Compensatie transitievergoeding, zo werkt het

Vraag compensatie aan voor betaalde transitievergoedingen

vrouw-laptop-kantoor-mobiel-digitaal-office

In veel gevallen moet je bij ontslag een transitievergoeding betalen aan je werknemer. Maar soms kun je hiervoor achteraf compensatie aanvragen. Hoe zit dat? In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met de compensatie transitievergoeding.

Je kunt niet zomaar een werknemer ontslaan. Maar het is mogelijk zolang je je aan de regels houdt. Volgens de ontslagwetgeving in Nederland moet de werkgever in zulke gevallen meestal een transitievergoeding betalen aan de werknemer. Dat is een vergoeding die je betaalt aan de werknemer om de overgang naar een andere baan te bekostigen.

Lees hier alles over de transitievergoeding

Hoe hoog deze transitievergoeding is, hangt af van een aantal factoren, zoals iemands bruto maandloon en de tijd dat iemand bij je gewerkt heeft.

Met deze tool kun je de transitievergoeding berekenen

Compensatie transitievergoeding

In sommige gevallen kun je dus compensatie krijgen voor de transitievergoeding die je aan je werknemer hebt betaald. Dus, je betaalt eerst de transitievergoeding aan je werknemer en vervolgens krijg je deze terug van het UWV. Natuurlijk moet je dat dan eerst aanvragen. In welke gevallen kun je compensatie transitievergoeding krijgen?

Compensatie transitievergoeding ziek uit dienst

Is een werknemer langer dan twee jaar ziek? Dan mag je hem of haar ontslaan. Maar dan moet je deze werknemer wel een transitievergoeding betalen.

Lees meer over de transitievergoeding voor een zieke werknemer

De overheid snapt dat een zieke werknemer een grote kostenpost is voor een werkgever. Om de werkgever tegemoet te komen bij deze kosten, is er een compensatieregeling in het leven geroepen. Je hebt je werknemer namelijk al twee jaar loon doorbetaald, en daar zou dan nu ook nog een transitievergoeding overheen komen.

Compensatie transitievergoeding UWV

De compensatie transitievergoeding loopt via het UWV. Voor het aanvragen van compensatie voor betaalde transitievergoeding gelden onder andere de volgende voorwaarden:

  • De arbeidsovereenkomst is opgezegd wegens langdurige ziekte (na 104 weken)

  • De werknemer had recht op een transitievergoeding

  • Je hebt de volledige transitievergoeding betaald aan je werknemer

Compensatie aanvragen

Je kunt tot 6 maanden na het uitbetalen van de transitievergoeding compensatie aanvragen bij het UWV.

Dus: heb je de transitievergoeding helemaal betaald voor 1 juni 2023? Dan kun je compensatie aanvragen tot en met november 2023.

Bij je aanvraag moet je kunnen aantonen dat je in aanmerking komt voor compensatie, bijvoorbeeld door een:

  • Ontslagvergunning

  • Eventueel een beëindigingsovereenkomst waaruit blijkt dat het ging om ontslag door langdurige ziekte

  • Gegevens om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen

  • Bewijs van betaling van de hele transitievergoeding

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je compensatie transitievergoeding aanvragen bij het UWV.

Compensatie transitievergoeding berekenen

De hoogte van de compensatie transitievergoeding is afhankelijk van een aantal zaken en wordt per situatie beoordeeld. Daarom is er geen precieze berekening op los te laten. Het UWV kijkt onder andere naar:

  • De transitievergoeding waar de werknemer recht op had (na 104 weken ziekte)

  • Het bedrag aan transitievergoeding dat de werkgever heeft betaald

Het UWV kijkt ook naar de situatie van de werkgever. Heb je met je werknemer een lagere transitievergoeding afgesproken dan wettelijk vastgelegd is? Dan is de compensatie niet hoger dan wat je met je werknemer afgesproken hebt.

Goed om te weten: er is geen compensatie voor wettelijke rente. Ook worden werkgeverspremies niet vergoed. De compensatie is dan ook meestal iets lager dan de uitgekeerde transitievergoeding.

Peildatum berekening compensatie

Om de compensatie transitievergoeding te berekenen, kijkt het UWV naar de datum waarop de ontslagprocedure gestart is.

Compensatie transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging

Gaat een klein bedrijf stoppen omdat de werkgever met pensioen gaat of komt te overlijden? Dan is er ook een compensatieregeling voor de transitievergoeding. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • Minder dan 25 werknemers

  • Tenminste 1 ontslagvergunning wegens bedrijfsbeëindiging is binnen

  • Transitievergoeding is aangevraagd binnen 12 maanden nadat ontslag wegens bedrijfsbeëindiging is aangevraagd bij het UWV

  • De transitievergoedingen zijn op of na 1 januari 2021 uitbetaald

Lees meer over de Wet compensatie transitievergoeding

Compensatie transitievergoeding: ziekte kleine werkgever

Soms moet een bedrijf sluiten omdat de werkgever ziek is. Voor deze bedrijven is er nog geen regeling ter compensatie van de transitievergoedingen. De overheid onderzoekt nog welke oplossingen er mogelijk zijn voor deze groep ondernemers.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.