Bijtelling grijs kenteken

Bereken de bijtelling voor een bestelauto op grijs kenteken

Bestelbus grijs kenteken

Wil jij een bestelauto of bestelauto gaan rijden? Deze worden vaak gereden op een grijs kenteken. Wat is een grijs kenteken precies, en welke gevolgen heeft dit voor de bijtelling? En hoe zit het met bpm? Je leest het in dit artikel.

Een auto op grijs kenteken is een auto die de Belastingdienst ziet als een bestelauto van een bedrijf. De naam is ‘grijs kenteken’ komt van de kleur die het eerste deel van het kentekenbewijs vroeger had: grijs. Let op: het kentekenbewijs is niet hetzelfde als de nummerplaat, deze is altijd blauw of geel geweest, net als alle andere Nederlandse auto’s. Je kunt een grijs kenteken herkennen aan het feit dat het kenteken begint met een B of een V.

Wat zijn de gevolgen van een grijs kenteken?

Het grijze kenteken is ingevoerd om ondernemers belastingvoordeel te bieden. Wanneer je een bestelauto met een grijs kenteken rijdt, heeft dit twee belangrijke voordelen. Zo betaal je minder wegenbelasting, en helemaal geen bpm (belasting op personenauto’s en motorvoertuigen) bij de aanschaf van je bestelauto. Deze laatste regel geldt tot 2025.

Geen bpm grijs kenteken

Een auto krijgt een grijs kenteken als het voor de Belastingdienst voldoet aan de eisen voor een bestelauto. Een paar van die eisen zijn: De auto…

  • Is bestemd en ingericht voor het vervoer van goederen

  • Heeft een grote laadruimte met vaste, vlakke laadvloer

  • Heeft geen zitplaatsen in de laadruimte

Ondernemers die een auto op grijs kenteken rijden, betalen een stuk minder wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) dan particulieren. Dat is gedaan om particulieren te ontmoedigen rond te rijden in bestelauto’s. Bestelauto’s zijn namelijk in eerste instantie bedoeld voor ondernemers zoals zzp’ers. Een particulier die een bestelauto rijdt, profiteert niet van de voordelen die ondernemers genieten.

Je bent dus qua wegenbelasting voordeliger uit als je een bestelauto op grijs kenteken rijdt. Nog een voordeel voor ondernemers is de bpm. 

Geen bpm grijskenteken

Normaal gesproken betaal je bij de aanschaf van een nieuwe auto belasting op personenauto’s en motorvoertuigen (bpm). Als je ondernemer bent en een nieuwe bestelauto koopt, ben je vrijgesteld van bpm. Natuurlijk moet je dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals:

  • Je hebt een btw-nummer, en de auto komt op dezelfde naam te staan als het btw-nummer

  • Je gebruikt de bestelauto voor meer dan 10% voor je onderneming

  • Je voldoet minstens vijf jaar aan deze voorwaarden

Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, moet je alsnog bpm betalen. Je moet ook alsnog de bpm afdragen als je de bestelauto binnen vijf jaar aan iemand verkoopt die de auto niet zakelijk gaat gebruiken. Pas na vijf jaar is een auto op grijs kenteken vrij van bpm.

Wanneer krijg ik een grijs kenteken?

Een auto krijgt een grijs kenteken als je er als ondernemer in rijdt en het voor de Belastingdienst voldoet aan de eisen voor een bestelauto. Een paar van die eisen zijn: De auto…

  • Is bestemd en ingericht voor het vervoer van goederen

  • Heeft een grote laadruimte met vaste, vlakke laadvloer

  • Heeft geen zitplaatsen in de laadruimte

  • Weegt maximaal 3500 kilo

Een particulier die een bestelauto rijdt, profiteert niet van de voordelen die ondernemers krijgen. Dat is om particulieren te ontmoedigen rond te rijden in bestelauto’s. Bestelauto’s zijn namelijk in eerste instantie bedoeld voor ondernemers en zzp’ers.

Let op! Sommige auto’s zijn in de ogen van de RDW een bestelauto, terwijl ze niet aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoen. Dit betekent dat je niet de belastingvoordelen van een grijs kenteken krijgt.

Bijtelling grijs kenteken

De bijtellingsregels voor auto’s op grijs kenteken zijn in principe gelijk aan de bijtellingsregels voor andere auto’s. Wanneer je als ondernemer meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, moet je bijtelling betalen. Deze bereken je over de cataloguswaarde van de auto. De standaard bijtelling in 2023 is 22% over de cataloguswaarde van je bestelauto. Je telt dus 22% van de cataloguswaarde bij je loon op, hier betaal je belasting over. Het belastingtarief dat je betaalt is afhankelijk van de belastingschijf waar je invalt.

Geen bijtelling betalen grijs kenteken

Er zijn ook manieren om geen bijtelling te betalen voor je bestelauto op grijs kenteken. Als je onder de 500 privékilometers per jaar blijft, betaal je natuurlijk geen bijtelling. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je onder die 500-grens in een kalenderjaar bent gebleven door een rittenregistratie bij te houden.

Je kunt ook een verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto indienen bij de Belastingdienst. Dan hoef je geen rittenregistratie bij te houden. De Belastingdienst zal wel controleren of je de bestelauto ook echt alleen maar zakelijk gebruikt aan de hand van flitspalen en andere steekproeven. Als je de auto ook privé gaat gebruiken, moet je deze verklaring natuurlijk weer intrekken.

Bijtelling elektrische bestelauto’s

Voorheen kreeg je flinke korting op het bijtellingstarief als je een elektrische bestelauto reed. Inmiddels (in 2023) is die korting minder geworden en is er een verlaagd tarief van 16%. In 2023 betaal je voor een emissieloze elektrische bestelauto 16% bijtelling over de cataloguswaarde tot € 30.000. Over de prijs daarboven geldt het normale tarief van 22%. Rijd je een bestelauto op waterstof of wordt je auto volledig aangedreven door geïntegreerde zonnecellen? Dan betaal je altijd maar 16%, ongeacht de cataloguswaarde.

De komende jaren zal dat tarief voor alle soorten bestelauto’s 22% worden. Het voordeel van emissieloos rijden valt dan dus weg. Dat maakt het overigens aantrekkelijker om nu te kiezen voor een duurzame auto, want je houdt vijf jaar lang hetzelfde bijtellingstarief.

Jong gebruikte auto op grijs kenteken

Het bijtellingstarief blijft dus vijf jaar lang verbonden aan een auto. Dat betekent dat een jong gebruikte elektrische bestelauto qua bijtelling interessant kan zijn, omdat die nog in een lager bijtellingstarief vallen. Dus als je gaat voor een jong gebruikte bestelauto, dan kan dat je flink voordeel opleveren.

Bijtelling berekenen (grijs kenteken)

Wil je direct weten hoeveel je uiteindelijk moet betalen? Maak dan gebruik van de rekentool Bijtelling berekenen. In principe kun je deze rekentool gebruiken voor alle soorten auto’s.

Bekijk de bijtellingstarieven grijs kenteken hieronder.

EMISSIE12017201820192020202120222023202420252026
04%4%4%8%12%16%16%16%17%22%
>022%22%22%22%22%22%22%22%22%22%

Voorbeeldberekening

Stel je koopt als ondernemer een bestelauto op grijs kenteken met een cataloguswaarde van € 25.000. Het bijtellingstarief van deze auto is 22%. De bijtelling die je dan bij je inkomen moet optellen:

22% van € 25.000 = € 5.500

Stel dat je qua inkomen in belastingschijf 1 valt, met een percentage van 36,93%. Wat je betaalt is dus:

36,93% van € 5.500 = € 2.031,15 *

* Dit is een vereenvoudigde berekening.

Bijtelling grijs kenteken afkopen

Je kunt als ondernemer de bijtelling van je bestelauto ook afkopen, bijvoorbeeld als de auto willekeurig gebruikt wordt door verschillende werknemers. De bijtelling van een auto op grijs kenteken afkopen kost € 300 per jaar. Je moet hierbij wel duidelijk kunnen aantonen dat de auto door verschillende mensen wordt gebruikt.

Lees meer tips om minder bijtelling te betalen


Op onze pagina ondernemers en mobiliteit vind je relevante onderwerpen over zaken als autolease, bijtellingsregels, autobelastingen en nog veel meer.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.