ondernemen. Slechts vier op de tien bedrijven doet zijn best om het milieu te sparen, door voor duurzame energie te kiezen. En dat terwijl bijna tachtig procent het wel belangrijk vindt om de invloed van bedrijfsprocessen op het milieu in de gaten te houden. Je kunt ook duurzaam besparen, bijvoorbeeld door je TL-buizen te vervangen of zuinig te printen.

De volgende vijf tips helpen je op weg. 

Vervang TL-verlichting

Vervang TL-verlichting door led-verlichting. Dat is minder duur en efficiënter, want ze gaan veel langer mee. Zo bespaar je op je energiekosten en ben je ook nog eens groen bezig. 

Zuinig printen

Print niet onnodig notulen, rapporten en verslagen. Er rolt dagelijks nog veel te veel papier uit de tienduizenden printers in Nederland. Voorkom bijvoorbeeld dat hetzelfde rapport door meerdere mensen wordt geprint. Ook kun je kiezen voor energiezuinige printers. Wist je dat het zelfs mogelijk is om een duurzaam lettertype te gebruiken? Deze gebruikt per letter minder inkt, maar blijft wel prima leesbaar. 

Minder plastic

Elke kopje koffie of thee hoeft niet in een nieuw plastic bekertje. Investeer in koffiemachines waar je werknemers hun eigen mok onder kunnen zetten. 's Avonds zet je deze in je energiezuinige afwasmachine, die natuurlijk alleen aan gaat als hij helemaal vol is. Zo dring je de afvalberg van jouw bedrijf sterk terug. 

Een dagje thuiswerken doet wonderen voor het milieu

Mobiel werken wordt steeds makkelijker en is ook nog eens goed voor het milieu. Het bespaart jou als werkgever reiskostenvergoeding en de ozonlaag de nodige uitlaatgassen. Al is het maar een dag per week of maand, thuis werken draagt bij aan een groenere organisatie, een beter milieu, betere productiviteit en kortere files. 

Meet wat je uitstoot

Wat is de footprint van jouw bedrijf? Met behulp van speciale software kun je meten wat de impact van de bedrijfsprocessen is op het milieu. Zo heb je beter zicht op je uitstoot en is het makkelijker om aan de milieuregelgeving te voldoen en de kosten te verlagen.

Wat vind je van dit artikel?