Auto van de zaak: kopen of leasen?

Ontdek de voordelen en nadelen bij een bedrijfsauto

Portret-blije-klant-koopt-nieuwe-auto

Een auto van de zaak is voor veel ondernemers onmisbaar. Je moet immers op afspraken kunnen komen en je producten kunnen vervoeren. Maar wat is de beste optie voor jouw bedrijf: een auto kopen of leasen? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van beide mogelijkheden.

Denk je erover om een zakelijke auto te leasen of kopen (zakelijk)? Voor ondernemers biedt een auto van de zaak een aantal interessante voordelen ten opzichte van een privéauto. Zo kun je de:

  • kosten van de auto aftrekken van de belasting;

  • btw op de aanschafprijs en de kosten van onderhoud en reparatie terugvorderen;

  • afschrijving van de auto afschrijven op je winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen;

  • brandstofkosten deels aftrekken van de belasting.

Let op! Welke keuze je ook maakt, je moet bij een auto van de zaak in de meeste gevallen bijtelling betalen wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Lees hier meer over de bijtelling.

Zakelijk auto kopen: de voordelen

Een groot voordeel van een auto kopen, is dat je helemaal zelf kunt kiezen welk type, model en uitvoering je neemt. Je bent namelijk niet gebonden aan het aanbod van een leasemaatschappij. Bij een nieuwe auto kun je ook nog eens kiezen uit de nieuwste opties. Een ander voordeel is dat je niet vastzit aan een contract met een leasemaatschappij. Je hoeft dus niet maandelijks een bedrag aan aflossing en rente te betalen. Gaan de zaken onverhoopt minder goed dan gedacht? Dan kun je een zelf gekochte auto altijd weer verkopen of inruilen voor een kleiner exemplaar.

Uiteraard is de auto ook meteen helemaal van jou. Je hoeft na het betalen van de aanschafprijs niets meer af te betalen. Dat betekent dat je geen rekening hoeft te houden met een vast maandbedrag. Let op: uiteraard ben je wel verantwoordelijk voor onderhoud en reparatie, en het afsluiten van een verzekering.

Zakelijk auto kopen: de nadelen

Uiteraard zitten er ook een aantal nadelen aan het zelf kopen van een auto van de zaak. Zo moet je de volledige aanschafprijs betalen, een flinke investering. Dit geld kun je dus niet inzetten als werkkapitaal of besteden aan de groei van je onderneming. Daarnaast daalt de waarde van je auto tijdens het gebruik. Je krijgt dus minder geld terug als je de auto verkoopt of inruilt.

Hoe werkt een lease auto van de zaak?

Kies je voor een leaseauto? Dit is een interessante manier om je auto te financieren. In plaats van in één keer het totale aankoopbedrag te betalen, betaal je maandelijks een bepaald bedrag aan de leasemaatschappij. Er zijn twee varianten van zakelijk leasen:

  • Financial lease Hierbij ben je als ondernemer direct eigenaar van de auto. Aan het einde van de leaseperiode is de auto dus nog steeds van jou. Je betaalt een vast bedrag per maand aan aflossing en rente.

  • Operational lease Deze variant kun je vergelijken met het langdurig huren van een auto. Je leaset de auto voor een bepaalde periode, en levert hem daarna weer in. Bij operational lease worden ook onderhoud, reparaties en verzekeringen geregeld door de leasemaatschappij. Deze kosten zijn verwerkt in het maandbedrag van de lease auto. De zakelijke kosten van operational lease zijn dus anders verdeeld.

Voordelen van een zakelijke auto leasen

De voordelen van zakelijk leasen zijn anders voor financial lease en operational lease. Een belangrijk voordeel van het financial leasen van een zakelijke auto, is dat je geen grote investeringen hoeft te doen om een auto van de zaak te rijden. Dit kan financieel gezien aantrekkelijk zijn. Vooral voor startups, snel groeiende bedrijven en kleine bedrijven die niet het geld hebben om auto’s van de zaak te kopen. Daarnaast zijn de lease kosten fiscaal aftrekbaar, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Extra fijn: Je houdt bij financial lease je schadevrije jaren, bij operational lease is dat niet zo.

De voordelen van operational lease draaien vooral om gemak. Het onderhoud van de auto, reparaties en verzekeringen worden namelijk voor je geregeld. De kosten hiervoor zijn verrekend in het maandbedrag, waardoor je geen onverwachte kosten hebt.

Nadelen van een zakelijke auto leasen

Zakelijk leasen kent ook nadelen. Ook de nadelen zijn verschillend voor financial lease en operational lease. Het belangrijkste nadeel van financial lease is dat je gebonden bent aan bepaalde leasevoorwaarden in je contract. Zo is bij bepaalde aanbieders maar een maximaal aantal kilometers per jaar toegestaan, of moet je bij een hoger kilometeraantal (veel) meer betalen per maand.

Een belangrijk nadeel van operational lease, is dat je relatief hoge leasekosten hebt, doordat je ook betaalt voor eventuele onderhoud en reparaties (die dus niet per definitie plaats hebben gevonden). Ook moet je in bepaalde gevallen aan het einde van je contract meer betalen om in de auto te kunnen rijden, dan de wagen waard is.

Bedrijfsauto: leasen of kopen?

Op de vraag of het gunstiger is om een zakelijke auto te leasen of te kopen, is geen eenduidig antwoord. Dit is afhankelijk van je eigen wensen en budget. Door goed te kijken naar de kosten en contractvoorwaarden, kies je de juiste oplossing voor jouw bedrijf. Financial lease kan een interessante oplossing zijn voor ondernemers die graag een nieuwe auto willen rijden, maar hier niet de financiële middelen voor (over) hebben. Operational lease is juist geschikt voor ondernemers met een groot wagenpark, doordat alle kosten voor zaken als onderhoud en reparatie al in het maandbedrag zitten.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.